Kağıthane'de çöken bina ile ilgili detaylar ortaya çıktı!
İstanbul Kağıthane'de çöken binanın altından İva Yapı çıktı. Edinilen bilgilere göre, şirketin iki yıl önce inşaatına başladığı ve yarım bıraktığı İva Flats projesinin 20 dönümlük yapı alanında meydana gelen toprak ıslanması sonucu istinat duvarı yıkıldı. Yarım kalan projenin bitişiğindeki 4 katlı bina da toprak kaymasıyla birlikte çöktü. Bölgede bulunan Yahya Kemal Kompleksi'nde kriz masası oluşturuldu. 24 tane ev güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Tedbir amaçlı bir bina da kontrollü olarak belediye tarafından yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, boşaltılan 24 binanın bir kısmının kayan toprak alanının içerisinde, bir kısmının da iş güvenliği nedeniyle boşaltıldığını belirtti. 4 katlı çöken binanın zeminiyle birlikte yıkıldığını belirten yetkililer, "Şu anda bölgede çalışmalar hızla yapılıyor. Yıkılan binanın zemini de yok şu an. Öncelikle zemin çalışmaları yapmamız lazım" diye konuştu.

SAHİBİ ORTADA YOK
Kağıthane'deki binanın çökmesine neden olan İva Yapı'nın projesi İva Flats'ın inşaat çalışmalasına 4 yıl önce başlandı. Firmanın sahibi Serdar İnce, Kağıthane'de Yahya Kemal Sokak'ta bulunan yaklaşık 20 dönüm arazi üzerindeki projeyi hayata geçirmek için arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaşma yaptı. İddialara göre, 2 yıl önce inşaatına başlanan projenin temel kazısı açıldı ancak şirket inşaatı tamamlayamadan iflas etti. Şirket mağdurları, iki senedir ortada olmayan yetkililerden şikâyet ediyor.

126 HANEYE İLK YARDIM ÖDEMESİ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya dün Kağıthane'deki çöken binayla ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerinden sürekli bilgi aldığını belirten Yerlikaya, "Ailelerle komşularla bir araya geldik ve üzüntülerini paylaştık. Bütün Türkiye adına onlara geçmiş olsun diliyorum. Kriz masası görevi başında, ilk etapta o geceyi bazıları 428 nüfus, adreslerini bize söylemek kaydıyla aile yakınlarına ve otellerine yerleştirdik. Tedbirlerimizi aldık" dedi. 24 evin bulunduğu bölgenin toprak zemin etütlerinin yapıldığını belirten Yerlikaya, "Bu zeminin üzerinde bulunan ve boşaltmak zorunda kaldığımız binaların da depremsellik risk analizlerini de süratle yapmaya başladık. Bunlar tamamlandıktan sonra nasıl bir yol izleneceğini paylaşacağız" şeklinde konuştu. Yerlikaya, hane başı ödeme yaptıklarını söyleyerek, "Yarın (bugün) sabah itibarıyla 126 haneye, hane başına ilk yardım olarak ödeme yapıyoruz" dedi.

550 BİN BİRİM DÖNÜŞTÜ
İstanbul Kağıthane'de önceki gün yarım kalan bir inşaatın istinat duvarının yıkılması sonucu bir binanın çökmesi gözleri kentsel dönüşüme çevirdi. Hükümet, nisan ayı itibarıyla başlayan reform atağında başrol oynayan dönüşüm hamlesine tam gaz devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, 2012'den bu yana Türkiye genelinde 597 bin riskli bağımsız birim tespit edilirken, 550 birim de kentsel dönüşüm kapsamında yenilendi.

HEDEF 1.5 MİLYON KONUT
Kentsel dönüşüm çalışmalarında yılda 300 bin, 2023'e kadar da toplam 1.5 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. 20 yıl içinde Türkiye genelinde toplam 6.7 milyon konutun da yenilenmesini amaçlayan kentsel dönüşüm hamlesi için bakanlık İller Bankası kanalıyla 4 milyar liralık krediyi belediyelere vererek dönüşüm sürecini hızlandırdı. Yüzde 50'ye kadar kredi faizinde hibe desteği veren bakanlık dönüşümde önemli bir süreci de başlatmış oldu.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181