Tüketicilerin ev alırken beklentileri değişti!
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de değişiklere neden oldu. Tüketicilerin ev alırken beklentileri değişti. Bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler öne çıktı. Pandemi sonrası oldukça ilgi gören balkonlu ve bahçeli evlere olan talep, geçtiğimiz 6 ay içinde yüzde 233 arttı.

Pandemi döneminde insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığına vurgu yapan ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, “Bu gayrimenkullerin satış fiyatları talebe bağlı olarak %30 ila %50 arasında artış gösterirken, kiralarda 3 kata varan artışlar yaşandı” dedi.

Bahçeli ya da geniş teraslı evler yer bulmaya başladı
Pandemi öncesinde yeni projelerde balkon ve teraslar bulunsa bile daha küçük m2’lerde inşa edildiğinin de altını çizen İdikut,  “Ancak pandemi sonrasında başlayan yeni projelerde sağlıklı binalar ön plana geçti. Bahçeli ya da geniş teraslı evler yer bulmaya başladı. Daire net m2’sinin % 15’i balkon ve teras kullanımı bulunması hem kullanım hem satılabilirlik açısından ideal kabul edilebilir.

Geniş Teras veya bahçe kullanımı satış fiyatına %15 katkı sağlıyor
Bunla ilgili bir zorunluluk bulunmamakla beraber yönetmelikte bu alanlar emsal dışı bırakılarak balkon ve teras alanlarına teşvik söz konusu. 2019 yılında imar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle beraber dairenin net alanının yüzde 15'i kadar balkon alanı emsal harici sayılacak. Daha önce %10 oranındaydı. Geniş Teras veya Bahçe kullanımı satış fiyatına %15 ila %25 arasında bir katkı sağlıyor. Balkon ise ortalama %10 oranında.

Balkonsuz dairelerin apartmandakilerin 5’te 4 çoğunluğu ve gerekli mercilerden izinlerini alarak balkon yaptırdıklarını gördük bu süreçte” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181