'Yabancılara oturma izni ile satışlar 2 katına çıkar'!
Geçen yıl ülke genelinde yabancıya yaklaşık 22 bin konut satıldığını ve 5 milyar dolar gelir edildiğini hatırlatan Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, çevresindeki ülkelere karşı dünyanın şefkat gücü haline gelen Türkiye'nin, dünyalının ikinci vatanı olacağını söyledi. Akbalık, "Gayrimenkul sektörü üzerinden ihracata destek verilebilir. Bu şekilde 2023 hedeflerine çok daha çabuk ulaşılabilir, ikinci vatan projesiyle, inşaat sektörünü bir üst lige çıkarabiliriz. Böylece yabancılara şu anki satışın iki misli satış elde edebiliriz" şeklinde konuştu.

GURUR DUYARLAR
Büyük devlet olmanın vasıflarından birinin de dünyanın her yeri için cazibe merkezi olmak olduğunu söyleyen Akbalık, "7 iklim, 4 mevsim, florası ve lokasyonuyla, Körfez ülkeleri, BDT, Ortadoğu ve Avrupa'dan her türlü insana ev sahipliği yapabilecek bir kültür mozaiğine sahibiz. Bu avantajı kullanıp, belirli miktarda gayrimenkul alanlara oturma izni, 5 yıl sorasmda da gurur duyacakları T.C. vatandaşlığı vererek dünyanın gayrimenkulde cazibe merkezi haline gelebiliriz" şeklinde konuştu. Gayrimenkul sektörünün, ülkenin 500 milyar dolarlık 2023 hedefine hedefine ciddi bir katkı sağlayacağının altını çizen Ahmet Akbalık, "Yabancılara gayrimenkul satışından korkmaya gerek yok. Kimse gayrimenkulunu cebine koyup götürmüyor. Gayrimenkul yine bizim topraklarımızda kalıyor ve Türkiye ekonomisi için çok büyük bir kaynak elde etmiş oluyoruz. Ayrıca bu, doğrudan yabancı sermayesi çekmenin en uygun yollarından birisidir" dedi. Yabancıların mülk edinmelerini teşvik edecek pazarlamaların da öneminden bahseden Ahmet Akbalık, "Konut satışını destekleyecek diğer enstrümanlar da gerekli. Şu an firmalar ve kamu kurumları ayrı stratejilerle yurtdışında tanıtım faaliyetleri yapıyor. Farklı renklerin olması güzel gözükse de algı yerleştirme noktasında karmaşaya neden oluyor" dedi.

TANITIM FONU KURULMALI
Tek merkezden oluşturulacak bir stratejiyle hedefin daha yakından vurulacağını söyleyen Akbalık, şöyle devam etti: "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi oluşturulacak tanıtım fonuyla ülkemizin avantajlarını, nelere sahip olduğumuzu iyi anlatmalıyız. Tabi bu stratejiyi belirlerken bölgelere yönelik ayrı haritalar çıkarmalıyız. Küresel rekabet koşulları doğrultusunda her ülkenin farklı beklentileri var ve bu beklentilere dokunup tercih sebebi olmak için doğru analizlerle yız. Ahmet Akbalık, TÜİK verilerine göre nisan ayında ipotekli satışlarda yaşanan yüzde 20 düşüşün tüketicinin beklentisinin üzerindeki faiz oranlarından kaynaklandığını belirtti. Akbalık, "Eskiden tüketici mortgagela ev sahibi olurken, şimdi müteahhitlerin uyguladığı vade opsiyonlarıyla ev sahibi oluyor. Bu durumu şirketler bir yere kadar süspanse edebilir. Sağlıklı olanı bu borçlanmanın bankacılık sistemi üzerinden yapılması" dedi.

SEKTÖRE STANDART GETİRİLMELİ

Yapılan binaların 30 sene sonra yıkılıp tekrar yapıldığını söyleyen Ahmet Akbalık, bunun ciddi bir milli servet israfı olduğunun altını çizdi. Kentsel dönüşümün evleri yıkıp tekrar yapmak olmadığını belirten Akbalık, "Kalıcı, sürdürülebilir ve gerçekten hayatı, yaşamı içinde barındıran, çevresiyle, yeşil alanı ve sosyal imkanlarıyla, ulaşım imkanları ve altyapısıyla birçok konuyu barındırıyor. Bunu doğru yapabilir ve bina standartlarını müteahhitlerin insiyatifine bırakmazsak sürdürülebilir ürünler çıkar. Konutların markalı olması zorunlu değil ama yapılan işin standartlarının uzun vade planlama ve yaşayabilir olması gerekli" ifadelerini kullandı. 

BÜYÜKYALI'YA 2.500 TALEP
Kazlıçeşme'de Emlak Konut GY0 arazisi üzerinde hayata geçirilecek olan Büyükyalı projesinin yoğun ilgi gördüğünü anlatan Ahmet Akbalık, "Eylül ayında lansmanını yapacağımız ve şu anda sadece ön talep topladığımız Büyükyalı'ya, şu ana kadar 2 bin 500 ön talep geldi. Bizim projelerimizden Büyükyalı da lokasyonu, yaşam biçimi, hikayesi, ulaşım ağlarına yakınlığı nedeniyle talep edilen ilgiden son derece memnunuz" diye konuştu.

YENİ PROJELERİ YOLDA
ÖZAK Global Holding olarak inşaat sektöründe 1995'ten bu yana faaliyet gösterdiklerini söyleyen Akbalık, "Yatırımlarımızı spontane yapmıyoruz. İnovatif yapımız ve güçlü analiz yeteneğimizle, değişen dünyanın ihtiyaçlarını öngörerek, sürdürebilir ve yaşamı kolaylaştıracak projeler hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Şu anda 10yıllık projeksiyonlarının hazır olduğunun bilgisini veren Akbalık, "Büyükyalı projesinin yanı sıra sektörde ses getirecek ve İzmirlilerin yaşam tarzına renk katacak Alsancak projemizle birlikte İstanbul ve Antalya'da üzerinde çalıştığımız projelerimiz var" dedi.

Seda TABAK/Sabah Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181