Yabancıya konut satışındaki düzenleme sektöre can suyu olacak!
Türkiye’nin yabancılara gayrimenkul satışında büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen uygulanan prosedürlerin cezbedici olmaması, yatırımcıların farklı ülkelere yönelmesine neden oluyor. Kaybı asgari düzeye çekmek için yapılan yasal düzenlemeler ise yetersiz geliyor. Son olarak, geçtiğimiz yıllarda yabancılara 1 milyon dolarlık mülk edinmeleri karşılığında tanınan vatandaşlık hakkında yeni bir düzenlemeye gidilmesi ihtiyacı doğdu ve 1 milyon dolar olan asgari sınırın 300 bin dolara düşürülmesi gündeme geldi. Bu durum, daralan piyasaya can suyu olması açısından da büyük önem arzediyor. Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan inşaat şirketlerinin patronları ‘300 bin doların adı yetti, sıra uygulamaya geldiğinde, herşey daha iyi olacak’ mesajı veriyor.

İNŞALLAH OLUMLU OLACAK
Konuyla ilgili çalışmalar yapıp girişimlerde bulunduklarını dile getiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı ve  Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, “Yabancı yatırımcılar satışla ilgili mütekabiliyet yasasının çıkmasından sonra, ikametgah müsaadesi alıyor hatta 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan oturma, vatandaşlık hakkını alabiliyor. Fakat biz sektör olarak bu rakamın en azından kısa vadede yüksek olduğunu düşünüyoruz. O nedenle daha düşük, mesela 300 bin dolar mertebesinde olmasını talep ettik. Çalışmalar yapılıyor, ‘İnşallah olumlu bir dönüş, düzenleme olacak’ diye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ARTIŞ ONLARA YARIYOR
Yetgin, son 4-5 yıllık trende bakıldığında satış rakamlarındaki artışın, yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisini teyit ettiği ancak gerçekleşen rakamların yeterli olmadığını ifade ederek, Türkiye’nin kısa vadede 15-20 milyar dolarları yakalaması gerektiğini söyledi.

"En büyük eksiğimiz tanıtım"
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da Türkiye'de barındırdığı büyük potansiyele karşılık Türkiye'nin en büyük eksiğinin tanıtım olduğuna dikkati çek ti. Yabancıya konut satışının 5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "Sadece Londra bundan 2-3 yıl önce 48 milyar dolarlık mal sattı. ABD yine 2-3 yıl önceki rakamı veriyorum, 144 milyar dolar. Bunlar korkunç rakamlar ama biz halen 5 milyar dolarlardayız, oralara da yeni geldik. Onun için biz bunu 3-5 sene içinde 15 milyar dolarlar seviyesine oturtabilirsek, 10 yılda 150 milyar dolar dışarıdan bize kaynak girmiş olacak, bu da müthiş bir rakam. Aslında kentsel dönüşümde konuşulan, harcanması gereken para 800 milyar lira, bunun yaklaşık 100-150 milyar lirası harcandı, geri kalanı biz yabancıya mülk satışından çok rahatlıkla Türkiye'ye kazandırabiliriz." 

"Düzenlemenin yansımaları olacak"
Düzenlemenin yansımaları olacak Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı için gerekli gayrimenkul satın alma bedelinin düşürülmesinin hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için oldukça önemli bir adım olacağını vurguladı. Kabadayı, "Yabancıya satışta önümüzde daha çok yol var. Toplam satışların içerisindeki payı sadece yüzde 1.5'lar seviyesinde. Birçok ülke yabancıya gayrimenkul satmak için adeta yarışıyor. Bu konuya sadece ekonom olarak bakmamak lazım. Yabancıya vatan daşlık şartlarının kolaylaştırılması sadecegayrimenkul sektörünü değil, tüm sektörleri olumlu yönde etkileyecek bir adım olacaktır. Düzenleme ile beraber ekonomide etkisini hızlı bir şekilde göreceğimizi görüyorum" dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181