Yeni kentsel dönüşüm yasası büyük müteahhite öncelik verecek!
Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vereceklerine belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, müteahhitleri hazırlıklı olmaya çağırdı. Özhaseki: Alan bazında dönüşüme ağırlık vereceğiz bu an az 100-1500 konutluk projeleri kapsayacak. Küçük çaplı iş yapan müteahhitler bu pastadan pay almak istiyorsa birleşip güçlenerek kamunun karşısına çıkmalı" dedi.

Bina bazlı dönüşüm nedeniyle büyük müteahhitler kentsel dönüşümde yeterince yer alamamıştı. Gelecek yıl çıkması beklenen kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte ise büyük müteahhite öncelik verilecek. Yasayla ilgili hazırlıkların sürdüğünü belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "yasa çıktığında 250 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 500 bini konutu dönüştürmeyi planlıyoruz.

Bu çalışmayı yaparken de kurumsallaşmış büyük müteahhitlere öncelik vereceğiz" dedi. MÜSİAD tarafından Kayseri'de düzenlenen "Yeni İmar Yönetmeliğinin İnşaat Sektörüne Etkileri ve Kentsel Dönüşüm" konulu istişare toplantısında konuşan Bakan Özhaseki, müteahhitlere birleşin çağrısında bulundu. 

Kentsel dönüşümde alan çalışmalara öncelik vereceklerini belirten Bakan Özhaseki, "Hali hazırda bina bazlı dönüşüm önde. Alan bazlı dönüşüm yüzde 1O-11'lerde. Böyle olunca bir sana bir bana mantığıyla yoğunluk artışı düşünülmeden binalar yapılıyor. Plansız çalışmalar sonucunda yeterince altyapı sunulmuyor, yeşil alan yaratılamıyor. Ancak alansal dönüşümle kentler yenilenebüiyor. Bizde yeni dönemde kamu olarak yapacağımız dönüşümde 4-5 katlı bina yapan yerine büyük kurumsallaşmış bir yapıya sahip firmalara iş vereceğiz" açıklamasını yaptı.

Bu nedenle firmaların birleşmesine vurgu yapan Özhaseki, "Yurtdışındaki ilk 250 arasında 50 müteahhitimiz var. Kurumsallaşmış bu müteahhitlerimizin bu süreçte yer almak için yurtiçine yönelmesini bekliyoruz. Yurt içinde çalışan müteahhitlerimizin ise yurtdışına gideceğini öngörüyoruz" dedi.

Yerli malzemeye kredide öncelik
Türkiye'de inşaat sektörünün 15-20 yıl daha hareketli olacağını ifade eden Özhaseki şöyle konuştu: "Sadece her yıl 500 bin binanın dönüştürülmesiyle ekonomiye her yıl 150 milyar TL para girecek. İnşaattaki istihdam yüzde 10'a çıkacak. Ayrıca inşattan 250 sektör etkileniyor. Şimdi bu sektörler çok canlanacak ve daha kurumsal hale gelecek." Özhaseki, kentsel dönüşüm projelerinde yerli malzeme kullanacaklarını taahhüt edenlere ise kredide öncelik verileceğine dikkat çekti.

Kaynakta müthiş formül
Kentsel dönüşümde kaynak konusuna değinen Özhaseki "İller Bankası'nın kaynaklarını buraya aktaracağız. Bu maçla hibeyi kaldırdık. 21 tane sosyal tesisi satışa çıkardık birçoğunu sattık. Bu gelirlerin hepsini de kentsel dönüşüm hesabına koyacağız. Ayrıca müthiş bir formül var. Oradan da ciddi gelir bekliyoruz daha da olmadı 20 yıl vadeli kredi düşünüyoruz burada sadece kur farkı yükümüz olacak" diye konuştu.

Yasa da değişiklik olmayacak
Eski yasada birden çok yönetmelik olduğunu bunun da sektörde yönetmelik kirliliğine ve istismara neden olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, ayrıca yöresel uygulamaların tek tipleştirildiğini söyledi. Yeni imar yönetmeliğiyle bu uygulamalara son verdiklerini kaydederek, "Yeni yönetmelik için 106 kurumdan görüşten alarak değişmez kurallar hazırladık. Mersin üe Ankara'nın şartlarının aynı olmadığını bilerek çalışma yaptık. Neticesinde bu yönetmelik kabul gördü ve bu gidişat kolay kolay değişiklik göstermeyecek" açıklamasını yaptı.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kendi üyelerinin yüzde 30'dan fazlasının inşaat ve inşaat malzemeleri alanında faaliyet gösterdiğini kaydederek, sektörün sanayi ile birlikte kalkınacağına vurgu yaptı. Avrupa ülkeleri ile Türkiye'yi karşılaştıran Kaan, "Bizde sanayinin payı yüzde 25, inşaatın payı yüzde 7.5. Birçok gelişmiş ülkede ise inşaatın ekonomi içindeki pay ise yüzde 4'ler seviyesinde. Bizimde sanayiyi büyütebilmemiz için çalışma alanlarımbüyütmemiz gerekiyor. Milyonlarca KOBİ'miz hala 200 metrekarelik alanlarda çalışıyor. Bu alanları 500 metrekarenin üzerine çıkarırsak sektörümüzde büyür" yorumunu yaptı.

Leyla İlhan / Dünya Gazetesi​

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181