Türkiye'de 35 bin riskli bina var!
Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde kentsel dönüşümün bilançosu ortaya çıktı. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalarda riskli yapı ve riskli alanlarda bulunan hak sahiplerine 2015 yılında kira yardımı olarak 596 milyon lira ödendi. Hükümet, hak sahiplerine kredi faiz desteği için yaklaşık 9 milyon lira finansal destek sağladı.

35 BİN BİNADA TESPİT
Bakanlık Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu uyarınca yetki verilen idarelere ise 44 milyon lira kaynak aktardı. Yıl içinde ise yine kentsel dönüşümün hızlandırılması için 3 kamu kurumu, 135 tüzel kişi, 48 yapı denetim kuruluşu ve 6 yapı laboratuvarı olmak üzere 193 kurum riskli yapıları tespit etmek üzere lisanslandırıldı. Bugüne kadar lisanslandırılan kurum sayısı ise 299 oldu. 2015 yılı içerisinde ülke çapında 35 bin 32 adet binanın risk tespiti yapıldı. Risk tespiti yapılan binalarda 96 bin konut, 14 bin işyeri olmak üzere toplam 110 bin bağımsız bölüm bulunuyor. Bakanlık, 6306 Sayılı Kanun kapsamında risk tespiti yapılan binaların 22 bin 143'ünün yıkımını tamamladı.

ASGARİ KAMU HARCAMASI
Bakanlık, gecekonduları kentsel dönüşüm kapsamına alan düzenlemenin ardından önümüzdeki süreçte finansmanda kamu harcamalarını asgariye indiren model ve yöntemler kullanmaya başlayacak. Kentsel dönüşüm projelerinin farklı gelir gruplarının yaşam alanlarını kaynaştıran, işyeri ve konut mesafelerini azaltan, şehrin tarihi ve kültürel birikimiyle uyumlu, sosyal bütünleşmeyi destekleyen bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi için de yeni bir stratejinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Erdinç ÇELİKKAN/
Hürriyet Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181