Komodor Remzi Bey Yalısı’nın yeni sahibi; Namık Tanık!
Sevinç İnönü Vakfı’nın bulunduğu, aynı zamanda Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü’nün yaşadığı Komodor Remzi Bey Yalısı geçen hafta Ankaralı iş adamı Namık Tanık tarafından alındı. Yalının icradan satışından bir gün önce ortaya çıkan bu iş adamını herkes merak etti.

Ankara’daki iş dünyasının yakından tanıdığı, ancak medyada olmayı pek sevmeyen, hatta bugüne kadar hakkında çıkan haberler nedeniyle bundan 9 yıl önce işlerinin büyük çoğunluğunu Türkmenistan’a kaydıran NATA Holding’in patronu Namık Tanık’la içinde gölet ve geyiklerin olduğu At Deresi mevkii olarak bilinen Ayaş’taki çifliğinde buluştuk. Tanık, “Sevinç Hanım’ı üzmedik. 2018 yılına kadar da yalıda oturacak” dedi.

KIZIP TÜRKMENİSTAN’A GİTTİ
Uzun zamandır satılması beklenen, bilinen bir çok iş adamının alacağı şeklinde söylentilerin çıktığı bir yalıyı aldınız. Üstelik şu dönemde ‘ekonomik kriz’ var. Kendinizi biraz tanıtır mısınız? Biz aslen Çankırılıyız. Ben Ankara 1963 doğumluyum. Aslında 1964 ama yaşımı bir yıl büyütmüştüm erken ehliyet almak için. Yükseliş Koleji’ni bitirdim. Babam biriket üretiyordu. Ben de 7 yaşından itibaren her tatilde babamla çalışırdım. Üniversiteyi Açık Öğretim’de okudum, işletme mezunuyum. Küçük yaşlarda mahallenin kadınlarına kireç satar, babamdan maaş alır, paramı da biriktirirdim. Babam boru fabrikası kurmuştu. 

Babanız siz 18 yaşınıza geldiğinde size sermaye vermiş ve “kendi işini kur” demiş. 
- 3 milyon 600 bin lira vermişti babam. Yıl 1983. O dönemde Türkiye dönüşüm geçiriyordu. Ben o parayla 6 daireli bir inşaat yaptım. Dairelerin de hepsini sattım. Yap-sat müteahhiti oldum. 1990 yılında baba mesleğine döndüm, ama babamın fabrikayı alıp yeniledim. Bir mühendis ortağım vardı. Onla birlikte Almanların bu işte çok iyi olduğunu görerek bir Alman şirketini almak istedik. Tesis için bizden 2 milyon Mark, içindeki makineler için de 24 milyon Mark istediler. Bizde o kadar para yoktu. Tesisi aldık, makineleri ise kendimiz ürettik. Ortağım mühendis Kerim Kavacıklı’ydı. Bu olaydan 2 yıl sonra trafik kazasında kendisini kaybettik. Ben daha sonra yalnız devam ettim. Onun sayesinde makineleri kendimiz yaptık, hatta Almanlar’a parça üretir hale geldik, ihracat yaptık. O dönemdeki hayalim Borular Kralı olmaktı.

Ankara’da alt yapı işlerinin büyük kısmını almışsınız. Nedir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile yakınlığınız? 
- Evet çok iş yaptım. Bu yüzden de çok dikkat çektik. Zaten bu yüzden de 9 yıl önce kızıp Türkmenistan’a gittim. İyi ki de gitmişim, çünkü orada çok daha büyük işler yaptık. 

20 DAKİKADA ALDIM
Sizin şirketinizin merkezi Ankara’da. Eviniz Ankara’da, şu an bulunduğumuz yer çiftliğiniz muhteşem bir yer. Yakında İstanbul’a mı taşınacaksınız? 
- Aslında şirketimizin merkezini Nakkaştepe’ye taşıdık. İstanbul’da da işlerimiz var. Ailemiz Ankara’da. Ben 2018 yılından sonra İstanbul’daki evimizi Komodor Remzi Bey yalısı yapmak istiyorum. 

Siz bir süredir yalı almak için fırsatlara bakıyor muydunuz? 
- Hayır. 250-300 metrekarelik bir ev bakıyordum. Tanıdıklarıma da söylemiştim. Dikran Masis aradı, bu yalıyı söyledi. Kızım ve oğlumla İstanbul’daydık. Sevinç Hanım’ı ziyarete gittik. Ben kendisini görünce 20 dakikada karar verdim. 

Borcuna karşılık alındı denildi. Borç 20 milyon lira. O yalı çok daha fazla etmiyor mu? 
- Bu konuda çok konuşmak istemem. Şunu söyleyebilirim. Sevinç Hanım’ı üzmedik. 2018 yılına kadar da yalıda oturacak. Ben aileye yakın bir iş adamı değilim, görünce üzüldüm. Bugüne kadar bu sorun halledilmeliydi ama olmamış, kısmet bizeymiş. Sevinç Hanım’ın bize ilk söylediği rakamı kabul ettim.

Türkmenistan’da 2.5 milyar dolarlık iş yaptık
Kolay mı hemen Türkmenistan’a gidip, büyük ihaleleri almak. Bir ihalede 1 milyar dolarlık iş almışsınız?
- Değil. Net Yapı Türkmenistan’da 287 milyon dolarlık iş alıp sorun yaşamıştı, biz onun hisselerini alıp işe koyulduk. Kısa sürede onların aldıkları işleri bitirdik, dikkat çektik. 

11 ayda 180 köprü yaptığınız doğru mu?
- Evet, 5 eyaleti birbirine bağladık. 63 yerde şantiye kurduk. 180 köprü 11 ayda bitti. Bu yüzden de 2.5 günde köprü yapıldı yazıldı. Aşkabat da bizim işlerle başka bir şehir oldu. 60 alt-üst geçit, 70 bulvar yaptık. 

Toplamda Türkmenistan’daki işlerinizin büyüklüğü ne kadara ulaştı?
- Türkmenistan’da 2.5 milyar dolarlık iş yaptık. Hala da devam eden işlerimiz var. Yeni ihalelere de gireceğiz. 

Diğer Türk şirketleriyle rekabetiniz var mı orada? 
- Hayır. Oradaki Türk şirketlerinin işleri farklı. Erol Tabanca Polimeks ile üst yapıda, Rönesans ve GAP da çok büyük işler yapıyor. Biz de alt yapıdayız. 

Demiryolu işiniz çok büyük bir iş olmuş. Biraz anlatır mısınız? 
- Kazakistan, Türkmenistan ve İran’ı bağladık. 1 milyar dolarlık ihale o. Kazakistan buğdayı çürüyordu, demiryolu yapılınca Kazakistan buğdayını Basra körfezine indirmeye başladı.
Çin’in büyük projesi İpek Yolu’nu dik kesen bir demiryolu hattı yaptık. 3 ülkenin başbakanları açılışı yaptı. 

11 yıldır Ankara’da iş yapmıyoruz
Siz Ankara’da yaptıklarıyla dikkat çekmiş bir iş adamısınız. Örneğin Kızılırmak Suyu projesi
- Ankara’da ağır metallerinden dolayı Kızılırmak Suyu projesi çok eleştirildi. Siyasi eleştiriler çok oldu. Biz boruları döşedik, suyu getirdik. Getirmesek Ankaralı elini yüzünü yıkayacak suyu bulamazdı. O su gelmese şimdiki Belediye Başkanı da seçilemezdi. Bu konular bize yapıştı. 

Kuğulu Kavşağı projesi de var. Niye hep siz aldınız bu dikkat çeken projeleri? 
- İhaleleri aldık. Kuğulu Kavşağı projesi büyükelçilikler 2-3 metre izin verseydi çok daha iyi olurdu. O dönemde Karayalçın’ın ekipleriyle çalıştık. Onlar da önyargılıydı, işi iyi yaptığımızı görünce fikirleri değişti. 

Hala var mı o kadrolar? 
- Vardı biz iş yaparken. Biz 11 yıldır Ankara’da iş yapmıyoruz. İhaleleri hakkıyla almıştım. Yazılıp çizilenlere bozuldum. Çıktım belediyenin alt yapı işlerinden. 
15 Temmuz gecesi Genelkurmay’ın karşısında yemekteydik

2016 yılında beklenmedik olaylar oldu… Terör, darbe kalkışması. Sizin İstanbul’da devam eden işleriniz var. Etkilendiniz mi?
-Biz daha çok yurtdışında iş yapıyoruz o yüzden iş olarak büyük bir etkilenmemiz olmadı. Ankara’da AVM’lerimiz var. AVM’lerde kiraları dolardan liraya döndük isteyen kiracılarımızla. Biz 15 Temmuz gecesi eşimle Genelkurmay’ın karşısında yemekteydik, korkunç bir gece yaşadık biz de. Film gibiydi, inanılır gibi değildi. Türkiye bir daha böyle bir gün yaşamasın. Hepimizin tek yapacağı şey çok çalışmak, istihdam yaratmak. Ülkemizi güçlendirmek olmalı. 

Nikel madenini çıkarmak istiyoruz
Önünüzde Türkiye’de yapmayı planladığınız işler ne?
- Seferihisar’da termal tesis için 9 yıldır bekliyoruz. Çok özel bir yer orası ve düzgün tesis yok. Ayrıca nikel madenimiz var, henüz çıkarma iznini alamadık. Türkiye’nin cari açık sorununu halletmek için enerji ve madencilikle ilgili atılımlar yapması gerekiyor. Biz nikel madenini çevreye zarar vermeden en iyi şekilde çıkarmayı planladık. Bekliyoruz. 

MAMAK’I NATA YAPTI
Nata Holding konut sektöründe iddialı. Mamak çöplükle anılırken, Mamak’ta yeni bir şehir inşa edildi. Namık Tanık, “Arkadaşlarım genelde ben nerede arazi alırsam beni takip eder ama Mamak’ta öyle olmadı. Kimse benle gelmedi. Bizim yaptığımız inşaatlardan çıkan harfiyatla çöplük kapatıldı. Aldığım arazilerin bir kısmında kendim yaşam alanları kurdum, bir kısmını da Metro ve IKEA gibi devlere sattım. Dikey yapıya karşı olsam da Mamak’ta iki kule de simge olsun diye yaptım” dedi. NATA Holding’in Ankara’daki projeleri arasında NATA VEGA OUTLET, NATA Konut Kuleleri, NATA İncek Konutları, Türkiye’nin en uzun tünelli akvaryumu var. Dev akvaryum Anraka’da çocuklu ailelerin bir numaralı eğlence merkezi oldu. Akvaryumun yanı sıra, Türkiye’nin ilk ve tek Adrenalin Dünyası da yine burada hayata geçti. Burada da tarantulalar, akrepler, gila canavarı, kobra yılanı gibi ağırlıklı olarak zehirli sürüngenlerin yer aldığı bir merkez kuruldu.

Elif Ergu / Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181