Türk inşaat sektörü Dünya'nın gözdesi oldu!
Ekonomi ve siyasette yakalanan istikrar, gayrimenkul sektörünün özellikle 2010 yılından sonra büyümenin de lokomotifliğini üstlenmesini sağladı. Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya'nın kesişim noktasındaki stratejik konumu ve yaklaşık 78 milyonluk nüfusuyla Türkiye, güçlü inşaat sektörünü giderek artan ticari ve sınai üretimiyle bir araya getirerek gayrimenkul geliştiricileri ve yatırımcıları için büyük fırsatlar sunuyor.

GSYH'NİN YÜZDE 5'İ
Gayrimenkul sektörü, son on yıl içinde GSYH'nin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturdu. Yatırım tarafında ise doğrudan yabancı yatırım girişi 2015 yılında 16.5 milyar dolara yükselirken, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin bu tutar içindeki payı 4.1 milyar dolar oldu. Başka bir ifadeyle geçen yıl gerçekleşen doğrudan yatırım girişinin yaklaşık yüzde 25'i gayrimenkul sektörüne oldu. Marmaray, Kanal İstanbul, 3'üncü Köprü ve İstanbul'daki yeni havalimanı gibi projelerle özellikle İstanbul'a yönelik kentsel dönüşüm çalışmaları ve mega projeler yakın gelecekteki faaliyetlere yön verecek.

6.7 MİLYON KONUT
Gelecek 20 yıl içinde ülke genelinde yaklaşık 6.7 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği tahmin ediliyor. Bu, yılda ortalama 334 bin konut anlamına geliyor. Kentsel dönüşüm projeleri için de her yıl yaklaşık 15 milyar dolar finansman gerekiyor. Özel sektörün başrolü üstlendiği bu girişim için ayrılan toplam bütçe ise 400 milyar dolar. Knight Frank Küresel Konut Fiyatları Endeksi'ne göre Türkiye, yıllık fiyat artışı endeksinde 2015 yılının 4. çeyreğinde 55 lokasyon arasında ilk sırayı aldı. Türkiye, yıllık yüzde 18.4 artış gösteren fiyatlarıyla Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya'yı geride bırakarak dünyanın en iyi performansa sergileyen konut pazarı konumuna yükseldi.

Seda TABAK/Sabah Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181