'Yerli alıcı için de KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz!
Gayrimenkulde yabancı alıcıların cezbedilmesini hedefleyen Hükümet, yüzde 18 olarak uygulanan KDV’yi geçtiğimiz aylarda alınan bir kararla yabancılar için kaldırmıştı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar yerli alıcılar için de KDV’nin kaldırılması talebinde bulundu.

İTO Mayıs ayı meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, dünyadaki tüm karmaşaya rağmen 2016’ya göre bir ivme yakalandığını dile getirdi. Dünyada ticaretin kurallarının değiştiğini kaydeden Çağlar, ABD’de kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 15’e indirildiğine dikkat çekti. ABD’nin bunun yanında korumacılık politikaları çerçevesinde Kanada’dan ithal edilen çeşitli ürünlere yeni gümrük vergileri getirdiğini ifade eden Çağlar, “Buna karşı hamle olarak, Çin’de de kurumlar vergisinde indirim yönünde bir düzenlemeye gidildi. Yani oyunun kuralları yavaş yavaş şekilleniyor. Ülkelerde uluslararası yatırımları cazip vergi oranlarıyla ve korumacılık tedbirleriyle kendilerine çekme yarışı başladı. Küresel kolonizasyonun sonuna geldik. Gelişmiş güçlerin, küreselleşme çarkları tersine dönmeye başlayınca, serbest pazar fikrinden aniden soğuduklarını görüyoruz” dedi.
Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı görüşmelerin sadece siyasette değil ekonomide de gelecek stratejilerini belirlemeye dönük olduğunu savunan Çağlar, yapılan toplantıların ticareti şekillendireceğini söyledi.

“Beşiktaş gibi fırsatı kaçırmamalıyız”
Gayrimenkul sektörünün önemli bir sorunu olduğunu vurgulayan Çağlar, yurtdışından gelen gayrimenkul yatırımcılarının yüzde 18 olan KDV’den muaf tutulduğunu hatırlattı. Bunun yabancı yatırımcıyı çekmek için önemli bir adım olduğunu söyleyen Çağlar, “Ancak biz bu teşvikin yerli alıcıya da uygulanmasını istiyoruz. Yani gayrimenkulde KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Burada Eylül ayına kadar sürecek bir indirim var biliyorsunuz. Ancak ülkemiz gayrimenkul noktasında bu derece önemli fırsatlara sahipken, KDV’nin tamamen kaldırılması hem konut arz edeneler, hem de yatırımcılar açısından büyük bir rahatlama oluşturacaktır. KDV bir tüketim vergisidir. Gayrimenkul ticareti gibi önemli bir yatırım alanında KDV alınması mantıken de yerinde bir uygulama değildir. Bu noktada bir önemli talebimiz de gayrimenkul yatırım fonlarının KDV’den muaf tutulmasıdır” diye konuştu.

İşe başlamakla işi bitirmenin ayrı şeyler olduğunu belirten Çağlar, Türkiye olarak fırsatların ortasındayken hedefe ulaşmamız gerektiğini bildirdi. Çağlar şöyle devam etti: “Beşiktaşlı arkadaşlarım kızacak ama Beşiktaş- Fenerbahçe maçında gördük. Beşiktaş, galibiyete saniyeler kala zoru başardı. Topu, kendi kalesine gönderdi. Türkiye olarak fırsatların ortasındayız, hedefe ulaşmamız gerekiyor. Ülkemizi orta gelir tuzağından kurtaracak tüm imkanlarımızı kullanmalıyız.”

İşçi ve işveren davaları ile ilgili de dert yanan Çağlar, işten ayrılan bir işçinin yanına hemen birtakım şirketlerin geldiğini ve insanları dava açmaya ikna etmeye çalıştıklarını vurguladı. Çağlar, bir kişinin bir gün Ardahan’da, bir gün Antalya’da bir gün İstanbul’da şahitlik yaptığına dikkat çekti.

Sercan Akıncı / Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181