Yeni projeler sonbahar'da atağa geçecek!
7 Haziran seçimleri sonrası hükümet kurma çalışmalarının sürmesinin etkisi ve geleneksel olarak durgunluk yaşanan gayrimenkul sektöründe, gözler sonbahara çevrildi. 1 Kasım’daki seçimler ve piyasalardaki oynaklığa rağmen sektörün önde gelen isimleri gayrimenkulde sonbahar aylarıyla birlikte canlılık bekliyor. Geçmiş yıllara göre hafif düşük kalsa da seçim nedeniyle fiyat artışının sınırlı kalması tüketicilere yarayacak. Firmalar yol haritalarını açıklarken, eylül ayında başlayan dönemden itibaren lansmanlarına, proje tanıtımlarına, yerli ve yabancı alıcılar için tekrar geçmiş yıllardaki gibi çalışmalarına devam edeceklerini ve markalı gayrimenkul oyuncularının projelerine hız vererek çalışacaklarını söylüyor. Sektör seçim nedeniyle proje ertelemeyi anlamsız bulurken, siyasi ve ekonomik istikrarın kendileri için de olmazsa olmaz olduğunu vurguluyorlar. Gayrimenkul şirketleri yeni projelerini satışa sunmak ve ev satışlarına hız kazandırmak için eylül ayını bekliyor. 8 Eylül’de Dubai’deki Cityscape Emlak Fuarı’na hazırlanan inşaat şirketleri iç piyasada yaşanan durgunluğu yabancıya satışla telafi etmeyi planlıyor.

Yol haritamız: Yola devam

- DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Daha önce de benzer dönem yaşadık. Önümüzde seçim var, lansmanlarımızı erteleyelim seçim sonrası yaparız diye kendi içimizde tartıştığımız oldu. Ancak Mart 2015’te yani 7 Haziran seçimlerinden önce lansman yaptık. Önümüzde bayram var seçim var. Çıkacak tablo ne olursa olsun ekonomik rutin devam eder. Bizim DKY İnşaat olarak seçimleri bekleme, o döneme kadar temkinli olma gibi bir niyetimiz ve düşüncemiz yok. Yol haritamız her zamanki gibi çalışmalarımıza devam etmek ve sektörün canlılığına katkı sağlamak. Dövizdeki hareketlilik vs. ev almak isteyenleri de engellemez. Lansman döneminde ev almak zaten yüzde 50’ye yakın bir kârlılık sağlıyor. Dolar zaten zirvede. Bu saatten sonra çıkmaz.

Devletin başı sonu belli değil

- Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu: Yaşadığımız durumu özetleyen lafı en güzel Rahmi Koç’un bir lafı ile açıklamak istiyorum: ‘Gözlüklerim o kadar buğulu ki burnumun ucunu göremiyorum.’ Türkiye’de bir belirsizlik hakim. Parası olanda da olmayanda da bir belirsizlik var. İnsanlar kendilerini korumaya alıyorlar. Karamsar bir durumla karşı karşıyayız. İnsanlar önünü görmek istiyor. Yabancı yatırımcılar bile bekle gör pozisyonundalar. Kaptansız gemi mi olur? Bu şartlarda sektörde bir hareketlilik olmasını beklemek doğru değil. Dünya karışık, bizde devletin başı ve sonu yok.

Projelerimize devam ediyoruz

- Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Seçim dönemlerinde bazen alıcılar konut alımlarını erteleyebiliyorlar. Şimdi almayalım seçim sonrası alalım diyenler olabiliyor. İhtiyacı olanların alımlarının devam ettiğini söyleyebilirim. Talep ötelemesi normal ve seçim sonrası bu normale döner. Yabancı yatırımcıda bekle gör pozisyonu görüyoruz ama bunların kalıcı olacağı kanaatinde değilim. Biz projelerime her zamanki gibi devam ediyoruz. İnsanların öncelikleri vardır ve inşaat da bunlardan biri sayılabilir. Artaş Grubu olarak satışlarımıza devam ediyoruz.

Tüketici için iyi üretici için kötü

- Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Yeni bir seçim dönemine girilmesi sektörde daralmayı işaret ederken, tüketici açısından daha düşük oranlı bir fiyat artışı anlamına geliyor. Normal şartlarda gayrimenkul sektörü eylül ayı itibariyle piyasanın canlanmasını bekliyordu. Ancak genel seçim sonrası hükümetin kurulamaması, Kurban Bayramı nedeniyle yaz tatilinin 2 hafta uzaması gibi etkenlerle bu beklenti kasım ayı sonuna ötelendi. Beklentilerin kasım ayından sonraya sarkması ve bu süreçteki daralma zam dalgasının etkisini yitirmesine neden olacağı gibi büyüklüğünü de yüzde 10’lara düşürmesine neden olacaktır. Bunun da alım için önemli bir fırsat yarattığını düşünüyoruz.

Eylül ortası sektör canlanır

- EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: Sektöre hem üretici hem de tüketici açısından ayrı ayrı bakmak gerekir. Bizler konut üreticileri için evet piyasada bir moral bozukluğu var, belirsizlik söz konusu ama bizler hükümet kurulamadı diye yolumuza devam etmemezlik yapamayız. Lansmanlarımıza, satışlarımıza devam edeceğiz. Türkiye eski Türkiye değil. 90’ların 2000’lerin başındaki Türkiye değil. Ekonomisinin hacmi, yaşam standartları hepsi belli bir seviyede. Bunları bilerek hareket ediyoruz ve biz yolumuza durmadan devam ediyoruz. Tüketiciler için ise seçim her zaman bir bekleme dönemi olmuştur. Satışlarda azalma olabilir ama eylül ortasından itibaren gayrimenkul sektörü harekete geçebilir.

Yılbaşına kadar 4 yeni proje var

- EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Yaz döneminde geleneksel durgunluk ve kasımda yapılacak seçim, tüketicileri biraz olsun bekleme noktasına ve az da olsa talep erteleme noktasına getirdi. Ancak çok fazla talep ötelemesi olduğunu düşünmüyorum. Sektör kısa vadeli bakmıyor, o nedenle ortaya çıkan durum nedeniyle bizler hemen frene basmayız. Her dönem kendi içinde dezavantajları olduğu kadar avantajları da barındırıyor. Biz EgeYapı olarak iki projemize devam ediyoruz ve yılbaşında satışa çıkacak 4 yeni ve İstanbul’un en merkezi yerlerinde yeni projelere hazırlık yapıyoruz. Siyasi istikrar tabii ki ekonomik istikrarı daha da güçlendir. Ama markalı konut satıcıları uzun vadeli planlar yapar.

Yatırımlarımızı çeşitlendiriyoruz

- İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: 1 Kasım’daki seçimde istikrarın sağlanması Türkiye için olmazsa olmaz bir durumdur. Koalisyon dönemlerinin çok da uzun sürmediği ve sorunları daha da büyüttüğü bildiğimiz bir gerçek. Sektör açısından 7 Haziran sonuçları gibi bir sonucun çıkması ciddi problemler yaşayacağımız anlamına gelir. Biz İnanlar İnşaat olarak yatırımlarımıza devam ediyoruz ancak temkinliyiz. Mesela yatırımları farklılaştırdık, ortaklıklar kurarak ilerliyoruz, farklı müşteri yapılarına hitap etmeye çalışıyoruz. Türkiye’de şu an az da olsa karamsarlık var ancak bundan kurtulmanın tek yolu alternatifi olmayan AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesi ve geçmiş yıllarda yaşanan döneme geri dönmektir.


Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181