Türk müteahhitlik sektörüne Ortadoğulu şirketler de giriyor!
Bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen CNR Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Gayrimenkul sektörü için tanıtım ve satış noktası olan fuara bu yıl yabancıların ortaklık ve satın alma arayışı damgasını vurdu. Özellikle Ortadoğu ağırlıklı yabancı şirketlerin Türkiye'de artık tek tek konut almak yerine bir şirketi satın alma ya da Türkiye'de arsa alıp müteahhit olmaya çalıştığı da dikkat çeken başlıklar arasında. Konut alımında giderek azalan kar marjları ve Türkiye müteahhitlik pazarının canlı olmasının yabancıları Türkiye'ye bu yöne kaydırdığı dikkat çekiyor.

Projebeyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, körfez yatırımcısının tedirgin olsa da Türkiye ye hala ilgisinin devam ettiğine işaret ederek "Çünkü Türkiye'den başka alternatifleri yok. Mısır tek gidişi olan ancak dönüşü olmayan bilet gibi. Suriye deki yatırımları yok oldu. Bosna Hersek'te kazançlar düşük. Hala CIS ülkelerinde satışa çıkan projelerin yüzde 60'i 70'i Türk projeleri. Avrupa'da ise taciz sözkonusu. Dolayısıyla Türkiye Ortadoğulu yatırımcılar için önemli bir yatırım alanı" dedi. Bu nedenle artık yabancıların daha yüksek kazanç sağlamak için sıfır projelere yöneldiğini ifade eden Uzun, bu nedenle arsa alıp müteahhit olma girişimleri olduğunu belirterek, "Türkiye'deki gayrimenkul geliştiren firmaları yakından takip edip bu firmaları satın almayı hedefliyorlar. Bu nedenle artık gözleri patronun koltuğunda" diye konuştu.

Var olan yabancı alıcıyı kendilerine çekebilirler
Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da Ortadoğuluların arsa alıp inşaat işine girmeye başladığına dikkat çekerek, "Dolar kuru yükselince kar marjları düştü. Artık pahalı projeler yerine fiyat aralığı 4 bin 4 bin 500 TL civarında olan projeleri tercih etmeye başladılar. Bu nedenle Esenyurt, Beylikdüzü, Küçükçekmece gibi bölgeleri tercih etmeye başladılar. Fiyatları artan projeler nedeniyle artık kendileri de müteahhit olup projeye geliştirmeye başlıyorlar" diye konuştu. Akkuş, bu durumun var olan yabancı portföyün yine bu firmalara yönelmesine neden olacağı için Türk firmaları için olumsuz bir tabloya neden olabileceğini kaydetti. Tekstil sektöründe yer aldıkları için Hindistan ve Pakistan'a satış yaptıklarını anlatan Akkuş, bu firmaların Alya Trio projelerinden kendi çalışanları için ev aldığını söyledi. Hali hazırda Türkiye'den ev alan yabancıya 1 yıllık oturum izni verildiğini aktaran Akkuş, "İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 500 bin TL'nin üzerinde gayrimenkul alıp bunu 5 yıl boyunca elinde tutan yabancılara vatandaşlık ya da uzun süreli oturum izni verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

BİRÇOK ŞİRKET PROJELERE BAŞLADI
Sektöre bakıldığında Ortadoğu merkezli şirketlerin Türkiye’de konut projeleri yaptığı dikkat çekiyor. Dubai merkezli Emaar, Kuveyt merkezli Murabahat Real Estate Solutions, Suudi Arabistan merkezli Neba ve yine Suudi Arabistan merkezli Al Zamil Gayrimenkul’un Türkiye’de gayrimenkul projeleri geliştirmeye başladığı görülüyor. 3.İstanbul projesiyle Türkiye gayrimenkul sektörüne giren Al Zamil Gayrimenkul’un İstanbul kuzeyinde de aldığı arsalar mevcut.

Leyla İLHAN/Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181