Ucuz konut'a Hadımköy formülü!
Dar ve orta gelirli vatandaşın konut talebi sürerken, üretim ve stok lükste birikiyor. Bu durumun inşaat sektöründeki en önemli sorun olduğuna dikkat çeken Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Ercan Uyan, ulaşılabilir fiyatla ev üretilecek formül önerdi.

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile 12 müteahhittin geçtiğimiz haftalarda bir araya geldiğini belirten Uyan, "İstanbul'da ev talebinin yüzde 70-80'i dar ve orta gelirlide ama arsa maliyeti nedeniyle bunu yapamıyoruz. Biz diyoruz ki plan yetkisi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da yerel yönetim özel sektör ile işbirliği yapsın. Hadımköy, Çatalca gibi alanlarda tarla vasfında olan ama tarım yapılmayan yerler var. Bunların metrekaresi 70-100 lira. Terk alanlarla birlikte metrekaresi 150 liraya gelir. 1200 lira da inşaat maliyeti. Toplam maliyet metrekare başına 1350 lira olur. Bu alanlar ihale edilir. Metrekaresi 2 bin 500 liraya satılırsa 1150 liralık kâr var. Bunun bir kısmını inşaatçı alır, bir kısmım TOKİ. Bu kaynakla bölgeye altyapı yatırımı yapılır" dedi.

FİYAT SINIRLAMASI OLSUN
Söz konusu evlerin sadece ihtiyaç sahiplerine ulaşması için de düzenleme yapılması gerektiğini belirten Uyan, "İhale yapan TOKİ, 'şu fiyattan yüksek ev satamazsın' desin. İnşaat kalitesi kriterlerini de belirlesin. Böyle 20-30 milyon metrekare alan açılsa yeşil alanı olan, sosyal birimleri fazla yeni yaşam alanları oluşur" dedi. Önerilerine TOKİ Başkanı Ergün'ün sıcak baktığını ve gerekli notları aldığını belirten Uyan, TOKİ'nin bazı çalışmaları olduğunu ancak arsa fiyatları artar endişesi ile bölgelerin açıklanmadığını ifade etti. İstanbul'da bu formülle konut üretecek finansal güce sahip yaklaşık 50 inşaat şirketi olduğunu belirten Ercan Uyan, yılda ortalama 50-60 bin sosyal konut üretmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Artan konut fiyatlarının toplumsal bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Uyan, metrekaresi, 6-7 bin liraya ev satmamn artık mümkün olmadığını ifade etti.

DÖNÜŞÜM RANT CADDELERİNDE
Konut sektöründe yaşanan sorunları da değerlendiren Uyan, "İstanbul'da 3-5 rezidans nedeniyle KDV değişti, yüzde 18'e geldi. Bu para vatandaşın cebinden çıkıyor. Barınma ihtiyacı için istenen yüzde 18 KDV çok yüksek. Dolaylı vergiler de fiyatları yükseltiyor. Defalarca aynı vergiyi ödüyoruz" dedi. Kentsel dönüşüm sürecinin de sorunlu ilerlediğine dikkat çeken Uyan, dönüşüm çalışmalarının rantı yüksek birkaç caddeye sıkıştığını ifade etti.

SAHİPSİZ KALDIK, BABAMIZ YOK

İnşaat sektörünün büyüklüğüne karşın bu hacmi temsil eden bir kurum olmadığını belirten Uyan, "Evde baba yok. Baba olmayınca da disiplin olmuyor. İnşaat sektörünün sahipsiz kaldığını düşünüyorum. Konut Bakanlığı gibi bir oluşum gerek" dedi. 2004 yılında kurulan Makro İnşaatın ilk yıllarda taahhüt isleri yaptığını, şimdilerde proje geliştirme konusuna odaklandığını belirten Uyan, şirketin merkez üssünün Başakşehir Kayabaşı olduğunu dile getirdi. Uyan, "Bölgede Park Mavera projesinde satışlar sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda TOKİ ihalesinden 2 parsel aldık ve bunun üzerinden çalışıyoruz. Bir de Ankara Çankaya'da proje geliştireceğiz" dedi. Sanayiye de adım attıklarını belirten Uyan, Bozüyük'te seramik tesisi açmaya hazırlandıklarını dile getirdi.

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181