'Türkiye'de 6 milyondan fazla konut riskli durumda!'
İMSAD Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 17 Ağustos Marmara Depreminin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen hala yeterli önlem alınamadığını kaydederek, 'Deprem ve Güvenli Yapılar' konusunda alınması beklenen acil önlemlerin bütünsel olarak hala tamamlanmadığını ve işlerlik kazanamadığını bildirdi. "Bir an önce harekete geçilmeli ve deprem toplumun kaderi olmaktan çıkarılmalıdır" ifadesini kullanan Hinginar, dernek olarak, bu konuda uzun süredir önemli çalışmalar içinde olduklarını anımsattı. Hinginar, kentsel dönüşüm sürecinin başlamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, ancak daha programlı ve geçmiş hatalardan ders alarak ilerlenmesi gerektiğini vurguladı.

Alınacak daha çok yol olduğuna ancak bunların ivedilikle çözüme ulaştırüması gerektiğine değinen Hinginar, şu değerlendirmelerde bulundu: "Düzensiz yapılaşma, düşük yapı kalitesi, plansız kentleşme, ulaşım ve altyapı alanlarının yetersizliği gibi sorunlar kentsel dönüşümle çözüme ulaşacaktır. Yeni bir felaket yaşamamak, olası zararları en aza indirgemek adına kentsel dönüşüme sadece yapısal bir iyileştirme olarak değil, beklenen Marmara depremi için alman büyük bir önlem olarak bakılmalı. Sorunun asıl kaynağı kalitesiz malzemelerden üretilmiş güvensiz yapılar ve plansız şehirleşmedir. Kentsel dönüşüm konusunda adım atılırken, gelecek 100 yıl vizyonuyla hareket edilmeliyiz. Ülkemizde hala 6 milyondan fazla konut riskli durumda, bunların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu revizyonun maliyeti 155 milyar dolar civarında. Bu rakam defalarca tekrarlanarak ekonominin sırtına bindirilecek bir yük değil. Bu nedenle en iyi şekilde yapılması ülkemizin menfaatinedir. Deprem ile ilgili atüacak adımlar konusunda daha fazla geç kalma lüksümüz yok. Revizyon sürecinde denetimin de aynı ciddiyetle ele alınması ve kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm boyutuna ulaşmasının engellenmesi gerekiyor."

'Acilen bir Yapı Yasası çıkarılmalı'
Hinginar, söz konusu revizyonun en iyi şeküde ilerlemesi için bir Yapı Yasasının acil olarak çıkarılması gerektiğini belirterek en temel sorunlardan birisinin denetim olduğunu aktardı. "İnşaat malzemelerinden yapı izinlerine kadar pek çok aşamada kontrol mekanizmasının dikkatli ilerlemesi, inşaatlarda sağlam zemin, inşaat malzemelerinde sağlık ve güven unsurlarının ön planda tutulması gerekiyor" ifadesini kullanan Hinginar, denetimdeki aksaklık çözülmeden kalitesiz ve plansız yapılaşmadaki sorunların önüne geçilmesinin mümkün olmayacağını bildirdi.

Piyasalardaki düşüş geçici moralimiz yüksek
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksinin temmuz ayı raporu yayınlandı. Darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşulların ejkisini hissettiren rapor için Başkan Fethi Hinginar, endişeyegerek olmadığını belirtti. Rapora ilişkin değerlendirme yapan Hinginar, "Temmuz ayı endeks sonuçlarındakı butun bu olumsuz beklentilere karşın, hem hükümetimizin hem de Emlak Konut başta olmak üzere büyükgayrimenkulyatırımcılarının başlattığı kampanyalarve bankaların faiz indirimlerinin sektöre olumlu olarak yansıyacağı beklenmektedir. Ortaya çıkan yenikoşullarbirsüredaha faaliyetleri sınırlamaya devam edecektir. Faaliyetler, güven ve beklentilerdetoparlanma zaman alacaktır. Bu nedenleve kampanyaların bir ay gibi kısa birsürede hemen sonuç vermesi zor olacağından kampanyaların bir süre daha devam etmesinin yararlı olacağı görüşündeyiz" değerlendirmesinde bulundu. Rapora göre inşaat Malzemeleri Sanayi BileşıkEndeksitemmuzayında gerileyerek, endeksin hesaplandığı dönem içindeki en düşük seviyesine indi. Darbe gırışımıvesonrasındaoluşan koşullar endeksi olumsuz etkilerken, Bileşik Endeks temmuz ayında 3.4 puan düştü ve 100 puan seviyesinin altında kaldı. Bileşik Endekstemmuz ayında özellikle faaliyetlerdeki gerilemenin etkisi ile düşüş gösterirken, darbe gırışımıvesonrasında oluşan koşullarfaaliyetlerilebirliktegüven ve beklentilerde de gerilemeye yol açtı ve Bileşik Endeksi oluşturan uçalt endeks de gerileme eği Iimi gösterdi.

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181