Yüksek kur yabancı rekoru getirdi
Yüksek dolar kuru emlak piyasasını canlandırdı. Konut fiyatları dolar bazında ucuzlayınca yabancıların yatırım iştahı arttı. Türkiye'de yabancıların satın aldığı konut adedi yılbaşından bu yana 12 bini aştı. Yabancılara konut satışı temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37.6 artışla 2 bin 27 düzeyinde gerçekleşti. Bu yıl başından bu yanaki en yüksek aylık artış oldu. Geçen yılın temmuz ayında yabancılar bin 473, ocak-temmuz döneminde ise toplam 9 bin 980 konut edinmişti.

EN FAZLA IRAKLILAR ALDI
Yabancıların konut alımında ilk sırayı Iraklılar aldı. Bu ülke vatandaşları geçen ay 362 konut satın aldı. Ocak-temmuz dönemindeki toplam alışları da 2 bin 31 adede çıktı. Irak'ı 233 konutla Suudi Arabistan, 195 konutla Rusya, 147 konutla Kuveyt, 101 konutla İngiltere vatandaşları takip etti.

DÜŞÜŞÜ SINIRLADI
Türkiye genelinde de temmuzda 96 bin 589 konut satıldı. Hazirana göre satılan konut sayısı yüzde 12.7 azaldı ancak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.5 arttı. Sektör yetkilileri, toplamda aylık bazdaki düşüşü yabancıya konut satışındaki artışın sınırladığını belirtiyor. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, durumu şöyle açıkladı: "Aylık bazda bakıldığında hazirana göre düşüş var. O dönemde toplam konut satışı 110 bin 657 adetti. İlk yedi ayda gerçekleşen satışların, önceki yılda da aynı trendi izlediğini görmek mümkün. Yani 2014'ün haziran ayındaki satışlar yine temmuzda daralma gösterdi. 2014'ün ilk altı ayındaki satışlar da 2013'ün aynı dönemine göre daralma göstermişti. Son iki yıl içindeki aylık karşılaştırmaların benzer olması, yaz durgunluğu ve ramazan ayının denk düşmesi ile izah edilebilir. 6 aylık toplam satışların farklılık göstermesi ise tamamen siyasi ve ekonomik konjonktüre bağlı."

EN ÇOK ESENYURT'TA KONUT SATILDI
Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol ise "İstanbul'un en çok satışın gerçekleştiği il olması bizi şaşırtmadı. Son dönemde yerliler kadar yabancıların da dikkatini çeken Esenyurt en çok satışın gerçekleştiği ilçe oldu. Sadece temmuzda 2 bin 541 işlemin gerçekleştiği ilçeyi bin 12 satışla Başakşehir, 935 konut satışıyla Beylikdüzü izledi" dedi. ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan yatırımcıların yaz aylarında beklemeye geçtiklerine dikkat çekti.

Sabah
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181