Temmuz ayında 115 bin 869 konut satıldı!
Türkiye genelinde temmuzda 115 bin 869 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 18.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 42.4 artış kaydetti. Geçen yıl temmuz ayında yaşanan darbe girişimiyle birlikte temmuz ayında konut satışı 81 bine düşmüştü. Bu yıl temmuz ayındaki artış geçen yılın aynı dönemine göre büyük bir ivme yakalarken aynı zamanda tüm zamanların en yüksek satış adedine ulaşılan temmuz ayı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) satışları aylık olarak yayınladığı 2014 temmuz ayında 85 bin 101, 2015 temmuz ayında 96 bin 589, 2016 temmuz ayında ise 81 bin 343 adet konut satılmıştı.

11 bin ev aldılar
Türkiye’de Ocak-Temmuz 2017 döneminde ise toplamda konut satışları 770 bin 232’ye ulaştı. 7 aylık satış rakamları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.15 arttı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, geçen yıl yaşanan olaylar nedeniyle söz konusu artışın göreceli olduğunun söylenebileceğini ancak resmin tamamına bakıldığında bu artışın 2017’ye yeni bir rekor getireceğini söyledi.

Yabancılara yapılan konut satışı da yine önemli ölçüde arttı. Satışlar, 7 ayda geçen yıla oranla yüzde 8.62 artarken, Temmuz 2017’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65 artış kaydetti. Temmuzda bin 726, 7 aylık dönemde ise toplam 11 bin 321 konut yabancılara satıldı.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, hükümetin sağladığı KDV muafiyeti ve vatandaşlık hakkı yanında gayrimenkul şirketlerinin çalışmalarının yabancıya konut satışında ciddi artışa sebep olduğunu söyledi. Elmas, “Satışlar artmaya devam ediyor. Ancak bu ayki artışın geçen yıla göre bu kadar yüksek çıkmasında geçen yıl yaşanan hain darbe girişiminin temmuz ayında satışları ciddi şekilde düşürmesinin etkisi de mevcut” dedi.

‘Yatırım ortamı iyileşti’
Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, geçmiş döneme göre her geçen gün daha iyiye giden yatırım ikliminin konut satışlarında direkt olarak kendisini gösterdiğine dikkat çekti. Akın, “Ancak geçen yıldan bu yana özellikle Nisan ayındaki Anayasa Değişikliği Referandumu’ndan itibaren göstergeler olumlu seyrediyor. 2013’te yılın ilk 7 ayında 675 bin bandında olan toplam konut satışlarının bu yılın aynı döneminde 770 bine dayandığını görüyoruz. Yabancıya konut satışında eski günlerini yakalayan İstanbul’un yanına Ankara, Bursa, Trabzon gibi diğer Anadolu şehirleri de ekleniyor. Bunların hepsi Türkiye’nin büyüme dinamosu gayrimenkuldeki havanın iyi seyrettiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

‘Uzun vadede iyi kazandırıyor’
Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut sektörünün bu yıl yüzde 10 büyüme beklediğini belirterek, vatandaşların da konuta yatırımlarının sürdüğünü dile getirdi. Yılmaz, “Vatandaş biliyor ki, uzun vadede konutun kazandırdığını hiçbir şey kazandırmıyor” dedi.

Sektör, konut satışlarında önemli bir artışı daha eylül ve ekim aylarında bekliyor. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, “Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı. Talebin daha artması fiyatları etkileyecektir. Aynı şekilde demir ve çimento fiyatlarındaki artış gibi inşaat maliyetlerini etkileyen fiyat artışları ekime kadar fiyatlara yansıyacaktır. Zamlardan önce ertelenen konut ihtiyaçlarını gündeme alma zamanı geldi” diye konuştu.

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181