Ulaşım hatları konut tercihlerinde belirleyici kriter!
Anadolu yakasında Sancaktepe ve Pendik, Avrupa yakasında Kağıthane ulaşım hatlarına bağlı gelişimleriyle dikkat çekiyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, yeni ulaşım hatlarının İstanbul’daki gayrimenkul bölgelerinin gelişimine etkisini değerlendirdi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme, İstanbul’da faaliyette olan 7 adet metro hattı, 2 adet tramvay hattı, Marmaray hattı ve yıl içinde açılması beklenen 1 adet metro hattı olmak üzere toplamda 11 hat için, 159 durağın çevresindeki bölgelerde konutların satış birim değerlerini ve kira birim değerlerini inceledi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul’da faaliyette olan metro hatları ve duraklarının çevresindeki konutların satış ve kira bedelleri ile amortisman sürelerini şöyle anlattı…

Dünyanın en kalabalık metropollerinden biri olan İstanbul’da her geçen gün artan nüfus ile birlikte trafik problemi de giderek büyüyor. Dolayısıyla zamanlarını ev-iş aksında geçirmek istemeyen kişiler için de ulaşım imkanlarının artırılması oldukça büyük öneme sahip oluyor.

Kent gelişimini ve yaşam standardını direkt etkilediği düşünüldüğünde ulaşım projelerinin, konut tercihlerinde her zaman belirleyici kriterlerden biri olduğu görülüyor. Oturum ya da yatırım amaçlı konut alımlarında, ulaşım bağlantıları ile şehir merkezine ve iş alanlarına ulaşmak ya da projelerle birlikte değer artışı yaşanmasını beklemek artan talebi de beraberinde getiriyor.

Ulaşım Hatları, konut projelerine olan talebi etkiliyor
Merkeze göre kısmen daha ulaşılabilir fiyatlara sahip olan kentin çeperleri olarak nitelendirilen bölgelerde, ulaşım projeleri ile birlikte yaşanan talep artışı ve buna bağlı olarak arz hareketliliği daha rahat görülüyor.

Ulaşım hatlarıyla hatta yeni ulaşım hatlarının gündeme gelmesiyle birlikte, o bölgede konut projeleri de neredeyse eş zamanlı olarak geliştirilmeye başlanıyor. Hatta bazı bölgelerde, konut projelerinin ulaşım projelerinin önüne geçtiği görülüyor. Anadolu yakasında Sancaktepe ve Pendik, Avrupa yakasında Kağıthane bölgeleri bu duruma verilebilecek örneklerden sadece birkaçı…

Metro Ağı çevresindeki konutlar tercih ediliyor
Mevcut ulaşım ağına bakıldığında ise, yaşanan yoğun trafik probleminden dolayı metro hattının ağırlıklı olarak tercih edildiği görülüyor. Oturum ya da yatırım amaçlı konut tercihleri metro ağı çevresinde yoğunluk kazanıyor.

İstanbul’daki aktif metro ve tramvay hatları:
Mevcut Metro Hatları                                    Mevcut Tramvay Hatları
M1A - Yenikapı - Atatürk Havalimanı            T1 - Bağcılar - Kabataş
M1B - Yenikapı - Kirazlı                                T2 - Taksim - Tünel Nostaljik
M2 - Yenikapı - Hacıosman                           T3 - Kadıköy - Moda
M3 - Kirazlı - Olimpiyat Başakşehir               T4 - Topkapı - Mescid-i Selam
M4 - Kadıköy -Tavşantepe
M5 - Üsküdar - Çekmeköy
M6 - Levent Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü

Metro hattı projelerinin gündeme gelmesinden tamamlanmasına kadar olan süreçte gayrimenkul değerlerine olan etkileri çok rahat görülebiliyor. Sadece yeni ulaşım hattı projesinin açıklanması bile bölge fiyatları üzerinde etkisini gösteriyor. Projenin tamamlanması ile birlikte fiyatlar tekrar artış trendine girebiliyor.

Başakşehir bölgesi bu duruma örnek olabilecek yerlerden biri…Kirazlı-Başakşehir metro hattının gündeme gelmesiyle birlikte, bölgede hem konut geliştiricilerin etkisi hem de yatırım amaçlı alımların etkisi hızlı bir şekilde görülmeye başlandı. 2013 yılında metro hattının tamamlanıp faaliyete geçmesiyle de bölgede önemli bir nüfus artışı yaşandı. 2012 yılında yaklaşık 316 bin civarında olan nüfus 2017 yılında yaklaşık 396 bin seviyelerine kadar çıktı.

Yeni açılan ve açılması planlanan metro hatlarında, bölge gelişimine bağlı olarak artan talep ve gayrimenkul değerlerindeki hareketlilik de daha rahat görülüyor. 2017 yıl sonunda tamamlanan Üsküdar-Çekmeköy metro hattının Yamanevler’e kadar olan bölümünde ve yıl içinde tamamlanması beklenen Çekmeköy’e kadar olan bölümünde talebin yanı sıra konut geliştiricilerinin de ilgisi artmış durumda.

Çalışma kapsamındaki metro ve tramvay hatları tabloda görülebilir:
Mevcut Metro Hatları                                             Mevcut Tramvay Hatları
M1A - Yenikapı - Atatürk Havalimanı                    T1 - Bağcılar - Kabataş
M1B - Yenikağı - Kirazlı                                         T4 - Topkapı - Mescid-i Selam
M2 - Yenikapı - Hacıosman                                   Yıl içinde Faaliyete Geçmesi Beklenen Hat
M3 - Kirazlı - Olimpiyat Başakşehir                       M7 - Mecidiyeköy - Mahmutbey Metro Hattı
M4 - Kadıköy -Tavşantepe
M5 - Üsküdar - Çekmeköy
M6 - Levent Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181