Konya Meram'da 10 mahallede daha tapular dağıtılmaya başladı!
Meram Belediyesi’nin 18. madde uygulamasını tamamladığı Konya’nın en merkezi 10 mahallesinde daha tapular dağıtılmaya başlandı. İmar ve mülkiyet sorunlarının çözülmesiyle Meram’ın hızlı bir gelişme sürecine gireceğini ifade eden Başkan Fatma Toru, “59 mahallede 45 milyon m² alanda planlar yenilendi. 35 milyon m2 alanda ise 18. madde imar uygulaması yaptık. İmar ve mülkiyet sorunları geride kalan Meram artık geleceğe güvenle bakıyor” diye konuştu.
 
Meram Belediyesi, 18. madde uygulaması tamamlanan Konya’nın en merkezi 10 mahallesinde daha tapuları dağıtmaya başladı. Sonuçlanan imar planları gereğince 3194 sayılı İmar Yasasının 18. maddesine istinaden sadece 2018 yılında 15 milyon m2 alanda 14148 maliki kapsayan arazi ve arsa düzenlemeleri tamamlandı. Tapu dağıtım töreni Meram Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirildi. Haksahipleri tapularını Başkan Fatma Toru’nun elinden aldılar.
 
İmar planlama ve imar uygulaması çalışmalarının yaklaşık 3 yıldır süregeldiğini hatırlatan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ekibin özverili çalışmaları sonucunda Meram’ın 30-40 yıldır devam eden imar ve mülkiyet problemlerinin büyük ölçüde çözüldüğünü belirtti.
 
“SORUNLAR GERİDE KALDI, MERAM ARTIK GELECEĞE GÜVENLE BAKIYOR”
Meram’ın 59 mahallesinde 45 milyon m² alanda planları yenilediklerini söyleyen Başkan Fatma Toru, “2014 yılında iş başına geldiğimizde Meram’da kronikleşmiş bir hal alan “İmar ve Mülkiyet” sorununun çözümü için ekibimizle birlikte kolları sıvadık. İmar planlarını bütüncül olarak ele aldık. Mahallelerimiz günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarına yanıt verilecek şekilde düzenlendi. Meram artık geleceğe güvenle bakıyor.  İmar sorunları artık geride kaldı. Bu noktada destek veren herkese teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız da bizlere destek verdi. Sorunların çözümü için bize güvendi. Bizde onların bu güvenini boşa çıkarmadık” diye konuştu.
 
2014 sonrası dönemde meskun ve yarı meskun 25795 maliki kapsayan 22 milyon m² alanda 18. madde imar uygulamalarını tamamladıklarını ifade eden Başkan Toru, sözlerini şöyle sürdürdü; “Eskiden 18. madde uygulamasına halk karşı çıkardı. Şimdi hangi mahalleye giderseniz gidin, hangi vatandaşla görüşürseniz görüşün 18. maddenin tamamlanmasını bekliyor. Çünkü vatandaşımız 18. madde tamamlanmadan parseli üzerinde  tasarrufta bulunamıyor. Biz bu mahallelerdeki çalışmalarımızda 5411 yeni imar parseli ürettik. Plansız gelişen meskun alanlarda genel olarak küçük yüzölçümlü parsel boyutlarından ada ölçeğinde parsel boyutuna geçildi. Bütüncül olarak yenilenen imar planları sonrası imar uygulamaları etaplar halinde gerçekleştirildi.

“4,5 YILDA 35 MİLYON M² GİBİ REKOR BİR ALANDA UYGULAMA GERÇEKLEŞTİRDİK”
Başkan Toru, “Yerel yönetimlerin en temel görevi şehrin planlı, sağlıklı gelişimini sağlamak üzere imarlı altyapılı arsa üretimini sağlamaktır. Revizyon plan çalışması gerçekleştirilen mahallelerimiz; temel altyapı gereksinimlerinin dahi karşılanmasında sıkıntı yaşanan, plansız gelişen kent bölgeleri haline dönüşmüştür” şeklinde konuştu.  
 
18. madde uygulamaları tamamlanarak tapuları dağıtılan mahallelerimizin ulaşım, altyapı, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık tüm sıkıntıların ana sebebi imar sorunu olduğunu hatırlatan Başkan Toru; “Merkeze yürüme mesafesinde bulunan Konyamızın en eski mahallelerinden Aydoğdu, Öğretmenevleri, Araböldüren, Geçit, Saadet, Pirebi, Mehmet Vehbi, Aksinne, Kurtuluş ve tapuda ismi 23 mahalle olarak geçen mahallelerimizde 18. Madde imar uygulamasını tamamlayıp tapularını dağıtma aşamasına gelmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Belediye öncülüğünde gerçekleştirilen dönüşüm sahalarının dışında kalan ve tapu dağıtımı gerçekleştirdiğimiz mahallelerimizin özel sektör eli ile yenilendiğini hep birlikte müşahede edeceğiz. Tapusunu alan vatandaşlarımız bir araya gelerek arsaları üzerinde tasarrufta bulunabileceklerdir” diye konuştu.
 
Konya Belediyesi de dahil Meram Belediyesi kurulduğu günden görevi devraldığı 2014 yılına kadar toplamda 33 milyon m² alanda uygulama gerçekleştirildiğini belirten Başkan Toru, 5 yıllık süre zarfında ise kendilerinin 35 milyon m² alanda uygulama gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. 22 milyon m2 alanda tapuların tescil olduğunu  geri kalan tapuların ise tescilde olduğunu ve yakın zamanda o tapuların da dağıtılacağını söyleyen Başkan Toru, bu mahallelerin yeniden yapılanırken ihtiyaç duyduğu ve sağlıklı şekilde teşekkül edebilmesi adına herşeyin düşünüldüğünü ifade etti.
 
"ŞEHİR MERKEZİNDEKİ 10 MAHALLEDE DAHA TAPULAR DAĞITILIYOR"
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, sözlerini şöyle tamamladı; “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın  dediği gibi şehrin hakimi değil, hadimi olduk. Bu dönemde yaptıklarımız, başardıklarımız oldu, yapamadıklarımız oldu. Ancak her zaman samimiyetle, tecrübemizle, şeffaflık ve adaletten taviz vermeden sorunların çözümüne odaklandık. İmar planlama süreci kolay süreçler değil. Meram için çok daha zor. Çünkü Meram doğal sit alanları ve yeşili ile biliniyor. Bu buzdağının görünen yüzü. Diğer taraftan temel altyapı gereksinimlerinin karşılanmasında dahi sıkıntı yaşanan, imar ve mülkiyet sorunu olan plansız yerleşim alanları gelişimin önündeki en büyük engel. 5 yıl boyunca hizmet etmeye gayret ederken aynı zamanda Meram değişmemeli direnciyle karşılaştık. Neydi bu dirençler! İmar planları yenilenen ve tapu dağıtımlarını gerçekleştirdiğimiz mahallelerimiz; Meram’ın yeşil dokusunu oluşturan özel statülü alanlar olmamasına rağmen, bu mahallelerde yaşayan halkımızın imar ve mülkiyet sorunları, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerinde yaşama hakları kimi çevrelerce gözardı edilerek, teknik ve vicdani dilden uzak savlar ile karşı çıkıldığını gördük.
 
Öncelikle müdahale edilecek alanlarda Belediyemiz öncülüğünde ve Belediyemiz imkanları ile Türkiye’ye örnek olacak dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdik. Meram için fedekarlık yaptık. Çünkü bu değişimden kazanacak olanın Meram olacağını biliyorduk.”
 
MUHTARLAR VE VATANDAŞLAR, ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI TORU’YA TEŞEKKÜR ETTİ
Başkan Fatma Toru’nun ardından söz alan Meram ilçe Tapu Müdürü Uğur Mehmet Koç ise Başkan Toru ile 4.5 yıldır çalıştıklarını ifade ederek “Türkiye’nin birçok yerinde birçok belediye başkanları ile görev yaptım. İşini Başkan Toru kadar önemseyen başka biriyle çalışmadım. Harita Mühendisi olmasından dolayı net sonuçlar elde ettik. Meram Türkiye’nin en karmaşık imar planlamalarından birine sahipti. Türkiye’nin en büyüklerinden biriydi. Ama Başkan Toru ve ekibi özveri ile çalışarak bu sorunların üstesinden geldi diye konuştu. Konuşmaların ardından mahalle muhtarları ve vatandaşlar uygulama hakkında memnuniyetlerini ve teşekkürlerini dile getirdi. Söz alan vatandaşlar Başkan Toru’ya başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ettiler.
 
Program, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun hak sahiplerine tapularını dağıtması ile son buldu.

Meram Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181