İzmir'de yapıların yüzde 65'i riskli!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki programı kapsamında İzmir Valiliğini ziyaret etti. İzmir Valisi Erol Ayyıldız tarafından karşılanan Bakan Kurum, Valilik şeref defterini imzaladı. Kurum, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'nde kurumların hızlı hareket etmesi ve kararların daha hızlı alınmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerinden 100 günlük bir eylem planı istediğini bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, bu çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde açıklayacakları bilgisini paylaştı.
Vatandaşların "İmar Barışı"ndan 31 Ekim'e kadar faydalanabileceğine dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar bununla ilgili 3 milyon 158 bin başvuru oldu. İzmir'de de 275 bin başvurumuz var ve yaklaşık 1 milyar lira da hazineye kaynak sağlanmış oldu. İzmir'deki yapılara baktığımızda 2,5 milyon yapımız var ve bu yapı stokunun yaklaşık yüzde 65'i de riskli. Bu başvuru sayısının yüksek olmasının en önemli sebebi de budur diye düşünüyoruz. Bugünkü gündemimizde bu riskli yapı stokuyla alakalı Bakanlığımız olarak hızlı, pratik kararlar alıp uygulamaya nasıl geçebiliriz, açıkçası tüm genel müdürlüklerimizle buradayız yapılması gerekenler neyse bunların kararlarını burada alıp hayata geçirmek istiyoruz." 

Kurum, bakanlığına bağlı birimlerin kentteki sorunların çözümleri noktasında yerinde incelemeler yapacağını ve bunların çözümü noktasında hızlı hareket edileceğini bildirdi. Konuşmasında İmar Barışı ile ilgili uyarılarda bulunan Bakan Kurum, şunları ifade etti:

"İmar Barışı ile ilgili denetimleri yapıyoruz. Şunu çok net söylemek istiyorum, İmar Barışı yeni kaçak yapı yapma kanunu değildir. Şu an biz kaçak yapı yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. 2017 sonuna kadar yapılan yapıları ilgilendiriyor, dolayısıyla buradan bütün belediye başkanlarınıza duyuruyorum, kesinlikle yeni bina yapılmaması noktasında hassasiyetlerini göstermelerini kendilerinden rica ediyorum. Buna ilişkin ekiplerimiz yine sahadalar bizim tabiat varlıkları alanlarında, çevre koruma alanlarında yeni yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Yeni yapılan yapılarla ilgili kanuni işlem neyse gereğini yapacağız." 

Kurum, millet bahçesi projesini İzmir'de de hayata geçireceklerini bununla ilgili çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Bakan Kurum daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek, Başkan Aziz Kocaoğlu ile görüştü. Kentin problemlerini dinlemek ve onlara çözüm bulmak için ziyaretleri gerçekleştirdiklerine işaret eden Kurum, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'nin getirdiği hızı sahada da gösterilmesi gerektiğini bunun için tüm ekiplerin sorunların çözümü noktasında sahada olduklarını belirtti.

Kurum, İzmir'in altyapı, feribot ve kıyı ile ilgili problemlerinin çözüme kavuşturulması gerektiğini aktararak, yargı sürecinde olan katı atık sisteminin bir an önce hizmete girmesi için davadaki gerekçelerin giderilerek sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Kurum, kentteki temasları kapsamında AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek partililerle görüştü. Burada konuşan Kurum, İstanbul ve Diyarbakır'dan sonra Türkiye için büyük bir değer olan İzmir'i ziyaret ettiklerini ifade etti. Sorunları yerinde görerek çözüm için karar almaya çalıştıklarını aktaran Kurum, İzmir'in de sorunlarını yerinde görerek istişareler gerçekleştirerek en kısa sürede çözme arzusunda olduklarını söyledi. İzmir'in bir deniz şehri olduğuna işaret eden Kurum, deniz ulaşımı noktasında da yapılması gerekenler için çalışma yapacaklarını ifade etti.

Kurum, kentin büyük bir problemi olan katı atık depolama tesisinin faaliyete geçmesi için yapılması gerekenler noktasında düzenlemelerin yapılarak tesisin inşaatına biran önce başlanması gerektiğini vurguladı.
İzmir'de de millet bahçesi oluşturma noktasında incelemeler yapacaklarını ifade eden Kurum, "Halkın nefes alacağı, gezeceği, çocuğuyla mutlu olacağı 7'diden 70'e herkesin gezebileceği her türlü ihtiyacın karşılanacağı alanlar üretmek zorundayız. İnşallah İzmir'i şaha kaldıracağız, İzmir'i bulunduğu yerden çok daha yukarıya taşıma noktasında yapılması gereken neyse. İzmir'in değeri, İzmir'in kaynakları buraya kesinlikle yeter. Bu kaynakları hep beraber kullandığımızda İzmir çok daha iyi bir yere gelecektir. İstihdam noktasında, iş noktasında ülkeye çok büyük katma değer sağlayacaktır." diye konuştu.

Bakan Kurum,  temasları çerçevesinde Ege Üniversitesini de (EÜ) ziyaret etti. İzmir'de yapılması planlanan millet bahçesine ilişkin üniversite bünyesinde bulunan 280 dönümlük ormanlık alan hakkında bilgi alan Bakan Kurum, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde yeni yapılan merkezi ameliyathanede de incelemede bulundu.  Ege Üniversitesi binalarının yenilenmesi projesi hakkında da yetkililerle görüş alışverişinde bulunan Bakan Kurum: “El birliği içerisinde üniversiteye zarar vermeyecek, üniversiteye katkı sağlayacak, çevreye zarar vermeyecek projede olabileceklerini ifade eden Bakan Kurum; “Üniversitemizin de, devletimizin de kendi içinde kaynağını üretip yapabiliyor olması en doğrusudur. Fakültemizle birlikte el birliği içerisinde, işbirliği içerisinde yerel bir kentsel tasarımı yaparız, herkesin görüşlerini almaya çalışırız” dedi.

Daha sonra Karabağlar ilçesinde yapılan kentsel dönüşüm alanına geçen Bakan Kurum, örnek daireyi gezerek inşaatın durumu ile ilgili bilgi aldı ve yürütülen kentsel dönüşüm projesiyle ilgili yetkililerle toplantı yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181