Taksim Camii'sinin temeli atıldı!
Birlikte attılar

Taksim'e caminin temelini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan birlikte attı. Topbaş, "Turistler, bu bölgede dolaşırken bir taraftan minareleri, diğer taraftan kiliseyi görecekler" dedi.

Yaklaşık 50 yıllık tartışmanın ardından, İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı ve Beyoğlu Belediyesi'nin ruhsat vermesiyle, önündeki hukuki engeller kalkan 'Taksim Camisi'nin temeli dün atıldı.

Cuma namazı öncesi duayla ilk kazması vurulan caminin temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Hasret bitti. Sayın Cumhurbaşkanımız bize devamlı, 'ne zaman temel atıyorsunuz?' diye sordu. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. Topbaş şöyle devam etti:"Aynı sokakta cami, sinagog ve kilise bulunuyor. Tarih kokan bölgede yaşamaktayız. Maalesef camisi eksik olan bir bölge. Hasret bitti. Bütün doğru hasretler bitsin. Bunu bir mücadelenin başarısı, bir ihtiyacın anlaşılır olması olarak görmek lazım. Kış aylarında dahi gazete kâğıtları üzerinde ibadetlerini yerine getiren insanlar hiçe sayıldı. Bu temel bir ihtiyaç ise yapılması lazım. Sokaklarda gazete ve koliler üzerinde namaz kılanlar değil, daha temiz ve medeni bir görüntü olacak. Fransız Konsolosluğu cuma günleri kendi bahçesini açtı insanların namaz kılmaları için. Kilise de öyle."

İstiklal Caddesi ile Taksim Meydanı'nın birleştiği noktadaki tarihi yapı 'maksem'in arkasında bulunan alanın sahibi, Vakıflar. İçinde bir mescidin olduğu arazide inşa edilecek Taksim Camisi, Rum Ortodoks ve Ermeni Katolik kiliseleriyle komşu olacak.

2 Yılda Tamamlanacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu, Beyoğlu Belediyesi ve hayırsever işadamları tarafından yapılacak olan caminin müteahhitliğini Sur Yapı üslendi. Vakıflara ait 2 bin 482 metrekarelik araziye yapılacak Taksim Camisi'nin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman. Caminin 2 yılda tamamlanması bekleniyor.

TARTIŞMA 1968'de başladı
Taksim Meydanı'na cami tartışması 1968'de başladı. Konu yıllar içinde defalarca gündeme gelirken 1983'te Danıştay'dan izin çıkmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana Taksim'e caminin takipçisi olurken, "Maksem'in olduğu yere Taksim Meydam'nm ihtiyacı var. Oraya bir Selatin camisi yerleşmesi lazım. Bunların projesi hazır" dedi.

Fatma Aksu-Fırat Alkoç/Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181