Tapu harçlarında yüzde 50 indirim talebi!
Ekonomideki canlanmayı artırmak amacıyla hükümetin konut sektöründe yüzde 18 olan KDV'yi yüzde 8'e indirmesiyle başlayan hareketlilik devam ediyor. Hükümet, konut satışında müteahhitlere KDV iadesi kararını da aldı. Şimdi de inşaat sektörü temsilcileri tapu harç bedellerinde indirim ihtiyacına dikkat çekti. Bu kapsamda konut sektöründe kalıcı katkının tapu harcının satış bedeli üzerinden yüzde 4 yerine, yüzde 2 alınması ile sağlanacağı belirtildi.

EV SATIŞLARI ARTAR
Gayrimenkul sektörünün gidişatı, konut satış istatistikleri ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun açıkladığı faiz kararını değerlendiren inşaat sektörü, tapu harçları sorununun sadece maliyeye gelir tahsil etme olarak değerlendirilmemesi gerektiğine işaret ediyor. Durumun inşaat ve müteahhitlik sektörünün içinde bulunduğu sorunları da kapsayan, bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmasını isteyen sektör temsilcileri, konuttaki KDV indiriminin, reeldeki esas kalıcı katkısının tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi ile çok daha tetikleyici olacağını dile getiriyor.

BÜYÜK KONUT ÖNE ÇIKAR
Sektör temsilcileri, “Konut satışlarındaki KDV indirimi kısmen büyük evlere olan talebi artıracak. İndirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4'lük tapu harçlarının 2'ye indirilmesi gerekiyor. Böylece talep artar, satışlar patlar” değerlendirmesi yapıyor. Darbe girişimi sonrası faizlerin düşmesinin konut sektörüne can suyu olduğuna da vurgu yapıldı. 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Temmuz ayında 81 binin üzerinde konut satışı gerçekleşti. Rakam Ağustos ayında yüzde 41 oranında artarak 114 bin 751'e ulaştı.

Kredilerdeki faiz indirimi piyasayı güçlendirir
Faizlerin aşağı çekilmesinin ekonomiye ve inşaat sektörüne olan güveni artıracağını dile getiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu “Karar sadece konut satışlarını değil, konut üretiminden doğrudan etkilenen, gayrimenkulün paydaşı olduğu 250'ye yakın sektörü de olumlu etkileyecek. Yeni yatırımların önünü açan, piyasaya moral aşılayan adımlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

BÜYÜME HIZLANIR
Merkez Bankası'nın bir süredir devam eden faiz indirimlerinin hem reel sektörde hem de finans sektöründe olumlu bir sürecin önünü açacağını bu nedenle indirimlerin devam etmesi gerektiğini söyleyen Tellioğlu, söz konusu durumun konut kredilerine yansıması paralelinde, ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının güçlenerek büyümeye devam edeceğini kaydetti.

Gerçek değerler ortaya çıkacak
Sektör temsilcileri, tapu harçlarının düşürülmesinin, hem satışların gerçek değer ve rakam üzerinden gösterilmesini sağlayacağını, hem de gayri resmi satışlar ve kayıt dışılığı önleyeceğini dile getirdi. Gerçek değer üzerinden yapılan hesaplamaların Türkiye'nin gayrimenkul varlığının uluslararası piyasada da rakamları gerçek değerine çekeceğine dikkat çekildi. Harçların düşürülmesinin aynı zamanda düşük rakamlı satışlardan dolayı Maliye Bakanlığı, müteahhit ve vatandaş arasında oluşan düşük rakamlı satışlardan kaynaklı problemlerin ve cezaların da ortadan kaldırılmasında etkili olacağı söylendi.

Yeni Şafak 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181