Çalkaya'da yıkım olmadan tapulardaki şerhler kaldırılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte 30 yıllık mülkiyet sorunu çözülen Aksu Çalkaya bölgesini ziyaret ederek, bayram yaşayan bölge halkının sevincine ortak oldu. Vatandaşlara tapularını Mart ayına kadar vereceklerini belirten Kurum, bundan sonraki sürecin vatandaşların istekleri doğrultusunda işleyeceğini belirtti. Başkan Türel de, “30 yıldır çözülemeyen mülkiyet sorununu çözdük bayramınız kutlu olsun Çalkaya” dedi.
 
Güzelyurt Mahallesi’nde gerçekleşen buluşmada bölge halkı, çözülemez denilen ve adeta kangren haline gelen 30 yıllık mülkiyet sorunlarını tarihe gömen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i büyük coşku ve alkışlarla karşıladı. Buluşmaya, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kılı kırk yardık çok çalıştık
Başkan Türel yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2014 seçimlerinden önce bu bölgenin bu sorununu çözeceğimiz dediğimizde belki birçoğunuz bize inanmadınız. Çünkü 30 senedir buraya siyasi çalışma yapmaya gelen herkes sizlere bunu çözeceğini söyledi. Ama bizim farkımız var. Biz söz verdik mi yaparız. Birkaç senedir adeta kılı kırk yararak yoğunca çalıştık. Çalışmaların neticesine geldiğimizde şu anlaşıldı. Bizim mutlaka Çalkaya’ya özel Çalkaya’ya mahsus bir kanun çıkartmamız gerekmekteydi. Antalya’nın bir mahallesi için koca TBMM toplanıp, koca bakanlık, başta Cumhurbaşkanımızın destekleriyle bir adım atar mıydı, böyle bir karar çıkar mıydı endişesini zerre kadar yaşamadık. Çünkü emindik ki Antalya’nın bir mahallesi değil bir çöpü için bile bir kanun çıkarırdı bu hükümet. Yine çıkartır dedik ve işte bugün karşınızda mutlu bir şekilde varız.”  

Yıkım söz konusu olmayacak
Kanunun biran önce çıkması için zamana karşı yarıştıklarını anlatan Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un konunun çözümlenmesi hususunda büyük bir irade ortaya koyduğunu söyledi. Türel, Bakanlığın çok hızlı hareket ettiğini, bütçe görüşmeleri öncesinde Çalkaya’ya mahsus tek maddelik düzenlemenin meclisten geçtiğini dile getirdi. Kanunun hayırlı olmasını dileyen Başkan Türel, şunları aktardı: “Burada yapacağımız işler bitmedi. Çalkaya kanunu çıkmadan önceden bu alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesini sağladık. Amacımız kentsel dönüşüm kanununun kolaylıklarından istifade ederek tapular üzerindeki şerhleri kaldırmaktı. Yani biz burada bir kentsel dönüşüm alanı ilan ettik diye yapılarda bir yıkım söz konusu olmayacak. Hatta 24 Haziran seçimlerinden bir hafta önce Sayın Cumhurbaşkanımız da Antalya mitinginde dedi ki ‘Çalkaya’da kentsel dönüşüm kanununun kolaylıklarından istifade ederek yıkım yapıp yerine yeni binalar yapmak değil. 11 bin 700 vatandaşımızın tapularındaki şerhi kaldıracak bir düzenlemeyi mutlaka yapacağız’ dedi. İşte o günkü o konuşma elbette bizim için çok önemliydi. Bütün adımlar atıldı. Şimdi hızlı bir şekilde artık kadastro çalışmaları yapılıyor.”

Özel ekip geceli gündüzlü çalıştı
Güzelyurt ve Altıntaş’ta imar ve planlama çalışmalarını 15 kişilik özel bir ekip kurarak Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdiklerini, özel hizmet alımı yapmadıklarını belirten Türel, “Çünkü bu hassas bir konuydu. Arkadaşlarımız geceli gündüzlü çalıştılar. Ve sizlere en ufak bir haksızlık yapmayacak çalışmayı artık sona getirdiler” dedi.

Yalanlarla aklınızı karıştıranlar nerede?
“Biz sizin mutluluğunuzla mutlu oluyoruz” diyen Başkan Türel, şunları dile getirdi: “Ama Antalya’da  bir kesim var. O kesim, sizin mutsuzluğunuzu kendisine mutluluk görüyor. Sizin mutlu olacağınızı gördüğünde de geliyor yalanlarla dolanlarla sizin aklınızı karıştırıyor. Ama şimdi onu söyleyenler nerede? Toz oldu. Ortada yoklar. Onlar geldiler, sizlerin evlerini yıkacaklar dediler. Söyledikleri kocaman bir yalan çıktı. Ben ne dedim? Bunlara itibar etmeyin bunlar sizin yalanlarla mutsuz olduğunuzu gördükçe mutlu oluyorlar, onlara bu fırsatı vermeyin dedim. Geldiler farklı amaçlarla burada yapacaklarımızı itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Ama başaramadılar. Çünkü Allah’ın izniyle bu sorunun çözümlenmesinde arkamızda dimdik Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanımız vardı. Allah onlardan razı olsun.”

Üçlü kazanım
Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: “Biz bugünü Sayın Bakanımızın da Antalya’ya teşrifleri vesilesiyle Çalkaya’nın bayram kutlaması günü ilan ettik: Bayramınız kutlu olsun Çalkaya. Bayramınız kutlu olsun Güzelyurt, Altıntaş. Gerçekten 30 yıldır biz bu bayramı kutlamak için bekliyorduk. Burada üç kazanımız oldu. Aksu Belediyemiz her ay maliyeye 600 bin 700 bin TL yaklaşık bir kesintiyle karşı karşıyaydı, buradaki şerhlerle ilgili. Bundan kurtuldu. Milli Emlak, buradaki yaklaşık 500- 600 milyon TL’lik bir değerini kullanamaz haldeydi. Şimdi Millî Emlak’ın o mülkiyetleri de değer kazandı. Bizim kazancımızsa işte buradaki insanların mutluluğu oldu. O da bize yeter. Sizlerin destekleriyle bu görevlerde olmasaydık bu sorunları çözemezdik.”

Tapuları Mart ayında vereceğiz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1300 hektarlık alanda 11 bin 700 hak sahibi ve toplamda 50 bin vatandaşı ilgilendiren 30 yıllık mülkiyet sorununu çözüme kavuşturmak duyduğu memnuniyeti dile getirerek. Mart ayına kadar vatandaşlara tapularını vereceklerini söyledi.  Bakan Kurum, bundan sonraki süreçte de Çalkaya’da vatandaş ne yapılmasını istiyorsa onu yapacaklarını ifade etti.  Kurum, “Tüm Türkiye’de daha yaşanabilir daha çevreye duyarlı şehirler oluşturmak, kültürümüze, mimarimize gelecek nesillere aktarabileceğimiz örnek projeler yapmak istiyoruz” dedi.

Başkan Türel’e teşekkür
Çalkaya sorununun çözüme kavuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in çok emeği olduğunun altını çizen Bakan Murat Kurum, “Bize dediler ki biz söz verdik bunu çıkarmamız gerekiyor. Bize ne yapın ne edin yetiştirin. Biz de başkanımızın sözü bizim sözümüzdür dedik. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda tapularınızı inşallah mart ayı sonuna kadar dağıtacağız ve bu mülkiyet sorununu aşacağız. Emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza İlçe Belediye Başkanımıza, Valimize Bakanlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, üzerinde Resmi Gazete’de yayımlanan Çalkaya’ya ait özel kanunun olduğu bir teşekkür plaketi hediye etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181