'Şuan konut almanın tam zamanı, yazın bu satış rakamları olmayacak'!
Nisan ayı itibarıyla ertelenen talebin harekete geçeceğini belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Son bir yılda maliyetler yüzde 60-70 arttı. Şu anda mevcut konutlar yüzde 30-40 zararla satılıyor" dedi.

SEKTÖR AĞIR BEDEL ÖDEDI
Fiyat düşüşü sadece son 7-8 ayda gerçekleşen satışlarda yaşandı. Ancak bir projenin tamamlanması en az 36 ay sürer. Yani şu an alım zamanı diyebiliriz. Yazın ve yılsonunda bu rakamlar olmayacaktır" diyen Durbakayım, inşaat sektörünün içinde bulunduğu süreçten tüm sektör oyuncularının acı bir reçete çıkaracağını belirtti. Durbakayım, bu süreçten ayakta çıkabilen her markanın önümüzdeki dönemde yeni bir oluşum içine giren inşaat sektörünün temelini oluşturacağını söyledi. Durbakayım, "Nitekim bu sürecin ilk adımı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un çabalarıyla atıldı. Kurum, sektörün ihtiyacı olan kanun ve yönetmelik çalışmalarını bilhassa STK'lardan olmak üzere her kesimden görüş alarak hayata geçirdi. Bizlerin de özeleştirimizi yaptığımız bu dönemi iyi değerlendirerek ülkemizin müteahhitlik sektöründen beklediği güven endeksi yüksek, nitelikli, nicelikli yerli ve milli üretime ağırlık veren bir politika ile istihdam seferberliğindeki öncülüğümüzü bırakmamamız lazım" şeklinde konuştu. Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörünün önemli kriterleri yerine getirmeyen birtakım müteşebbisler sebebiyle birçok kez ağır bedeller ödediğini kaydetti.

BU İŞE BİR DİSİPLİN GETİRİLMELİ
Durbakayım, "İş tecrübesi olmayan, mali yapısı bozuk olan, mesleki etik kuralları hiçe sayan bir takım müteşebbislerin yıllar boyunca sektörde faaliyet göstermemesi gerektiğinin altını çizdik. Bu işe bir disiplin getirilmesini dillendirdik ve önerilerde bulunduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, detaylı bir çalışmadan sonra, bu sorunumuzu da çözdü" diye konuştu.

MAĞDURİYET GİDERİLECEK
Müteahhitlerin sınıflandırılmasıyla birlikte sektörün bu günleri yaşamasına neden olan yapısal sorunların da ortadan kalkacağını söyleyen Nazmi Durbakayım, şunları söyledi: "Önümüzdeki dönemde hayata geçecek projelerin devamlılığını garantiye alacak ve son tüketici açısından mağduriyetleri ortadan kaldıracak yeni bir sistemin çatısını oluşturmak için yasal düzenlemeler için detaylı bir rapor hazırlayıp bakanlığımıza sunduk. Gelecekteki projelerin uluslararası piyasalarda SPV (Special Purpose Vehicle) adı verilen iş ortaklığı veya ortak girişim benzeri 'işe özel geçici şirketler' altında geliştirilmesini öneriyoruz. Bu sistemde arsa sahipleri de bu şirketlere hissedar olacak ve proje finansmanının teminatı olarak da SPV şirketinin hisseleri finans şirketlerine (bankalara) rehin edilecek."

PROJELERİMİZE HIZ KESMEDEN DEVAM
Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, 2018'de başladıkları projeleri aksatmadan devam ettirdiklerini söyledi. Durbakayım, "Bu kapsamda 2018 yılında yaklaşık 2 milyar liralık proje değeri olan Evora İzmir projesinin çalışmasını bu yıl da devam ettiriyoruz. Projede 1.049 adet konut ve 35 adet ticari ünite yer alacak. Ayrıca projenin içinde 121 oda kapasiteli bir otel de yer alacak" dedi. Durbakayım, toplam değeri 5 milyar lirayı aşan 5 projeden biri olan Evora Denizli'deki ilk etap teslimlere de 2019'un ilk çeyreğinde başladıklarını söyledi.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181