Yakın zamanda İzmirliler İzmir'de kiracı olabilir!
Yapımı süren İstanbul-İzmir Otoyolu projesi 2 kentin arasını 4 saate indirecek. İzmir-Antalya Otoyolu ile İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni (YHT) projeleri de İzmir’e ulaşımı 3.5 saate kadar düşürecek. İzmir ile diğer metropoller arasındaki mesafenin gittikçe kısalması özellikle inşaat sektöründe önemli bir ivme yarattı.

İstanbul’da konut stokunun artması nedeniyle kent dışından da yoğun yatırım almaya başlayan İzmir’in dört bir yanında ilginç mimariye sahip kuleler, karma ve AVM projeleri yükselmeye başladı.Halen kentin 10 ilçesinde devam eden projelerin her birindeki konut sayısı ise 52 ila bin 178 arasında değişiyor. Kentte devam eden büyük çaplı projelerdeki 15 bin konut ve AVM’lerle birlikte piyasaya 20 milyar liralık bir arzın oluşacağı belirtiliyor. İnşaat çalışmaları süren konut projelerinde brüt metrekare fiyatının ortalaması 4 bin liraya dayanıyor. En düşük metrekare fiyatı ise bin 727 lira ile Ulukent’te. Metrekaresi en pahalı konut ise 6 bin 387 lira ile Konak’ta inşaatına yeni başlanan karma projede bulunuyor. En fazla konut inşaatı yapılan ilçeler sıralamasında Bornova 17 proje ve 6 bin 104 konut ile birinci olurken, Çiğli yine 16 proje ve 3 bin 999 konut ile ikinci, Konak 3 proje ve 905 konutla üçüncü, Bayraklı ise 4 proje 801 konutla üçüncü sırada yer aldı. Listenin son sırasında 2 projede toplam 117 konutla Narlıdere var.

İskandinav ülkelerinden de konut talebi var
İzmir’deki inşaat yatırımlarında artan ivmeyi değerlendiren Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, kentte devam eden büyük çaplı inşaat projeleriyle 15 bin konut ve 15 milyar TL'lik bir pazar oluştuğunu belirterek, “Bu rakama karma projelerdeki alışveriş merkezlerini, mağazaları da eklediğimizde piyasaya 20 milyar liraya yakın bir arzın olacağını söyleyebiliriz. Sadece yurtiçinden değil, güneş görmeyen İskandinav ülkelerinden de İzmir'e gelerek gayrimenkul alıyorlar. İstanbul’daki trafik yoğunluğunun neden olduğu yaşamsal zorluklar da insanları yeni kentler arama noktasına yönlendirdi. Bu yeni kent talebinin İzmir’e yönelmesiyle inşaat şirketleri de rotalarını buraya çevirdi. Kısa sürede İzmir cazibe merkezi haline geldi. İstanbul ve İzmir arasında yaşayan insanlar da ulaşımın 2 kent arasında 3.5 saate inecek olması nedeniyle İzmir’de ev almaya başladılar artık. Önümüzdeki 10 yılda İzmir'de inşaat sektörünün daha da ivme kazanacağını, yatırımların katlanarak artacağını söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

‘İnşatta büyüme hızı yüzde 15’e çıkabilir’
İzmir’de en büyük inşaat yatırımları bulunan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’in her geçen gün daha da büyüyen kentlerin başında geldiğini belirterek, “Yapılan yeni konutlar çok kısa sürede dolacak. İstanbul’un, Ankara’nın ve Antalya’nın İzmir ile birleşecek olması kentin gelişimi açısından ülke genelindeki algıyı farklılaştırdı. Şehrin 5-6 sene sonra çok daha ileri bir noktada olacağını gören inşaat firmaları rotalarını İzmir’e yöneltti. Dışarıdan kente yatırım iştahı gittikçe büyüyor. Geçmişte İzmir’e karşıböyle bir ilgi yoktu. Büyük projelerin hayata geçecek olması İzmir’i adeta uçuracak. Özellikle Çeşme, Foça gibi yerler ciddi anlamda ilgi görecek. Otoban açıldıktan sonraki 5 yıl sonra bu yatırım miktarı 2 katına çıkıp 30-40 milyarları bulabilir. İnşaattaki büyüme ortalama hızı İstanbul’u ve Türkiye’yi geçerek yüzde 15 seviyelerine çıkarır” diye konuştu.

‘İzmir’deki konut fiyatları İstanbullulara çok ucuz geliyor’
Gözde Grubu Başkanı Kenan Kalı ise, İzmir’den her yıl 60 ila 85 bin kişinin göç ettiğini belirterek, “İzmir’in her yıl 50 bin civarında yeni konuta ihtiyacı var. Fakat halen devam eden 52 projedeki 15 bin konut kentin sadece 6 aylık ihtiyacını karşılar. Ama asıl sorun İzmir’de daha fazla arsa oluşturmak. Arsa olmadıktan sonra proje de fazla yapılamıyor. İzmir’in hem gayrimenkul firmaları hem de yatırım amaçlayan insanlar anlamında önü çok açık. Yeni yatırımlar daha fazla değer kazanacak. Zira İstanbul İzmir otoyoluyla 3-4 saattte İzmir’e gelinip gidilebilecek. Uçağa bile gerek kalmayacak. Bu açıdan İzmir ile İstanbul birleşmiş durumda. Hatta benim şöyle bir tespitim var; yakında İzmirliler İzmir’de kiracı haline gelecek. Çünkü İzmir’deki konut fiyatları İstanbullulara çok ucuz geliyor. Eğer İzmirliler ellerini çabuk tutmazlarsa bu kentte ev sahibi olmaları gittikçe zorlaşacak. Benim için İzmir’de inşaat sektörü İstanbul’un bile önünde” dedi.



Sedat ALP/Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181