'Tapu harçları ve emlak vergisi oranları düşürülsün!'
Etimesgut Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Köksal Ünal, “bir defaya özgü değer artışı affı” ve belediye rayiç bedellerinin güncellenmesi ile tapuda gayrimenkullerin gerçek değerine getirilmesi gibi düzenlemelerin ardından yıllık emlak vergisi oranının tapu bedeli üzerinde binde 1-2 düzeylerine çekilmesini önerdi.

Köksal Ünal konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, gündemdeki tapu harç indiriminin isabetli bir hamle olduğunu, ancak tek başına bunun konut piyasası ve inşaat sektörünü canlandırmaya yetmeyeceğini vurguladı. Sektörü canlandırmak için harç indirimi, değer artışı affı, gayrimenkulü 5 yıldan fazla elde tutup satanların kazançlarına uygulanan gelir vergisi istisnasına son verilmesi, gerçek değer esas alınarak vergi oranının düşürülmesi ve emlakçılık şartlarının yeniden belirlenmesi gibi düzenlemeleri içeren bütüncül bir paketin hayata geçirilmesini öneren Ünal, bu sayede sektörün sağlıklı işleyen bir yapıya kavuşacağını ifade etti.

SATIŞLAR ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTAR
Konut alım-satımında tahsil edilen tapu harcının yarıya indirilmesinin gündemde olduğunu belirten Ünal, “Harçların yüzde 4’ten yüzde 2’ye indirilmesi de eğer gerçekleşirse çok önemli bir hamle olacak ve konut talebini tetikleyip, satışları artıracak. Ancak bu tek başına yeterli olmaz. Tapu harçlarını düşürdükten sonra;  bir defaya mahsus gayrimenkul değer artışı affı ile tüm maliklerin tapuda gayrimenkullerini gerçek piyasa değerlerine getirmeleri sağlanmalı. Ayrıca, belediyelerdeki rayiç bedeller  gayrimenkullerin piyasa değerlerine göre çok düşük olmasına rağmen emlak vergileri çok yüksek. Belediyeler artık tapudaki bedelleri gerçek değer almalı, ama emlak vergisi standardı gelmeli. Yıllık emlak vergisi  tapu bedeli üzerinden binde 1-2 civarında olabilir” dedi.

Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181