Sektör temsilcileri 'Bina inşaatı maliyet endeksi'ni değerlendirdi!
Yılbaşından bu yana yükselişini sürdüren bina inşaatı maliyet endeksinde beklenen düşüş son çeyrekte de gerçekleşmedi. Döviz kurundaki artış ve konjonktürel gelişmelerle ilk iki çeyrekte artan bina inşaatı maliyet endeksi 2017’nin üçüncü çeyreğinde de yüksek geldi. Bina inşaatı maliyet endeksi, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22.1 artış kaydetti.

Bina inşaatı maliyet endeksinde 2017 yılı üçüncü çeyreğinde işçilik endeksi de bir önceki çeyreğe göre yüzde 2, malzeme endeksi ise yüzde 5.6 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik endeksi yüzde 12.9 ve malzeme endeksi yüzde 25.1 arttı.

‘2018’de fiyata yansır’
Gayrimenkul sektörü, özellikle kur bazlı maliyet artışlarının firmaları zorladığını, ancak konut fiyatlarına henüz bir artış yansıtmadıklarını belirtiyordu. Konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde ise maliyet artışlarının 2018 yılı başında yüzde 10’dan başlayarak yansıtılmasının gündemde olduğu ifade ediliyordu.

Üçüncü çeyrekte de yüksek gelen maliyetler ardından gayrimenkul fiyatlarında artışın ‘kaçınılmaz’ hale geldiğini belirten sektör temsilcileri, yılın son aylarını ‘önemli fırsat’ olarak niteliyor.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin, ithal malzeme başta olmak üzere, işçilik fiyatlarıyla birlikte artışların sektör tarafında ‘dayanılmaz’ hale geldiğini kaydederken, satış fiyatlarında zamların sürekli ertelendiğini söyledi. Yetgin, “Gayrimenkule talep var ve devam edecektir. Ancak bu talep, banka kredisi faiz oranları yüzünden tam anlamıyla harekete geçemiyor. Doğal olarak şirket bünyesinde çözümler oluşturmak gerekiyor. Bunu yaparken de fiyatları baskılamak durumunda kalıyoruz. Ancak artık özellikle yeni yıldan itibaren bu maliyet artışlarının fiyatlara yansıtıldığını göreceğiz” diye konuştu.

‘Muhteşem günler’
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise mevcut dönemi konut alımı için ‘muhteşem günler’ olarak nitelerken, son 5-6 yılda bu çapta maliyet artışlarının görülmediğini dile getirdi. Elmas, “Toplamda yüzde 22’lik bir maliyet artışı var. Eninde sonunda bu artış satış fiyatlarına da yansıtılacak. Çünkü sürdürülebilir değil. Bugüne kadar yansıtılmamış olmasının nedeni ise rekabet. Sanayiciden  taahhüt gruplarına kadar herkes konut üretmeye başladı. Talepte azalma yok ama üretim çok. Bu rekabetin dışında kalmamak için fiyatlara yansıtılmadı. Malzemeciler hiç geri kalmıyor, her zammı mutlaka uyguluyor. Biz yapamıyoruz” dedi. 

Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da gayrimenkulde ‘fırsat’ dönemi olduğu vurgusunu yaptı. Akbalık, “Mevcut günler gayrimenkulde yatırım yapmak için fırsat zamanları. Firmalar inşaat malzemeleri başta olmak üzere hiçbir maliyeti fiyatlarına henüz yansıtmadı. Önümüzdeki günlerde piyasaların düzelmesiyle yansımalar olur. Sürdürülebilir bir durum değil o yüzden bu süreç iyi değerlendirilmeli” diye konuştu.

‘Sadece demir % 100 zamlandı’
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ‘Bıçak kemiğe dayanmadı, kemiği de yaraladı’ derken, maliyet artışlarının konut fiyatlarına yılın başında mutlaka yansıyacağını ifade etti. Demir fiyatından örnek veren Ağaoğlu, tonu 1.200 lira olan demirin 2 bin 400 lirayı geçtiğini söyledi. Ağaoğlu, “Yeni projemizde arsasını 20 yıl önce aldığımız için fiyatı düşük tutabildik. Yoksa şu anki inşaat maliyetleriyle bu fiyatlar mümkün olmazdı. Bu dönem alıcı çok önemli.Ödeyebilecek olan mutlaka gayrimenkul almalı” dedi. 

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181