Yabancı yatırımcı ve gurbetçi için gayrimenkul cazip hale geldi!
Konut her zaman en iyi yatırım aracı olarak öne çıkmaya devam ediyor. Konut fiyatları geçen yıl yüzde 12.2 artış gösterdi. Aynı dönemde kiralar da yüzde 9.3 arttı. Yatırım için ev alanlar bu durumda her 100 liralık parasını 112,2 liraya çıkardı. Aynı kişi kira gelirinden de artı kazanç elde etti. Konut ve dolar dışındaki finansal varlıklarda ise 2016'da reel bir artış oluşmadı. Bireysel emeklilik fonlarının getirişi de reel bazda yüzde 2.8'de kaldı.

YAZ TATİLİ HAZIRLIKLARI BAŞLADI
Konut ve dolar dışında anlamlı kazanç oluşmaması dikkatleri bu yıl yine konuta çevirdi. Dövizdeki çıkış nedeniyle yabancı yatırımcı ve gurbetçi için gayrimenkul cazip hale geldi. Buna bir de yabancı ve gurbetçiye KDV istisnası eklenmesi cazibeyi daha da artırdı. İnşaat firmaları özellikle yaz tatilini Türkiye'de geçirmek için gelen gurbetçilerin ev alımını da hızlandıracağı beklentisiyle buna yönelik özel hazırlıklar yapmaya başladı. Bazı inşaat firmalarının yetkilileri komşusunu da alıp gelecek olan gurbetçiye özel ek indirimler sunulabileceğini, buna ilişkin her firma çeşitli kampanya hazırlıkları olduğunu kaydetti.

TESLİME HAZIR KONUT ÖNE ÇIKIYOR
 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, son dönemde yurtdışında yaşayan gurbetçilerin satış ofislerini arayarak yeni düzenlemeler ve kendilerine sağlanan avantajlar hakkında bilgi edindiklerini söyledi. Teslime hazır konutların daha çok sorulduğunu belirten Dündar, "Çekmeköy'de inşa ettiğimiz 216 Butik Plus'ta anahtar teslimlerine star verdik. Az sayıda kalan konutlarımızda fiyatlar 270 bin liradan başlıyor. Teslime hazır ve uygun fiyat gurbetteki vatandaşlarımız için de cazip" bilgisini verdi.

100 BİN LİRADA AVANTAJ 18 BİN LİRA
Yurtdışında yaşayan vatandaşların yüzde 18 KDV avantası elde ettiğine dikkat çeken Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, gurbetçi vatandaşların fiyat ve avantajlar hakkında bilgi edindiğini vurguladı. Nitekim 100 bin liralık bir evde yüzde 18 KDV 18 bin lira olarak hesaplanıyor. Bu da ciddi bir avantaj oluşturuyor. Akbal, KDV istisnasının sektöre ciddi bir canlılık getireceğini, bunun ilk izlenimlerini almaya başladıklarını söyledi. Akbal, Yurtdışı satış ofislerine bilgi almaya gelen çok sayıda yatırımcı olduğunu, yurtdışında yaşayıp Türkiye'den ev almak isteyen vatandaşların da satış ofislerini aradığını aktardı.

DÖVİZ GİRDİSİ HIZLANACAK
Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri sahipleri de artık gayrimenkul alırken KDV ödemeyecek. Satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla yabancılar KDV 'siz gayrimenkul alabilecek. Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, bu durumun konut satışlarını artıracağını söyledi. Özyurt, "Yine yasanın içeriğine baktığımız zaman çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye'den konut ya da iş yeri aldıklarında KDV 'den muaf tutulacak. Düzenlemenin olumlu etkilerinin Nisan ayı ve sonrasında artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu durum yurt dışından Türkiye'ye döviz girdisini de artıracak" bilgisini verdi.

Emine Acar / Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181