Türkiye'deki Suriyeli inşaat firması sayısı artmaya devam ediyor!Rakam 288'i buldu.
Türkiye iş dünyası artık Suriyeli göçmenlere 'kalıcı' gözüyle bakıyor. İş dünyası geçici çözümler önerirken, yeni raporlarda artık Suriyeliler için uzun vadeli politikalar belirlenmesini istiyor.

Türkiye’de resmi verilere göre Suriye sermayeli firma sayısı 2 bin 827. Ancak uzmanlar Türk ortakla yasal prosedürleri aşarak faaliyet gösteren ve kayıtdışı çalışan firmalarla birlikte bu rakamın 10 bini aştığını söylüyor.

Türkiye’nin gündemi 1 Kasım’da yapılacak seçimlere kilitlenmişken, iş dünyası seçim sonrası kurulacak hükümetten Suriyelilerin yasal statülerini netleştirmesini bekliyor. ‘Misafir’ gözüyle bakılan Suriyelilerin savaşın başlamasının üzerinden 4 yıl geçmesinin üzerine artık ‘kalıcı’ olduğu düşünülüyor. İş dünyası bu kalıcı göçmenler için acilen politika üretilmesini bekliyor. Hem haksız rekabeti çözecek hem de iş gücü piyasasını düzenleyecek çözümler isteniyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 18 kentte Suriyeli göçmenlerin iş dünyasına etkilerini araştırmak için bir rapor hazırlıyor. Raporun Ekim ayında tamamlanarak kamuouyu ile paylaşılması bekleniyor. Gaziantep Ticaret Odası da “İçimizdeki Suriyeliler” başlığı altında Gaziantep İkinci Ortak Akıl Toplantısı’nı hazırladı. Suriye sermayeli firmaların Türkiye’de yatırım yapmasının önünde engel yokken, Suriyeli işçi çalıştırılması yasal değil. Her iki raporda da hem ekonomik hayata hem de sosyal hayata yönelik çözüm içeren veriler yer alıyor. Gaziantep’ten edinilen bilgilere göre, Suriyeli büyük sermayedarlar yatırım yapmak için Kıbrıs’ı tercih ettiler. Öncelikli olarak Türkiye’ye getirdikleri bu sermayeyi Kıbrıs’a götürdüler.

Suriyeli firmaların yüzde 60’ı aşkını İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Resmi rakamlara göre Türkiye’deki Suriyeli 2 bin 827 firmadan bin 709’u İstanbul’da. Gaziantep’te 471, Hatay’da 250, Kilis’te 70, Şanlıurfa’daki 56 ve Kahramanmaraş’taki 22 Suriyeli firma yer alıyor. Bu firmalar ticaret ve sanayi odalarına üye olarak faaliyetlerini yürütüyorlar. Türkiye’de sektörel açıdan değerlendirildiğinde Suriye sermayeli firmaların 978’i toptan ticaret ile ilgileniyor. Tamir yapan firmaların sayısı ise 606. İnşaat sektöründe de 288 firma faaliyet gösteriyor.

'Mersin'de emlak piyasasını Suriyeliler yönetiyor iddiası'
Mersin’de son dönemde hem kira hem de satılık konut fiyatlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Fiyatlardaki artışın en büyük nedeni ise Mersin’e gelen Suriyeliler olarak gösteriliyor. Ancak işin diğer boyutu ise sektörde Suriyelilerin açtığı işyerlerinden çok ucuz fiyatlara kiralanan konutların yine Suriyelilere fahiş fiyata kiralanması. Ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyeli sayısının resmi rakamının 110 bini aştığı ifade edilirken, göç dalgasının en çok emlak sektörünü etkilediği belirtiliyor. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Suriyelilerin firma kurarak emlakçılık sektörünü ellerinde tuttuklarına dikkat çekti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 7-8 tane Suriyeli firma kurulduğunu aktaran Madenli, bunun yanı sıra 300’e yakın ‘ayakçı’ diye tabir edilen kişilerin emlakçılık yaptıklarının iddia etti. Madenli, Suriyelilerin kiralık evleri mülk sahibinden 500 TL’ye kiraladıklarını ve yine Suriyelilere 850-900 TL’ye kiraya verdiklerini ifade ederken, “Bu kişiler yasal olmayan bir şekilde emlakçılık yaparak evleri Suriyelilere fahiş fiyatlarla kiralıyorlar. Emlakçı olabilmek için emlakçılık kurslarına katılmak, belge almak, odaya kaydolmak, maliyeye bildirim yapılmak ve yapılan işten fatura kesmek gerekiyor. Ancak Suriyelilerin herhangi bir kayıtları yok. Şirket kurabiliyorlar ama birçok şeyden muafl ar. Biz de Emlakçılar Odası olarak tutanak tutuyoruz ama herhangi bir yaptırım yok. Bu gidişle bu piyasayı tamamen Suriyelilere bırakmak durumda kalacağız” şeklinde konuştu. Madenli, “Mersin’de Arapça tabela sayısı da her geçen gün artıyor. Yerli esnaf yok oluşun eşiğinde. Diğer sektörlerdeki esnaf da aynı sıkıntıyı yaşıyor. Acilen bu sorunların çözülmesi için yasal altyapı sağlanmalı” diye konuştu.

Dünya


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181