Yabancı sermaye için 'Marka şehirler geliştirmeliyiz'!
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesinin 15'incisi işimiz Metrekare' temasıyla düzenlendi. 1.200 kişinin katıldığı zirvenin açılış konuşmalarını GYODER Başkanı Aziz Torun ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan yaptı. Konuşmasmda sektörün sorunlarına değinen Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün katetmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirterek, yabana sermayenin Türkiye'ye girişinin sağlanması gerektiğini söyledi. Yabana yatırıma için marka ülke ve marka şehirler geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Torun, İstanbul'u, Ege'yi, Akdeniz'i, Karadeniz'i farklı bölgeleri özellikleri ile ön plana çıkarmaları gerektiğini kaydetti. Yabancı yatırımcılara yönelik gayrimenkul ürünlerinin de çeşitlendirilmesinin önemine değinen Torun, gayrimenkul piyasasının finansman modelleri bakımında çeşitlendirilmesi ve firmaların öz kaynağının güçlendirilmesi için halka arz, fonlar, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası ve tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını kullanarak yabancı sermayenin gayrimenkul sektörüne girişini sağlamaları gerektiğini söyledi.

İMAR YASASI ÇIKMALI
Gayrimenkul sektörünün ekonomi için stratejik bir sektör olduğunun altını çizen Torun, "Çok önemli bir kısmı deprem kuşağında olan ve yapı stoğunun yüzde 75'i deprem riski taşıyan bir ülke olarak, kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerekiyor. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçlara göre planlamak, geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz" dedi. Sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi için hükümete de çağrıda bulunan Aziz Torun, imar yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "İmar yasasıyla birlikte sektörün üzerindeki yüzde 14'e kadar varan vergi ve harç yükü hafifletilmek Bunun yanında sektörde haksız uygulamalara sebebiyet veren KDV uygulamalan çözümlenmeli, tüketiciyi koruma kanunun getkdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli." Çevre ve Şehkcilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise Türkiye'nin krizlere rağmen son 10 yılda önemli bir gelişim gösterdiğini belirterek, "Bölgede cazibe merkezi haline geldik" dedi.

Önder ÇELİK/Türkiye Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181