Emlak vergisi muafiyeti hakkında merak edilenler!
Son günlerde yaşanan değer artış oranları ile de oldukça gündemde olan emlak vergisi konusunda tüm mülk sahiplerinin bir çok sorusu bulunuyor. Emlak vergisi nasıl ödenir, emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman son buluyor gibi soruların yanı sıra mülk sahiplerinin merak ettiği bir diğer konu ise emlak verigisi muafiyeti oluyor.

Mülk sahiplerinin her yıl 2 taksit şeklinde ödemelerini yaptığı emlak vergisinde bazı şartlarla belirlenen kişiler için muafiyet bulunuyor. 1319 sayılı kanun ile belirlenen emlak vergisi muafiyet şartları dahilindeki kişilerin emlak vergisi ödemesi yapması gerekmiyor. Peki emlak vergisinden kimler muaf tutulur ve şartları nelerdir? İşte emlak vergisi muafiyeti hakkında merak edilenler...

1- Emlak vergisi muafiyeti kanunu
Emlak vergisi ödemek zorunda olmayanların belirlendiği,1319 sayılı emlak vergisi muafiyeti kanunu ile şartları taşıyan kişiler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

2- Emlak vergisinden muaf olmanın şartları nelerdir?
Emlak vergisinden muaf olmak için 200 metrekareyi geçmeyen tek bir gayrimenkule sahip olmak ve herhangi bir gelire sahip olmamak şartı gerekiyor.

3- Kimler emlak vergisinden muaf oluyor?
Emlak vergisinden ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, gaziler, emekliler muaf tutulur.

4- Emlak vergisinden muaf olanlar ne yapmalıdır?
Emlak vergisi muafiyeti için belediyeye müracaat ederek dilekçe verilmesi yeterli oluyor.

5- Emlak vergisi muafiyetinden habersiz ödenen vergi geri alınabilir mi?
Emlak vergisi muafiyetinden habersiz ödenen vergileri geri almak mümkün. Muafiyet şartlarını taşıyan kişinin önceden ödediği vergilerin iadesi için belediye giderek müracaat etmesi gerekiyor. Bu müracattan sonra belediyenin emlak vergisi birimi düzeltme yapmadıysa ya da 60 gün içinde yanıt vermediyse Belediye Başkanlığına durumla ilgili düzeltme dilekçesi gönderilmesi gerekiyor. Bu noktada yanıtın olumsuz olması durumunda ya da yine 60 gün içerisinde cevap gelmemesi durumunda ise 30 gün içerisinde vergi mahkemesine dava açmak gerekiyor.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181