'Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan' projesi başlıyor!
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ile Türk Ytong kentsel dönüşüm konusunda sosyal sorumluluk projesine imza attı. Vatandaşların kentsel dönüşüm konusunda yeterli bilgi seviyesine sahip olmaması nedeniyle başlatılan 'Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan' projesi kapsamında 97 sayfalık bir kitap hazırlandı. Bu kitap vatandaşa dönüşüm sürecinde atması gereken adımlar konusunda yol gösterecek.

İstanbulSMD Başkanı Prof. Ertun Hızıoğlu, 6.5 milyon konutun yenilenmesi hedefi ile başlatılan dönüşüm sürecinde çalışmaların yüzde 40'ının istanbul'da olduğunu belirterek "İstanbul'da da en yoğun çalışma Kadıköy ilçesinde. O nedenle Kadıköy ilçesi pilot bölge seçildi. Önümüzdeki hafta bölgede vatandaşlara ücretsiz kitaplar dağıtılacak. Toplumda dönüşüm konusundaki bilgi eksikliği giderilecek. Vatandaşa yalın bir dille süreci ve başvuracakları kurumlar anlatıyoruz" dedi.

'Altyapı kaosu artacak'
Vatandaşların kentsel dönüşüm sürecinden mutlu olmadıklarını belirten Hızıroğlu şunları söyledi: "Mutsuzluğu sağlayan sadece yapılar değildir, çevresel etkilerde önemli rol oynar. Bakın Bağdat Caddesi şantiye alanına döndü. Kamyonlar, mikserler ve iş makinaları her sokakta var. O bölgede yaşayanlar şimdi koca bir şantiye içinde ve güvenlik sorunu yaşanıyor. Yapıları yapmak değil, yıkmayı bilmek de önemli. Yıkım nasıl yapılacak, çevreye zararı nasıl önlenecek, molozlar nereye dökülecek bunları planlamak gerek." Genel bir planlama olmadan parsel bazında yapılan dönüşümü eleştiren Hızıroğlu ilerleyen yıllarda altyapıda ciddi sıkıntılar doğacağı konusunda da uyardı. Dönüşüm yapılan ilçelerde yoğunluğun yüzde 20-30 arttığını belirten Hızıroğlu, "Yoğunluk arttıkça altyapı kaosu artacak. Mevcut durum talebi karşılamayacak. Bina güzel olacak ama su, elektrik sorunlu olacak. Herkes bir hevesle girdi dönüşüme ama hevesleri kursaklarında kalmak üzere" diye konuştu.

Proje büyüyecek
Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 53 yıldır yapı sektöründe faaliyet gösteren bir kurum olarak kentsel dönüşüm konusundaki sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. 40 bin kitap basımı ile başlayan projenin yaygınlaşmasını beklediklerini belirten Hinginar, diğer il ve ilçelerden gelen taleplere göre proje alanını genişleteceklerini kaydetti. Kentsel dönüşümün Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinde olduğunu belirten Hinginar," Başarılı bir dönüşüm süreci için kamu desteği de şart. Yapıların nasıl yapılacağına dair bir Yapı Yasası hala yok. İnşaat sektörünün yeni yasal düzenlemelere ihtiyacı var" dedi. 

İndergi Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181