Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre 1+0 daireler tarihi karışıyor!
Gayrimenkul sektörünün 1.5 yıldır beklediği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı. Birçok yenilik getiren yönetmelikle 1+0 daireler ortadan kalktı. En küçük daire büyüklüğü 28.5 metrekare olacak. Bodrum kat dairelere gün ışığı alma' koşulu getirildi. Bu koşulla birlikte projelerin yüzde 90'mda bulunan bodrum kat dairelerinin artık olmayacağı belirtildi. 'Emsal dışı alan' konusu da netleştirildi. Artık bir projenin yüzde 30'u emsal dışı bırakılabilecek. Genel anlamda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren yönetmelikteki bu maddenin kentsel dönüşüm projelerinde sıkıntı doğurabileceği belirtiliyor. Yönetmelikle konusunda çalışma yapan sektör örgütleri KONUTDER, İNDER ve GYODER açıklama yapacak. Üyelerin yasayla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığından randevu alması bekleniyor. Yönetmeliği değerlendiren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Hüseyin Oflaz, 1+0'ların kalkmasını doğru bir karar olarak nitelendirdi. Oflaz, "1+0'lar toplumun sosyal yapısını bozuyor. Bu yapıları ev olarak değerlendirmemek lazım. Otel odası havasında daireler yapılıyor. 18-20 metrekarede bir yaşam kurma ihtimali düşük. Bu yasak mevcut küçük dairelerde değer artışı getirmez. Artık bodrum katlarında da oturum olmayacak. Sel ve taşkınlarda güvenli değil. Afetlerden korunma amaçlı. Doğru bir karar" dedi.

Yüzde 30 sınırı kentsel dönüşümü etkileyebilir
Toplam inşaat alanının yüzde 30'unun emsal dışı bırakılması kararının da yeni olduğunu aktaran Oflaz, "Henüz işlemleri tamamlanmamış mevcut projelerin de yeni yönetmeliğe tabi olması sıkıntı çıkarabilir. Sıkıntı yaşayabilecek müteahhitler olabilir. Geçiş süresine ihtiyaç var. Ayrıca kat yüksekliklerini düşürmek adına taban alanlarının yüzde 40 olan dünya standartlarından yüzde 60'a yayılması kıt kaynak toprağın ve peyzaj alanlarının azaltılması açısından negatif bir durum" diye konuştu. Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, emsal dışı kalma oranın yüzde 30 olarak belirlenmesinin kentsel dönüşümü etkileyebileceğini söyledi. Babacan, "Bu oran yüzde 40-50'leri bulabiliyordu. Bu da kentsel dönüşümü hızlandırıyordu. Şimdi yüzde 30 gibi bir standarda bağlanması suistimali önlediği için artı durum oluşturuyor. Bir taraftan da kentsel dönüşümesekte vurur mu diye düşündürüyor. Zamanla göreceğiz" diye konuştu. Babacan, her belediyeye yorum hakkı tanınmasının da faydalı olduğunu vurguladı.

Ruhsat alamayanlara 3 ay süre
İşlemleri başlamış ancak ruhsat aşamasına gelmemiş projelerin eski yönetmeliğe göre yapılması için 1 Ekime kadar süre tanındı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Daire, arsa sahiplerine, inşaat sektörüne üç aylık uyum süresi tanındı. Hem kentsel dönüşüme başlamış olanlar hem de normal inşaatlar hazırlıklarını tamamlayıp, inşaat ruhsatlarını eski yönetmelik hükümlerine göre alabilecek. Böylece yapılmış olan daire büyüklükleri bozulmayacak ama keşke uyum süresi altı ay olsaydı" dedi.

Ekonomix dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181