Rusya'da Türk şirketlerin kısıtlamalarının kaldırılması inşaat sektörünü sevindirdi!
Rusya'nın inşaat dahil bazı sektörlere yönelik kısıtlamaları kaldırması yasak nedeniyle sıkıntı yaşayan Türk inşaat sektörüne umut verdi. Türk şirketlerin Rusya'da kaliteli ve uygun fiyata işler yaptığını vurgulayan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye ve Rusya cumhurbaşkanlarının uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geldiği 9 Ağustos 2016'dan bu yana kararı beklediklerini söyledi. Uçak krizinden önce Türkiye ile Rusya arasında iyi ilişkiler olduğunu hatırlatan Yenigün, "Türk firmaları olarak hiç ümidimizi kaybetmedik, ama zaman kaybı oldu. Bekliyoruz, inşallah güzel gelişmeleri paylaşırız" dedi.

İKİ TARAFIN DA İHTİYACI VAR
Rusya'nın, Türk firmalarının uzun süredir en çok iş yaptığı yerlerden birisi olduğuna dikkat çeken Yenigün, "Rusya alışkın oldLiğLinuız bir pazar. Hem onların bize ihtiyacı var hem de bizim işe ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Rusya'da hızlı, kaliteli ve uygun fiyata iş yapan firmalarız. Her ne kadar Rus firmaları olsa da bize ihtiyaçları olduğu belli ki yıllardır bizden vazgeçmediler" değerlendirmesinde bulundu.

65 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Yenigün, Rusya krizi öncesinde 4,5-5 milyar dolarlık sözleşmeler yapacak noktaya geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Şimdiye kadar Rusya ile yaptığımız iş tutarı toplam 65 milyar dolar, yurt dışındaki toplam ciromuz ise 340 milyar dolar. Proje sayısı bin 930. Artık önümüz açıldı, yola kaldığımız yerden devam edelim."

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay'da, uçak krizi sonrası Rusya'da çalışmasına izin verilen firmalardan biri olduklarını ancak şantiye sayılarının aradan geçen sürede 15-20'den 5-6'ya düştüğünü söyledi. Okay, "Yıllık 500-1 milyar dolar arasında ciroyla çalışan bir firmaydık. Şu anda 500 milyon doların altına düştü. Çalışan sayımız 10 binden 5 bine geriledi. Bu anlaşma olmasaydı, önümüzdeki yıl işlerimizi kapatıp dönüyor olacaktık. .Artık eski kapasitemize dönebiliriz" dedi. ESTA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek de, "Bu kararla Türk inşaat sektörünün Rusya'da yıl sonuna kadar yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyoruz" dedi.  

31 Mayıs'ta imzalandı
Rusya Devlet Başkanı Vladi m ir Putin, Türkiye'ye yönelik bazı ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasını öngören kararnameyi 31 Mayıs'ta imzalamıştı. Türk şirketlerinin Rusya topraklarında iş yapmasına ve Türk vatandaşlarının Rusya'da istihdam edilmesine ilişkin kısıtlamalara son veren Putin, vizesiz olarak Rusya'ya seyahat edebilecek Türk vatandaşlarının kapsamını da genişletmişti. 

Zümrüt Yılmaz / Yeni Asır Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181