Erzurum Kayı Konutları kentsel dönüşüm projesinde temel atıldı!
Erzurum Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm projelerine hızla devam ediyor. Hasan Basri Mahallesinde Kayı adım verilen kentsel dönüşüm projesinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Eski Erzurum' modern bir şekilde yeniden canlandıracaklarını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Kayı, Osmanlı'nın kuruluş yıllarında adını o gün duyurmuş ve Osmanlı'nın temelini oluşturmuş bir yapılanma. Biz de Hasani Basri Mahallesi'nde kentsel dönüşümün temelini başlatıyoruz. Eski Erzurum'u yeniden canlandıracağız. Modern, çağdaş ve tarihi yaşatan konutlarımız olacak. Buradaki konutlarımızı her vatandaşımız alma imkanına sahip olacak" ifadelerini kullandı.

Hasani Basri Mahallesi'nde yapılan törene Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilli Eyüp Tavlaşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Selami Keskin ve Ali Rıza Kiremitçi, AK Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Söz konusu konutları iki etapta 400 konut olarak planlandığını aktaran Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Selami Keskin, 13 bin beş yüz metre kare alanda hazırlana projenin temel atma törenini gerçekleştirdiklerini bildirdi. Keskin, "13 bin 500 metre kare alan içindeki 400 daire birinci ve ikinci etap olarak tamamlayacağız. 4 bin 500 metrekare çocuk oyun alanları yeşil alam olan ferah yaşanılabilir ve modern kent dokusuna uygun Erzurum'un nezih güzide bölgesinde bu projemizin hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

'Kayı' adı verilen konutların ismine yakışır bir şekilde kentin kentsel dönüşümüne ışık tutacağını bildiren Genel Sekreter Ali Rıza Kiremitçi, "Bu bizim üçüncü konut projemiz. Diğer projelerimize de hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Seçimler, ramazan, yağmurlar ve 23 günlük atmosfer biraz bizlerin hızını kesmeye çalıştı ama ümit ediyorum bundan sonra her on günde bir tamamlanmış projeler ile karşınızda olacağız. Ekim sonuna kadar her haftada bir müjdeli haberle karşınızda olacağız" diye konuştu. Ak Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt da, şehrin merkezinin daha modernleşmesi için tüm kesimlere aynı hizmeti yaşatmak için büyükşehir belediyesinin eski konutlarının olduğu bölgelerde başlattığı kentsel dönüşüm devam ettiğini aktardı.

"Erzurum'u yeniden canlandıracağız"
Konut ve konut yapımının ülkemiz açısından önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen, ülke genelinde il merkezleri başta olmak üzere ilçelerde hatat köylerde yeniden yapılanmanın şart olduğunu söyledi. Başkan Sekmen," Eski binaların çoğunun deprem katsayısı 2. dereceye göre yapılmış. Ama ülkemizin bir gerçeği var ki birinci derece deprem kuşağındayız. Onun için bu binaları yıkıp yeniden yapacağız. Ülkemiz zenginleştikçe, refah seviyesi arttıkça bu dönüşüm devam edecek. Biz de şehrimizi dönüştürmeye gayret ediyoruz. İşte bugün Hasani Basri Mahallemizde Kayı ismini verdiğimiz konutlarımızın temelini atıyoruz. Biliyorsunuz Kayı, Osmanlı'nın kuruluş yıllarında adını o gün duyurmuş ve Osmanlı'nın temelini oluşturmuş bir yapılanma. Biz de Hasani Basri Mahallesi'nde kentsel dönüşümün temelini başlatıyoruz. Eski Erzurum'u yeniden canlandıracağız. Modern, çağdaş ve tarihi yaşatan konutlarımız olacak. Buradaki konutlarımızı her vatandaşımız alma imkanına sahip olacak" dedi.

"Tarihi koruyan ama kenti dönüştüren bir anlayış" 
Kentsel dönüşümkapsamında özel sektörle de iş birliği yaptıklarım bildiren Başkan Sekmen, "Şimdi bunları yaparken tarihi koruyan ama kenti dönüştüren bir anlayışla yapacağız. Tarihi eserlerimizi Kale çevresinde olduğu gibi dönüştürmeye başladık. İnşallah görülecek ki yılın sonunda kale meydana çıkacak. Bu çalışmalara il merkezinde odluğu gibi ilçe ve köylerde de devam ediyor. Bu dönemde inşallah alt yapıda dönüşüm yapacağız. Daha sonra üst yapı hizmetleri devam edecek" ifadelerini kullandı.

2 bin kişi mağdur oldu
Konuşmasında New City projesinde mağdur olan vatandaşların durumuna da değinen Sekmen, "Erzurum'da yaşanan 2 bine yakın vatandaşımız mağdur oldu. Onlarında birinci etap ihalesi 4 Ağustos'ta yapıldı. 650 konut camisi, okulu, parkı olan bir temel atma inşallah yapacağız. Hemen bugünlerde ikinci etap ihalesi oluyor. Yine 650 konut, cami, okul ve parkı söz konusu. Bin 200 konutu orada mağdur olan vatandaşlarımıza verilecek binalar bittikten sonra içine taşınılacak kira öder gibi konutlar yapılacak. Belediye olarak bizde arsa yardımı çevre yardımı at yapı yardımlarında bizde yapıp katkı sağlayacağız" dedi.

"Tebrizkapı şehrimizin merkezi olacak"
Tebriz Kapı semtinin eskiden olduğu gibi şimdi de şehrin merkezi olacağını aktaran Başkan Mehmet Sekmen, "Bir diğeri de burada yapmış olduğumuz konutlar otoparklı sosyal tesisli konutlar. Bundan sonra Erzurum'da yaptığımız konutlar otoparksız olmayacak. Kurban kesim yerim, parkı, bahçesi, yeşili olan konutlar olacak. Şimdi bu konutları burada yapacağız. Buraya taşınacaklar eski konutu getiriyor, yeni konutu alıyor. Üzerine para bir şey almıyoruz. 'Eskiyi getir yeniyi götür' felsefesi ile yapıyoruz. Bu bölge iddia ediyorum Tebriz kapı şehrimizin merkezi olacak. Eskiden Tebriz kapı böyleymiş. Şimdi de yeniden şehrin merkezi olacak. Burada her vatandaşımızın arzu ederim ki evi olsun. Erzurum'da dönüşümü yeniden başlatacağız. Burası kış şehri, burada hayat olmaz, buradan bir şey olmaz demiyoruz. Bizde her şeye rağmen mazeret yok yarın değil bugün anlayışıyla inşallah bu hizmetleri devam ettireceğiz. Doğu'nun baş şehri, serhat şehri Dadaşlar şehri Erzurum'u hep beraber var etmenin onurunu ve kıvancım yaşıyoruz" dedi. Erzurum'un, Doğu'nun başkenti olduğunu vurgulayan Azizoğlu, kentsel dönüşüm ve diğer çalışmalarla Erzurum'un gelişmesi, kalkınmasının bu coğrafyaya huzur, barış ve zenginleşme getireceğini söyledi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri Kayı Erzurum Konutları'nın temelini attı.

Apartmanlar 10 katlı olacak
Hasani Basri Mahallesindeki 6 bin 150 metrekare araziye 10'ar katlı 5 blok olarak kurulacak söz konusu konutlar 200 daireden oluşacak. 2+1 90 metrekare, 3+1 125 metrekare, 142 metrekare dairelerden oluşacak.

Ayşenur BAYRAM/Erzurum Pusula Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181