Sektörün İzmir'li patronları konutta indirim kalıcı olmalı dedi!
Sektör temsilcileri: Konuttaki yüzde 8'lik KDV ile binde 15'lik tapu harcı sabitlenirse hem ekonomi hem de vatandaş kazançlı çıkar. inşaat projeleri artarsa Türkiye de canlanır.

HERKES MEMNUN
Maliye Bakanlığı'nın konut 1 teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranını, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranını da binde 20'den binde 15'e düşürmesi, inşaat sektöründe heyecan yarattı. Düzenlemeye göre KDV indirimi sadece konutları kapsayacak.

KAPSAM GENİŞLESİN
Düşen tapu harcı oranı sa1 dece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak. İnşaat sektörü temsilcileri, tapu harçlarının indirilmesi ve KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi kararını desteklediklerini, hükümetin uygulamayı kalıcı yapmasını istediklerinı vurguladı.

NE DEDİLER
Necip Nasır (MÜFED Bşk.) Durağanlık kısa sürede sona erer
Münir Tanyer (Tanyer A.Ş) Satışlar bir anda ivme kazanır
Onur Durmuş (DRC Grup) Satışlarla birlikte ekonomi coşar
Kenan Kalı (Gözde Group) Halk her açıdan kazançlı çıkar 
Metin Başalma (Gordion) Diğer sektörler de kendini toparlar

İnşaatçılar kalıcı indirim talep etti
İnşaat sektörü temsilcileri, tapu harçlarının indirilmesi ve KDV'nin yüzde 8'e çekilmesiyle birlikte satışların olumlu etkileneceğini belirterek, 6 ay için geçerli olan uygulamanın kalıcı olmasını istedi.

Maliye Bakanlığı'nın konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranını, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranını da binde 20'den binde 15'e düşürmesi, inşaat sektöründe heyecan yarattı. Açıklanan kararla birlikte, gayrimenkul sektöründeki gelişmeler dikkate alınarak taşınmazların alım satım maliyetlerine ilişkin vergilerin 6 aylığına düşürüldüğü belirtildi. Yeni düzenlemeye göre KDV indirimi sadece konutları kapsayacak. Bunun dışındaki dükkan, ofis, büro, apart ünite ve benzeri olarak tanımlanan iş yerlerinin KDV oranlarında indirim uygulanmayacak. Tapu harcmdaki indirim ise işyerlerine de uygulanacak. Düşen tapu harcı oranı ise sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz inşaat sektörü temsilcileri, tapu harçlarının indirilmesi ve KDVnin yüzde 8'e çekilmesiyle birlikte satışların olumlu etkileneceğini; indirimlerin kalıcı olması halinde sektöre hareket geleceğini kaydetti.

Durağanlık sona erer
Necip Nasır (MÜFED Başkanı): Geçmişte de tapu harçları ve KDV'nin indirilmesi sektörde olumlu bir rüzgar estirmişti. Yapılan bu düzenlemenin durağan giden satışlara can vereceğini düşünüyorum. Hem alıcı, hem de satıcılar açısından avantaj sağlanacaktır. Tapu rakamlarının düşük olması satış rakamlarını da aşağı çekecektir. Burada önemli olan bu yapılan indirimlerin kalıcı hale  getirilmesi olacaktır. Eğer bu gerçekleşirse daha olumlu ve uzun süreli satış ivmelerinin de yakalanacağına inanıyorum.

Satışlar ivme kazanır
Münir Tanyer (Tanyer A.Ş. Başkanı): Bir süredir durağan giden konut satışlarının bu son gelişmeyle birlikte canlanacaktır. Özellikle izmir gibi yoğun göç alan ve talep gören bir kentte bu ivmen daha çok hissedilecektir. Bu durum, halkımız ve inşaat sektörü temsilcileri için önemli fiyat avantajı da sunuyor. Yapılan indirim ve desteklerin daha uzun soluklu olması da düzenlemenin etkisini artıracaktır.

Ekonomiye can verir
Onur Durmuş (DRC Grup Kurucu Ortağı): Konut sektörünün bu gibi desteklere ihtiyacı var. Çünkü gerek artan girdi maliyetleri, gerekse de konut sektöründe yaşanan dönemsel düşüşler bu konuda bir düzenleme yapılmasını gerektiriyordu. Durumu sektör adına ele alacak olursak, bu düzenleme mevcut konut stoğunu eritmenin yanı sıra; yeni yatırımlar için de gerekli adımların atılmasını çabuklaştıracaktır.

Vatandaş mağdur olmasın
Op. Dr. Kenan Kalı (Gözde Group Başkanı): Yeni düzenlemenin çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Bu düzenleme kalıcı hale getirilirse dah ada anlamlı olacaktır. Çünkü bu indirimlerden 6 aylık süre zarfında yararlanamayan vatandaşlar mağdur duruma düşebilir. Bu avantajın herkes tarafından kullanılabilmesi açısından uygulama kalıcı hale getirilmeli. Yapılan indirim sektörün canlanmasını sağlayacak.

Sektöre büyük katkı sağlar 
Metin Başalma (Gordion Group Başkanı): Bu düzenleme özellikle büyük metrajlı konut üreten firmaların yaşadığı soruna bir çözüm niteliği taşıyor. Bu uygulamanın sektöre katkısı olacaktır. Firmalar bu maliyetleri ya fiyatlarına yansıtıyorlardı; ya da müşterilerden talep ediyorlardı. Tapu harçları ve KDV indirimi hem alıcıya hem de satıcılara avantaj sağlar. Daha çok konut sahibi olmak isteyenlerin lehine olacaktır.

Habertürk Egeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181