Yabancıların konut tercihini ulaşım, deniz ve orman belirliyor!
2017’de yabancılar Türkiye’den 22 bin 234 konut aldı. En çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Trabzon’dan ev alan yabancıların tercihini ulaşım, deniz ve orman belirliyor.

Türkiye’nin pek çok ilinde gelişen gayrimenkul piyasası, konut satışlarının sadece İstanbul’da değil, çeşitli bölgelerde de sürekliliğini devam ettirmesini sağlıyor. Gayrimenkul yatırımı yurt içinde sadece Türk vatandaşları tarafından değil, dünyanın pek çok ülkesinden yabancı yatırımcının da ilgisini çekiyor. Yerli alıcı başta konut ihtiyacına göre alım yaparken, yanı sıra bölgelerin kamu yatırımlarına dikkat ediyor. 2013 yılından bu yana verilerle ortaya konulan satış rakamlarına göre, 5 yıldır arka arkaya satış rekorları kırılıyor. 2016’da sekteye uğrayan yabancıya konut satışı ise 2017’de eski günlerine döndü. Ancak hedef daha fazla yabancıya konut satabilmek. 

2017 yılında yabancı yatırımcılar Türkiye genelinde 22 bin 234 konut aldı. Yabancıların da konut yatırımlarında ilk sırayı İstanbul alıyor. İstanbul’dan yıl içinde alınan toplam konut sayısı 8 bin 182 oldu. İstanbul’u 4 bin 707 toplam konut satışıyla Antalya takip etti. Bursaise yabancıya 1.474 konut satışıyla Antalya’nın ardından gelirken, Yalova 1.079, Trabzon da 978 toplam satışlarıyla sıralamada yer alıyor. Irak’tan Suudi Arabistan’a, Kuveyt’ten Rusya’ya Afganistan’a kadar çeşitli ülke ve kıtalardan yapılan yabancı alımların, gelecek dönemde artarak sürmesi bekleniyor.

Taşı toprağı altın
İstanbul, tüm ilçeleriyle ayrı ayrı yatırımcı için dünya başkentlerinden. Bu nedenle elbette yatırımın da gözdesi. Avrupa yakasında Başakşehir’den Zeytinburnu’na, Kağıthane’den Küçükçekmece’ye kadar, Anadolu yakasında Çekmeköy’den Pendik’e, Kadıköy’den Kartal’a kadar her nokta konut alıcısının radarında. Bunun temelinde ise son yıllarda ‘kamu yatırımları’ önemli yer almaya başladı. Yerli ve yabancı alıcı, 3. köprüden yeni havalimanına, İzmir-İstanbul Otoyolu’ndan Kanal İstanbul projesine kadar pek çok yatırımın geçişinde olmaya dikkat ediyor.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR PROJELERİ COŞTURDU
Osman Gazi Köprüsü ve bağlantı yollarının tamamlanmasıyla Yalova’nın erişilebilirliği daha yüksek seviyelere ulaştı. İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’yi otoyollarla birleştirecek Marmara Ring Projesi bölgeyi daha da hareketlendirecek. Yalova, nüfus artış hızında da ilk sıralarda yer alıyor. Çınarcık, Altınova ve şehir merkezinde yoğun nüfus artışı var. Nüfusa bağlı olarak konut talebi artıyor.

Yalova, son yıllarda genellikle Körfez ülkeleri tarafından tercih edilen bir bölge. Özellikle Arap yatırımcılar il merkezi ve sahil hattı başta olmak üzere Çiftlikköy, Armutlu, Çınarcık ve Termal ilçelerine ilgi gösteriyor. 

Kuveytli ortak geldi
Emay İnşaat, bölgede 400 milyon dolar yatırım değeri olan TOKİiştiraki EPP (Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi) güvencesi ile Yalova Kent Plus projesini hayata geçiriyor. Projedeki 3 otelden 1’i ve 214 residence için Londra merkezli Kuveytli Tangible Holding bünyesindeki Tangible Middle East Investments ile anlaşma imzalandı. 

Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, “Yalova’da termal ve doğa turizmini canlandıracak önemli bir yatırım olan Kent Plus Yalova projesini hayata geçirirken, bölgenin yükselen değerini baz aldık. Denize sıfır, konut, alışveriş merkezi, termal oteller, sağlıkmerkezi, okul, sosyal alanlar ile hayatın tüm ihtiyaçlarını barındıran projemizde 6 bin kişilik kent oluşturuyoruz. Yalova yol üzerinde bir şehir kimliğinden çıkacak, İstanbul’un yeni bir semti gibi olacak” dedi.

Suudilerin gözdesi...
Yabancıların Türkiye’de konut sahibi olduğu iller sadece batıda ve güneyde yer almıyor. Türkiye’nin tüm bölgelerinden fırsatları değerlendiren yabancı yatırımcılar alımlarını da bu kapsamda yapıyor. Yerli alıcıdan ziyade yabancı yatırımcının öne çıktığı bu illerden biri Trabzon. Doğa, deniz ve serin hava arayan başta Körfez bölgesi olmak üzere yabancı yatırımcılar şehirdeki çeşitli fırsatları değerlendiriyor. Trabzon Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Trabzon, Artvin, Rize gibi şehirlerde yabancıların konut edinme rakamlarında büyük oranda artış gerçekleşti. Bu bölgede yapılan konut alımları 2017’de 3 bine dayandı. Şehirde yabancı alımları her yıl bir öncekini katlayarak devam ediyor. Trabzon’da en çok konut alan ülke vatandaşı Suudi Arabistanlılar oldu. Bu yatırımcılar şehirden 2 bine yakın konut edindi. Bu ülke vatandaşlarını yatırım sırasına göre, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün takip ediyor.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181