'Ucuz arsa sağlanırsa alt gelir grubuna konut yapılabilir!'
Türkiye İyi Gelecek Konferansı'nda düzenlenen Gayrimenkulde Yeni Dönem oturumunda ağustos ayında yapılan yüzde 0.70 faizli konut kampanyasının olumlu sonuçlarını vurgulayan sektör oyuncuları, sorunun talep değil, erişilebilirlik olduğunu, ucuz arsa sağlanırsa alt gelir grubuna konut yapabileceklerini söylüyor.

Bloomberg'in düzenlediği Türkiye İyi Gelecek Konferansı'nda gayrimenkul sektörünün temsilcileri de, sektörün bugününü ve geleceğini masaya yatırdı. Gayrimenkulde Yeni Dönem ismiyle yapılan oturumda gayrimenkul sektörü oyuncuları gelir piramidinin altındaki kesime konut üretmek istediklerini, şu anki fiyatlarla nüfusun yüzde 60'ma hitap edemediklerini vurguladı. Şehir merkezinde maliyetlerin yüzde 80'ine varan kısmını arsanın oluşturduğunu beürten gayrimenkulcüler, ucuz konut üretebilmek için devletin ucuz arsa sağlayabilmek noktasında adımlar atması gerektiğini söylediler. İşte oturumdan öne çıkan başlıklar:

'%60'a hitap edemiyoruz'
"15 Temmuz'dan sonraki bu kampanyayla hepimize moral geldi. Artık önümüz daha açık" diye konuşan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, inşaat sektörünün metrekare fiyatları olarak nüfusun yüzde 60'ına hitap edemediğini vurguladı. Çetinsaya, "Halkımızın konut sahibi olması çok zor, TOKİ'nin alt gelir grubuna konut yapması gerekir" diye konuştu. Yabancıya konut satışının 2016'da istendiği seviyede gerçekleşmediğini ifade eden Çetinsaya, Dubai'daki CityScape'e 50'ye yakın firmanın katılacağını, buradan olumlu geri dönüş beklediklerini dile getirdi.

'Sadece TOKİ kağnağı ile sosyal konut olmaz'
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, "Türkiye'de konut balonu var mı, yok mu sorusunun cevabı arz ve talep dengesinde" dedi. Türkiye'de nüfus yapısına bakıldığında arz fazlası olmadığının ortaya çıktığını vurgulayan ve erişimin önemine dikkat çeken Rahvalı, burada da faizin devreye girdiğini ifade etti. Rahvalı, şöyle devam etti: "Barajlanmış talep faiz yüzde 1 'in altına inince gerçeğe dönüştü. Sadece 1 projemizden ayda 611 milyon TL ciro yaptık. Bu örnek balonun olmadığına göstergelerden biri. Sosyal konut üretimi için ise her şey devletten beklenmemeli, sadece TOKİ'nin kaynaklarıyla sosyal konut üretemeyiz çünkü piramidin tabanında daha büyük bir potansiyel var, biz de özel sektör olarak onlara ulaşabilmeyi istiyoruz. Ama arsa KDV'si, tapu harcı, faizler gibi belirleyici unsurlarda tüketici açısından da maliyeti azaltıcı destek olunması lazım." 

'Kardan fedakarlıkla ortak proje yapılabilir'
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, 15 Temmuz'un ardından ağustos ayında yapılan kampanyanın 15 Temmuz'a güzel bir cevap olduğunu kaydetti. Yüzde 0.70 faiz oranıyla bankacılık sektörüyle abi-kardeş gibi çalışan iki sektör haline geldiklerini ifade eden Dumankaya, "Demek ki ulaşılabilir fiyat sunarsan halk alıyor. 2 milyar TL'lik satış gerçekleşti" diye konuştu. Sektörün kârlılığının en fazla yüzde 15-20 olduğunu kaydeden Dumankaya, ağustos döneminin 'kârsız' yaşandığını söyledi. Bu kampanyanın uzatılmasının iyi niyetin göstergesi olduğunu belirten Dumankaya, sosyal konut noktasında kamunun çok önemli görevi olduğunu dile getirdi ve kârdan fedakârlıkla ortak proje geliştirilebileceğini, ilk defa konut alana çok daha farklı teşvikler verilmesi gerektiğini vurguladı.

'Ana konu talep değil, erişilebilirlik'
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı inanç Kabadayı, ağustos ayındaki kampanya sonuçlarından memnun olduklarını söyleyerek, şirket olarak satışlarda geçmiş 3 yıldaki ağustos aylarıyla karşılaştırıldığında yüzde 200300 artış yaşadıklarını ifade etti. "Ana konu talep değil, erişilebilirlik" diyen Kabadayı, "Ana konu büyük şehirlerde arsa bulabilmek, inşaatçının hammaddesi arsa. Ana strateji ucuz arsa üretebilmek olmalı" ifadesini kullandı.

Habertürk Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181