'Yeni İmar Kanunu 2017'de hazır!'
Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe yapılacak yeni düzenlemelerin başında gelen İmar Kanunu'nda detaylar netleşmeye başladı. Düzenlemeleri yıl  sonunda tamamlayacaklarının müjdesini veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Benden önceki dönemde zaten bu konu üzerine çalışılmış. Biz şimdi üzerinden geçiyoruz. 2017 yılının başında hazır olacak" dedi. İmar yönetmeliğindeki alan hesaplamasının, belediyeler tarafından farklı yorumlan abildiğini, bunun da haksız rekabete yol açtığını anlatan Sarı, şöyle konuştu: "İmar yönetmeliğinde bir alan hesabı var. Bu hesaba göre, boşluk alanı hesaplanırken bir belediye bunu duvar içinden ölçebilir. Başka belediye duvar ortasından veya duvar dışından ölçüm yapabilir. Bunlar işi yapan kişinin inisiyatifine kalmış. Bu durumda 20 katlı bir binada 40 metrekare bir alan kazanmış olursunuz bu da ortalama küçük bir dükkân yapar. Hesaplamaların bu kadar farklı olmaması lazım. Standart getirmemiz gerekiyor. Gerekirse ortak kullanılacak bir şema çizerek, herkesin buna göre işini yapmasını sağlayacağız. Yönetmeliklerin çok fazla yoruma açık olmaması lazım.''

"PARSEL DÖNÜŞÜMÜNÜ İSTEMİYORUZ"

Kentsel dönüşümün amacının çarpık yapılaşma, can ve mal güvenliğini tehdit eden yapıların temizlenip yerine sağlıklı binaların yapılması olduğunu hatırlatan Bakan Sarı, son dönemde parsel bazlı dönüşümün ağırlık kazandığını söyledi. "Parsel bazlı dönüşüm bizim istediğimiz dönüşüm değil" diyen Bakan Sarı, şöyle konuştu: "Ada bazlı dönüşüme geçmemiz lazım. İhtiyaç olabilir, bina riskli olabilir ama bütüncül olarak baktığımızda istediğimizi karşılamıyor. Yasa tek tük parsel bazında riskli binaların dönüşümünde de kullanılabiliyor. Ama bunu yaparken eğer anlaşılabiliyorsa ada bazlı dönüşümle hedefimize ulaşabileceğimiz bir çalışma olarak görüyorum. Yoğun yerleşim alanlarında zorlayabilir ama daha geniş alanlarda ada bazlı çalışmalar rahat yapılabilir." Fikirtepe'nin ada bazlı dönüşüm olduğunu vurgulayan Bakan Sarı, Sultanbeyli'de de trampa yöntemiyle ada bazlı dönüşüm yapılacağını, şu anda çalışmaların belediye tarafından devam ettirildiğini söyledi.

OK MEYDANI'NDA 24 BİN KONUT DÖNÜŞECEK
İstanbul'da Okmeydanı'ndan da güzel bir kentsel dönüşüm çalışması başlayacağını söyleyen Bakan Sarı, şu bilgileri verdi: "Okmeydanı 24 bin bağımsız birimden oluşuyor, 5 bin 585 tane bina var. Yani 24 bin aileyi ilgilendiren bir dönüşüm yapılacak. Sit alanı olan yerler korunacak. Burada da geleneksel mimari özelliklerine sahip, Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle modernize edilmiş bir şekilde proje oluşturulacak. Hem bir ticaret hem de turizm aksı oluşturuluyor. Beyoğlu'nun çehresini değiştirecek. Özel sektör, belediye ve bakanlık işbirliğiyle yapılan bir çalışma olacak."

"TARLABAŞI SUR'A ÖRNEK" 

Bakan Sarı, Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi. Sur'daki dönüşümün Tarlabaşı'na benzediğini vurgulayan Bakan Sarı, "Tarihi yapının korunması bakımından Sur'daki dönüşümün bir benzeri olacak" dedi. Bölgede mağdur vatandaşlara çeşitli yardımlar yapıldığını anlatan Bakan Sarı, "Bina yapmak çözüm değil. Eğitimden aile desteğine kadar herşeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

MERDİVENALTI TEMİZLENECEK
Bakan Sarı, gayrimenkul sertifikası üzerinde çalışma yaptıklarını hatırlatarak, "Sektörü biraz daha merdivenaltı görüntüsünden çıkarmamız lazım. İşi ehline vermemiz gerekiyor. Müşteriyle emlakçı arasında güven sorunu var. Bunu profesyonelleştirmek lazım" dedi. Bakan Sarı ayrıca kentsel dönüşümde en çok uzlaşmada sıkıntı yaşandığını değindi. Bakan Sarı, "Kentsel dönüşüm yasası üzerinde de çalışıyoruz. Vatandaşla ne kadar çabuk uzlaşılırsa o kadar iyi. Vatandaşın da bu konuda kanaatkar olması lazım. Müteahhitler ve hak sahipleri bir adım ileriye gelerek, uzlaşma sağlamalı" seklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE DOĞU DAVETİ
Bakan Sarı, 2012'den beri koruma amaçlı imar çalışması yapan TOKİ'nin yanında özel sektörün de bölgedeki dönüşümde yer alması gerektiğini kaydetti. "Özel sektörü buraya davet ediyoruz" diyen Bakan Sarı, şöyle konuştu: "Sur'un içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde dönüşüm çalışmaları için özel sektörü davet ediyorum. Taş üstüne bir taş da siz koyarsanız en azından kopuk olmadığımızı biliriz. Bunu sosyal bir proje olarak düşünmek lazım." Bölgedeki tescilli eserlerin kamulaştırılmasının söz konusu olmadığını belirten Bakan Sarı, "Acele kamulaştırma genel olarak alınmış bir karardır. Vatandaşlarımızın büyük bölümü uzlaşmadan yana" şeklinde konuştu.

Seda TABAK/Sabah Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181