Emlak vergisi matrahı nedir?
Emlak vergisi matrahı, bina veya arazinin rayiç bedeli olarak tanımlanır. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenir. Bu kapsamda vergiye tabi mülkler için belirli oranlarda vergi tahakkuk ettirilir.

Emlak vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmaz. Kanuna göre, verginin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor; nispet ise bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki olarak belirleniyor.

Emlak Vergisi; belediyeler tarafından tarh ve tahsil edilen bir servet vergisidir. Emlak Vergisi Mevzuatı; 2002 yılında önemli bir değişikliğe uğramış, beyanname verme uygulaması kaldırılmış ve her 4 yılda bir arsa ve arazinin birim metrekare değerlerinin takdir komisyonlarınca belirlenmesi ve daha sonrada bu belirlenen değerler esas alınarak, bina inşa maliyetleri de hesaba katılarak emlak vergisi matrahı belirlenmesi uygulamasına geçilmiştir.

Genel matrah tespit yıllarını izleyen yıllarda emlak vergisi matrahı, her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak uygulama sürdürülmektedir. 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında geçerli olacak arsa ve arazi birim değerleri, takdir komisyonlarınca belirlenmiş ve muhtarlıklara belediyeler tarafından tebliğ edilmiştir.

Emlak vergisinin matrahı (1319 sayılı Emlak vergisi)

Madde 7 - (1610 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen şekli) Bina vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmaz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181