'Tüm projelerimiz çevresi ile uyum içerisinde'!
Aydoğan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenen İrfan Aydoğan ile gayrimenkul sektörünün geleceğine dair açıklamalarda bulundu. Kentsel Dönüşüm ile ilgili önerilerde bulunan Aydoğan, Yeşil Binalar hakkındaki fikirlerini Yapı Malzeme Dergisi'ne anlattı.

İrfan Aydoğan'ı ve Aydoğan Inşaat'ı sizden dinleyebilir miyiz?
 Aydoğan İnşaat önce güven kalite anlayışını ve satış sonrası hizmeti on planda tutan bir firma olarak gelişmektedir Bugün Aydoğan İnşaat, ağırlıklı olarak Bağdat Caddesi nde yapmış olduğu A plus butik projelerle mahalle hayatını yeniden yaşatmakta ve marka değerini her gecen gun arttırmaktadır Ortaya koyduğumuz kalitemiz ve hizmet anlayışımız sayesinde inşaatlarımızı yaparken, butun inşaatlar arasından Aydoğan İnşaat in yaptıkları hemen fark edilmektedir Şimdiye kadar Zonguldak. Kadıköy/İstanbul. Marmara Ereğlısı bölgelerinde olmak üzere 250 bin metrekarelik konut inşaatını teslim ettik. Bağdat Caddesi üzerinde 100 bin metrekare alan üzerinde inşaat yaptık. 

Aydoğan İnşaat olarak Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnşaat sektörü uzun bir süredir Türkiye ekonomisini sırtlanıyor. Şu an ülkemiz belirsizliklerle dolu bir yıl içerisine girmiş olsa da inşaat sektörü, ekonominin öncü gücü olmaya devam edecektir. 2015 yılında gerçekleştirilen konut satışıyla, cumhuriyet tarihinin konut satışı rekoru kırıldı. İnsanlar oturacakları konutların dışında, yatırım aracı olarak da gayrimenkulu değerlendiriyorlar. Bir yandan da gun geçtikçe artan bir yabancıya konut satışı söz konusu. Ancak inşaat sektöründeki bu hareketlilik, her gün sektöre yeni oyuncuların girmesine neden olmaktadır.

Tabu ki her sektörün istediği şeylerden bir tanesi rekabettir Sektörün canlanması, kendisini geliştirmesi için rakiplerin olması gerekmektedir Yalnız burada şöyle bir sorun çıkıyor, yeni oyuncuların birçoğunun inşaat sektöründe ne yazık ki hiçbir tecrübesi bulunmuyor Yakın bir zamanda bu da sektörde ciddi sıkıntılara yol açacaktır ki, uzun suredir bu sıkıntıları sürekli dile getiriyoruz. İnşaat sektöründe hiçbir tecrübesi olmayanların bu sektöre adım atması, kentsel donuşum ıcın binalara teklif verilirken ışı alabilmek adına hatalı maliyet hesaplarının yapılması ve satış fiyatlarının belirlenmesi, sektörde ciddi sıkıntılara neden olmaktadır Bunun dışında arz fazlalığı ve ekonomik beklenti sebebiyle satışların istenilen seviyede olmaması, malzeme ve işçilik fiyatlarındaki dolar sebepli artışların mevcudiyeti, sektördeki diğer sıkıntıların birkaçıdır.

Sizce İstanbul'u kentsel dönüşümeiten en önemli problemler neler? 
Kentsel dönüşümün başlangıç noktası, ülkemizin deprem gerçeği oldu 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" kanunuyla birlikte 1998 yılından önce yapılan riskli binalar kentsel dönüşüme dahil edildi Deprem gerçeğinin dışında, mevcut yapı stoğunun yaşlanması. 35-40 yıl önce kullanılan şartname, yönetmeliklerin ve standartların yetersiz kalması, geçmiş yıllardaki yapım tekniklerinin artık uygulanamaz olması, malzemelerin kalitesizliği, arsa stok sorunu gibi faktörler kentsel dönüşüme ortam hazırlamıştır.

Aydoğan İnşaat olarak yeşil alanlara bakış açınız nasıl?
Şehrin kalbinde yer alan projeler üretmeyi seviyoruz. Butun projelerimizde yeşil alanlara ve sosyal donatılara ağırlık veriyoruz. Yeşil alan kısmında "suni bir yeşil alan'dan ziyade doğal yeşil alan oluşturuyoruz. Böyle dememizin ana nedeni birçok projede sadece belli santimetrelerde çimlendirme yapılıyor. Toprak kalınlığı cok fazla bulunmuyor Bu da aslında suni bir yeşil alan oluyor Örneğin, yağmur yağdığında yeterli bir toprak olmadığı ıcın su baskınları, seller yaşanabiliyor Aydoğan İnşaat olarak, gerçek yeşil alanlar oluşturmak hassas noktalarımızdan bir tanesi.

Dikey yapı formlarının mı yoksa yatay yapı formlarının mı İstanbul siluetine daha uygun olduğunu düşünüyorsunuz?
Yapı formları ile ilgili cok keskin kabullerimiz olmamakla birlikte şehir merkezlerinde binaların dikey formda, merkez dışındaki yerlerde yatay formda olmasının uygun olacağına inanıyoruz. İstanbul tarihi merkezinin ise (Sur içi ve Beyoğlu) aslına sadık kalınarak korunmasını istiyoruz.

Projelerinizi hayata geçirirken var olan diğer yapılarla uyum sağlayabilecek bir tasarım tercih ediyor musunuz? Yoksa projelerinizin tek başına değerlendirilmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
Tüm projelerimizde çevre ile uyum içerisinde olan ama bize art farklılıkları yansıtan tasarımlar yapmayı tercih ediyoruz. Gunumuz malzeme teknolojisinin sağladığı tum avantajlar doğrultusunda çalışıyoruz.

Yeşil bina konseptinizi projelerinizde uyguluyor musunuz? Bu alanda sertifikasyon süreci yürütüyor musunuz?
Vatandaşlarımızın bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığını, mevzuat acısından belirsizliklerin olduğunu düşünüyoruz Bağdat Caddesinde bir binaya Leed sertifikasına sahip bir bina teklifi hazırladık. Ancak daire sahiplen yapacağımız ustun teknik özelliklere bakmak yerine bir başka müteahhidin aylık 500 TL daha fazla kira vermesini one çıkardılar Bu şartlarda yeşil bina yapımı idealist arsa sahiplerinin talepleri doğrultusunda uygulanabilecektir.

Enerji verimli sistemleri projelerinizde kullanıyor musunuz?
İnşaatlarımızda kullanacağımız tum makine, ekipman ve malzemelerin son teknoloji ile üretilmiş, enerji kullanımında son derece tasarruflu, enerji kayıpları en düşük seviyede olan ve mumkun olduğunca (her zaman mumkun olmayabiliyor) yerli üretim olmasına dikkat ediyoruz.

Planlarınız içerisinde sıfır enerjili bina projeleri yer alıyor mu?
Sıfır enerjili bina yapımı ülkemizde akademik araştırma ortamından çıkarak uygulama safhasına geçilme aşamasında olduğundan ve bu tür binaları yapabilmek ıcın yatırımda (maliyet) meydana gelecek artışları piyasa şartlannda subvanse etmenin zorlukları goz onune alınırsa bazı destek ve tedbirlerin kamu kuruluş ve kurumlarınca alınması gerekmektedir Ayrıca buyuk sermayeli şirketlerin onculuk yapması lazımdır Kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi ise medya tarafından üstlenilmelidir.

Yapı Malzeme Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181