Sektör KDV, bürokrasi ve kentsel dönüşüme çözüm bekliyor!
Konut sektörü, Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasından çok memnun. Sektörün kısa vadede KDV, bürokrasi ve kentsel dönüşümle ilgili beklentileri var.

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan gayrimenkul sektörü, Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü görevin de bulunan Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasını sevinçle karşıladı. 'Sektörün içinden' bir isim olan Bakan Kurum, konut sektörünün sorunlarını yalandan biliyor ve bugüne kadar oluşturulan yol haritalarında büyük emeği var. Tüm bunların yanında, sektörün kısa vadeli kriz dönemlerinde oluşturduğu çözümlerle, bu dönemleri konut geliştiricisi ve tüketici için fırsata dönüştüren Kurum, çevreye saygılı proje bilinciyle hareket ediyor. Kurum'un bakan olmasıyla birlikte gayrimenkul geliştiriciler ve sektörün temsilci örgütleri sorunlarına göre kısa ve orta vadede çözümler oluşturulmasını bekliyor. Kuşkusuz en acil çözüm bekleyen konulardan biri 'bürokrasi'. Kamu kurumlarının ortak sorunu olan yavaş ilerleyen ve çeşitli kurumlar arasında gidip gelen belgelerle aylar hatta yıllar süren bürokratik süreç, konut geliştiriciler için kimi zaman bir inşaatın yapım süresinden daha uzun sürüyor. Ayrıca belediyelerdeki işlemlerin farklılık göstermesi de bu bürokratik sürecin sorunlu alanlarının başında geliyor.

Koşalım...
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye açısından en acil çözüm bekleyen konunun kentsel dönüşümün önündeki engeller olduğunu söyledi. Durbakayım, kat mülkiyeti sorununun çözülmesini beklediklerini kaydederken, dönüşümün ada bazlı teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dövize bağlı olmayan yerli üretimin daha fazla kullanılması teşvikinin de bekleyen sorunlar arasında olduğunu aktaran Durbakayım, ayrıca yabancıya konut satışının 'ihracat' sayılarak inşaat firmalarının bu kapsamdaki sistemden faydalanması gerektiğini dile getirdi. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin ise 'hızla artan müteahhit sayısına' dikkat çekti. Yetgin, "İrili ufaklı 400 bin olduğu tahmin ediliyor. Kanunda belirlenecek kriterlerle artık bu konuda yeni bir yapı belirlenmeli" dedi.

Sektörün hızlanması için hayata geçirilen dönemsel teşviklerin yerine, bu teşviklerin belirli düzenlemeler ile kalıcı hale getirilmesini beklediklerini belirten Yetgin, "Bürokrasi de azaltılmalı. Dönüşüm ise akıllı ve sürdürülebilir kentler açısından ele alınarak hızla yapılmalı. Bizim ülke olarak yürümemiz değil, koşmamız lazım" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum görevine hızlı başladı. Bakanlıktaki ilk görüşmelerinden birini gayrimenkul sektörü temsilcileriyle yapan Bakan Kurum, sektörün nabzını tuttu.

Önceki gün Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin, istanbul inşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas, Bakan'ı makamında ziyaret etti. 

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KDV konusunda ilişkili diğer bakanlıkların, aciliyetle çözmelerini bekledikleri 'KDV karmaşası'na dikkat çekti. Boysanoğlu, "KDV Türkiye'de en karmaşık iş. Yüzde 1, 8,18 uygulanıyor. Kimi belediyelerin uygulamalarına göre bile yüzde kaç KDV olacağı farklılık gösteriyor. Hükümet bunun önüne geçmeye çalıştı ama yine de hem bizlerin, hem tüketicinin kafasını çok karıştırıyor. Buna artık tek bir KDV uygulayıp çözüm bulmalıyız Dar gelirli için üretilen konutta yine yüzde 1 KDV kullanılabilir" diye konuştu. Görüşmeden sorunlar masaya yatırıldı. Yeni bakanın inşaat sektörünün içinden gelmesinin de etkisiyle hızla sorunların çözümüne odaklandığı belirtiliyor. Ankara'da gerçekleşen toplantıda gündeme gelen bazı konular ise şöyle: Kentsel dönüşümü hızlandıracak yasal düzenleme, KDV'de sadeleşme ve indirim, şirketlerin KDV alacağı için düzenleme, konut kredi faizlerinin makul seviyeye çekilmesi, yabancıya vatandaşlık için konulan 1 milyon dolarlık alım şartının 300 bin dolara inmesi.

Yol haritası oluşturulmalı 
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas da, sektörün beklentilerini en iyi bilen ismin Bakan Murat Kurum olduğuna vurgu yaparken, Türkiye ekonomisine katkı sunan en önemli sektörlerden olan gayrimenkul için stratejik adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Elmas, "Sektörün sorunları var ama bunlara sorun ' değil geçici çözümler yerine, yeni bir yol haritasıyla, anlaşılır ve kalıcı bir sistem belirlemeliyiz. Konut geliştiricilerin, şehirlerin ve gelir grubuna göre insanların talepleri var. Sürdürülebilir bir büyüme için kısa, orta ve uzun vadeli olarak çözüm önerilerini hayata geçirmeliyiz" dedi.

Duygu Erdoğan / Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181