Yabancıya konut satışı Temmuz'da tüm zamanların rekorunu kırdı!
Yılbaşında yürürlüğe giren ve 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı veren kanun meyvelerini vermeye devam ediyor. Gayrimenkul sektöründe 5 aydır yükseliş grafiği gösteren yabancıya satış temmuz ayında tavan yaparak, tüm zamanların rekorunu kırdı. Yabancılara yapılan konut satışları temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65.3 artarak 1.726 oldu. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 528 konutla İstanbul aldı. Irak vatandaşları Türkiye’den 293 konut satın aldı. Bunu 248 konutla Suudi Arabistan, 142 konutla Kuveyt, 118 konutla Rusya, 76 konutla İngiltere takip etti.      
 
BAZ ETKİSİ DE VAR
Türkiye genelinde temmuzda 115 bin 869 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 18.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 42.4 artış kaydetti. Bu satışlarda geçen yıl bu zamanlardaki hain darbe girişiminin de baz etkisi bulunuyor. O dönemde satışlar nerdeyse bıçak gibi kesilmişti. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.6 artarak 53 bin 949 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.6 olarak belirlendi. İlk satışlarda İstanbul 8 bin 526 konut satışıyla en yüksek paya (yüzde 15.8) sahip olurken, İstanbul’u 4 bin 172 konut satışıyla Ankara  izledi.



Hükümetin kararları meyve verdi
Konutder Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas “Bir önceki haziran ayına göre de yüzde 16’lık bir artış söz konusu. Hem hükümetimizin verdiği KDV muafiyeti ve vatandaşlık teşvikleri hem de gayrimenkul şirketlerinin yurt dışına yönelik çalışmaları yabancıya konut satışında adeta patlamaya sebep oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65.3 oranında artış ile 1.726 konut satışını yabancı yatırımcıya gerçekleştirdik. Yılbaşından bu yana her ay artan satışlarla gerek sektörün gerekse hükümetimizin çalışmalarının meyvesini aldığımızı söyleyebiliriz ancak bu ayki artış oranının geçen yıla göre bu kadar yüksek çıkmasında geçtiğimiz yıl yaşanan hain darbe girişiminin Temmuz ayında satışları ciddi şekilde düşürmesinin etkisi de mevcut” dedi.
 
ASIL HAREKETLENME EYLÜL-EKİMDE
Concept Yapı Yön.Kurl.Başk. Fuat Akın: Konut satışları 2017 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.4 oranında artış göstererek, temmuz ayında tüm zamanların rekorunu kırdı. Konut satış rakamları çok sevindirici, yatırımların, üretimin ve istihdamın artacağına inancımız tam. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan   etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam edeceğini öngörüyoruz. Sektör, 2017 yılının ilk 7 ayında büyümesini sürdürdü yılsonuna kadar da yatırımlar artarak devam edecektir. Konut sektöründe asıl hareketlenmeyi eylül-ekim aylarında görmeye başlayacağız. 
 
DÖVİZDEKİ DÜŞÜŞ SATIŞLARI ARTIRDI
Gül Proje Yön. Kurl. Başk. Ali Gül: “Konut satışlarının 2017 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.4 oranında artarak 115 bin 869’u bulduğunu görüyoruz. Yıl başından bu yana gelen satış rakamları sektörün güvenilir bir liman olduğunu bize bir kez daha gösterdi. İnşaat sektörü 2016 yılında ülke olarak yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen büyümeye ve genişlemeye devam ediyor. Dövizdeki düşüş konut satışlarının yükselmesinde etken oldu. Ev almak isteyen yatırımcı dövizdeki parasını bozdurarak konut sahibi olmayı tercih ediyor. Tüm bu gelişmeler sektörün gelecekte de ivme kazanacağını gösteriyor.” 
 
SEKTÖRÜMÜZ YENİ REKORLARA GEBE
Özyurtlar Yön.Kurl.Başk. Tamer Özyurt: “TÜİK’in açıklamış olduğu son verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.45 oranında artarak 115 bin 869 olması sevindirici. Böylesine yüksek bir satış oranıyla tekrar canlanma gösteren gayrimenkul sektörünü, önümüzdeki günlerde çok daha büyük satış rekorları bekliyor. Yabancı yatırımcıya konut satışları da giderek artıyor. Biz de yatırıma, üretime ve istihdam oluşturmaya devam edeceğiz.”
 
HALKIN SEKTÖRE GÜVENİ ARTIYOR
Fuzul Grup Yön.Kurl.Başk.Yrd. Eyüp Akbal: “Temmuzda Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62.4 oranında artış göstererek 38.575 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 33.3 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar bize hem tüketicinin ülkesine güvenini pekiştirdiğini hem de bu sene de rekorun sürpriz olmayacağını anlatıyor. Ayrıca devlet teşviklerinin ne kadar yerinde olduğunu da gösteriyor. Sektördeki markalardan birisi olarak bizleri de heyecanlandırıyor ve motive ediyor.”
 
KONUT HER ZAMAN GÜVENLİ LİMAN
Demir Grup Yön.Kurl.Başk.Hamit Demir: “Özellikle yaz tatilinin sona ermesi ve okulların açılmasıyla birlikte artan kampanyaların da katkısıyla sektörümüz de giderek artış gösteren rakamlardan bahsedeceğimizi söyleyebiliriz. Konut sektörü her zaman yatırım araçları arasında ilk sırada, zirveyi kaptırmayan bir sektör olarak öne çıkıyor. Bu nedenle her zaman Türkiye’nin en önemli yatırım araçlarından biri konumunda bulunuyor. Hükümetimizin sağladığı desteklerle yükselişini sürdüren sektörümüz, ekonomimize sağladığı destekle de en çok kazandıran yatırım araçlarında zirvede yer alan konumunu koruyor. Her dönemde üreten ve istihdam sağlayan rolüyle de ekonomideki rolünü artırıyor.”
 
GAYRİMENKUL KOŞMAYA BAŞLIYOR
Güral İnşaat Yön.Kurl.Başk Nuri Güral: “Bu rakamları sektörde hareketliliğin devam ettiği ve geleceğe dair satışların daha da artacağı anlamına geliyor. Bir bakıma, yaz aylarında yaşanan sektör durgunluğunun da aşıldığını söyleyebiliriz. Şimdi büyüme zamanı… Asıl hareketliliğin eylül-ekim aylarında başlayacağını düşünüyoruz. Konut satış rakamları çok sevindirici, yatırımların, üretimin ve istihdamın artacağına inancımız tam. Ayrıca hükümetin gayrimenkul sektörüne vermiş olduğu destek ve teşvikler gayrimenkul sektörünün bugünlere gelmesinde büyük katkısı oldu. “

Kaan Zenginli / Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181