'Türk müteahhitlik sektörü 'dünyanın en büyükleri' listesinde yer alıyor!'
İnşaat sektörü, Türkiye'de özellikle son 30 yılda hızlı bir gelişme gösterdi. 2002 den sonra sağlanan makroekonomik istikrar sayesinde sektör firmaları kurumsallaşma sürecinde hızla ilerledi, rekabete açık, tüketicilerin beklentilerine hızla ayak uydurabilen, dünya standartlarında üretim yapar hale geldi. Sektör ekonomimizin büyümesine, istihdama ve ödemeler dengesine büyük katkı sağladı. Yaşanan gelişmeleri sektörün tanınan isimlerinden Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas anlattı.

"İnşaat sektörü üretimini sadece konut olarak düşünmemek gerekir" diyen Elmas, "Sektör yıllar itibarıyla hızlı bir gelişim göstererek yurtiçi ve yurtdışında teknik ve uzmanlık gerektiren baraj, santral, köprü, tünel gibi birçok başarılı projeye imza attı. Türk müteahhitlik sektörü dünyanın en büyükleri listesinde 42 şirket ile yer alarak Çin'den sonra dünyada ikinci oldu. Sektörün kümülatif proje bedeli 300 milyar dolarlara ulaştı. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimiz gelmiş olduğu teknolojik seviye, makine parkı ödemeler dengesine olumlu etki istihdama da ciddi anlamda katkı sağlıyor" dedi.

1 MİLYONU AŞKIN KONUT SATILDI
Elmas, sektörü değerlendirmeyi şu sözlerle sürdürdü: "İnşaat sektörünün en önemli bileşenlerinden olan konut sektörüne bakıldığında ise kamunun yol göstericiliğiyle 1980'lerde büyük şehirlerde sağlıklı ve doğru yapılaşma hamlesi başlatıldı. Bu sırada özel sektör firmaları tecrübe kazandı ve bugün gayrimenkul firmaları dünya standartlarında üretim yapabilen markalı birçok konut projesi üretir konuma ulaştı. 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depremi sonrasında gündeme gelen sağlam yapılaşma konusu, 2002 sonrası sağlanan makro ekonomik istikrar sayesinde para ve sermaye piyasalarındaki iyileşmeyle paralel tüm Türkiye'de yeni bir konut hamlesi başlattı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde kamu veya özel sektör eliyle markalı birçok konut projesi üretildi."

Son yıllarda kentsel dönüşümle büyük şehirlerdeki eski ve sağlam olmayan kent dokularının değiştiğini vurgulayan Elmas, "2015'te 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı. Nüfus artışı, değişen aile yapısı ve diğer sosyo ekonomik sebeplerle kentsel dönüşüm kaynaklı yenileme ihtiyacı düşünüldüğünde sektördeki gelişimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Sabah Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181