Sektör patronlarından "Tanıtım Fonuna" destek!
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yabancı yatırımcılara yönelik konut satışlarını artırmak için fon kurulması gerektiğine dikkat çekti. Bu fonun tanıtım amaçlı kurulması gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Böyle bir fona sektörden herkes katılır. Fonda biriken para ile Türkiye ve Türkiye'deki projeler tüm dünyaya tanıtılır. Böylece yabancıya konut satışı artar" dedi.

Yılmaz'ın bu talebi sektörden de karşılık buldu. Türkiye'de yabancı yatırımcıya konut alımının mütekabiliyetle birlikte arttığına işaret eden sektörün önde gelen isimleri, ülkede yıllık 4 milyar dolar civarında yabancıya konut satışı gerçekleştirildiğini, Türkiye'nin bu pastadan çok düşük bir pay aldığını söyledi. Doğru bir tanıtımla yabancıya konut satışının kısa sürede 10 milyar doları aşacağına dikkat çeken müteahhitler, tanıtım için de birlikte yol almanın önemli olduğunu aktardı.

Devlet 1. sektör 10 adım atar
Olası fona Fuzul Yapı'dan da tam destek geldi. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, "Yabancıya satışı desteklemek üzere kurulacak fonu destekliyoruz. Yıllardır da bunu söylüyoruz. Devlet ufakta olsa bir adım atarsa, bir destek sağlarsa, özel sektör 10 adım atar. Devlet destekli bir fonun kurulmasıyla, yabancıya satış bugünün 3 katına çıkar. Biz bu konunun döviz getiren önemli bir ihracat kalemi olarak görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Teşvik edici adımların da atılması gerektiğini belirtmek isteriz. Yurtdışı satışları artırmak için oturma izni, vatandaşlık ve müktesep hak gibi konularda teşvik edici adımların atılmasının faydalı olacağının altını çizmek istiyorum. Biz konut üreticileri için de teşvik bekliyor ve yurtdışı satışların ihracat olarak kabul edilmesini istiyoruz" dedi.

Özendirme ivme katar
Tanıtım fonu fikri Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas'tan da detek gördü. Türkiye'nin ve sektörün tanıtımı için ne gerekiyorsa bugüne kadar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirten Elmas, "Ancak yabancıya konut satışını artırmak için tek basına fon yeterli olmaz. Bunun yanısıra devletin de teşf ik mekanizmasını hızlandırması gerekir. Yabancıya oturum izni, konutta KDV iadesi ve yabancıya konut satışının ihracat sayılması gibi teşfikler kurulması istenilen fona desek verecektir. Böyle bir fonda devlet desteği ve sektör işbirliği beraber olmalı" seklinde konuştu.

Ülkeyi de tanıtmış oluruz
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya sektöre katkı sağlayacak oluşumlara sıcak baktığını söyledi. Fonun sektör öncülüğünde kurulabileceğini aktaran Çetinsaya, "Devletin de desteği olmalı. Ancak herşeyi devletten beklememek gerekir. Böyle bir fonla sadece sektörü değil aynı zamanda ülkeyi de tanıtmış oluruz. Projelerle birlikte şehirlerin de tanıtılacağı böyle bir fona sektördeki herkesin de destek olacağını öngörüyorum. Yabancı yatırımcılarla temas kurulduğunda birçoğunun Türkiye ve Türkiye'deki projelerle yakından ilgilendiklerine tanıt olduk. Bu da bizi hep heyecanlandırdı. Yabancı yatırımcılara projeler doğru anlatıldığında satışların artmaması için hiçbir neden yok" ifadelerini kullandı.

Fikirtepe'de bunu yaptık
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, meslek kuruluşları veya sivil toplum kuruluşları öncülü Nazmi Durbakayım ğünde yapılacak her türlü olumlu gelişmeye dernek olarak testek vereceklerini söyledi. Fikirtepe'de inşaatı bulunan firmalarla bir platform kurduklarına dikkat çeken Durbakayım, "İNDER olarak Fikirtepe için bunu yaptık ve başarılı oldu. Buraya yatırım yapan inşaat firmalarıyla bir havuz oluşturduk. Buranın tanıtımı için gerekli olan her türlü tanıtımı bu havuzdan karşıladık. Bu platformla Fikirtepe'yi daha çok kişiye tantma imkanımız olduğu gibi tanıtım maliyetleri de aşağıya çekildi. Herseyi devletten beklememek gerekiyor. Biz inşaat firmaları bir araya gelip bir fon rahatlıkla kurabiliriz" dedi.

Tanıtım önemli
Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Doğan Dağ'da böyle bir yatırım fonunun yabancıya satışları artıracağını dile getirdi. Dağ "Dünya genelinde gayrimenkul yatırımı için dolaşan 2 trilyon dolarlık bir para var. Bur paranın 500 milyar doları AB'ye gidiyor. Türkiye ise pastadan sadece 4 milyar dolar gibi küçük bir pay alıyor. Oysa tanıtımlar iyi yapılsa, hem Türkiye hem de projeler tam anlatılsa 4 milyar dolar rakamı katlanarak artar. Biz şirket olarak sektör adına kurulacak böyle bir fona desteğe hazırız" bilgisini verdi.

Emine Açar / Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181