Yakutiye kentsel dönüşüm projeleri ile Erzurum'un kaderi değişecek!
Yakutiye İlçe Belediyesi, şehrin kaderini değiştiren iki ayrı projeyle 2018'e hızlı giriyor. Belediye Başkanı Ali Korkut, Üç Kümbetler ve Hacıcuma kentsel dönüşüm projesiyle adeta Erzurum tarihine kalıcı bir imza atıyor. Ufki şehre dönüşün ilk örneğini oluşturan Hacıcuma projesi, bahçeli evlerin ve Erzurum mahalle kültürünün yeniden canlandırmasını hedefliyor. Ali Korkut, Cumhurbaşkanının izinde, Erzurum'da bahçeli evlerin ilk modelini oluşturmak istediğini söyledi. 
 
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum tarihine kalıcı imzalarını bir bir atmayı sürdürüyor. Tarihi eserlerin çevresinin açılarak yeniden gün yüzüne çıkarılması projeleriyle bilinen Başkan Korkut, Üç Kümbetler ve Hacıcuma Ufki Şehir kentsel dönüşüm projesiyle şehrin kaderini değiştirmek istiyor. Ali Korkut, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ufki Şehir hedefinin Erzurumlu için bahçeli ve cumbalı evler olduğunu belirtiyor. Korkut, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefi şehirleşmede Ufki şehir, yani yatay ve bahçeli şehirlerdir. Ufki şehir temelde bir - iki ya da üç katlı bahçeli, müstakil konutlardan oluşan bir şehir kurgusu demektir. 1950'lere kadar şehirlerimizin tamamına yakını bu anlayışta inşa edilmiş. Maalesef 2000'lerle betonlaşmada hızlanma, betona boğulma sürecine girdik. Ufki şehir için Erzurum'da Hacıcuma, en uygun örneği oluşturacaktır. Nasip olursa Sayın Cumhurbaşkanıma projemizi anlatacağım" dedi.  
 
İki proje, bir şehir
Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi 150 dönüm bir alanı kapsıyor. 26 tarihi ve sivil mimari örneği içerisinde barındıran kültür adası, şehrin kültür turizmine de açılan kapısı olacak. Kamulaştırmalar için 100 milyon liranın harcandığı Üç Kümbetler, Ali Korkut için en büyük rüya. Korkut, "Proje tamamlanınca Erzurum'un kaderi gerçekten değişecek. Kent parkı, kültür merkezi, müzesi, arastasıyla birlikte tarihi Erzurum'un da canlı yaşayacağı tarihi bir ada hüviyetiyle karşımıza çıkacak. Sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullanıyor.
 
İkinci Proje ise Hacıcuma adını taşıyor. Hacıcuma, Taş Mescit, Dervişağa, Kadana, Aşağı Habibefendi mahallelerini içeren kentsel dönüşüm projesi için Yakutiye Belediyesinin yaptığı kamulaştırma bedeli 100 mlyon lira. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla üzerinde durduğu Ufki Şehir örneği Hacıcuma projesiyle gerçekleşecek. Ali Korkut, 125 dönüm alanda yalnızca 175 bahçeli, dar sokaklardan oluşan mahalle düşlüyor. Ali Korkut, "Ünlü mimarımız Turgut Canseve'in de çizgilerini taşıyacak özel bir proje hazırlatıyorum. Hacıcuma'da 175 ev yapılacak. Ufki şehri burada gerçekleştireceğiz. Erzurumun eski mahalle kültürü burada adeta yeniden hayat bulacak. Bahçeli, cumbalı evler, dar sokaklar ve evine giderken komşusuyla selamlaşan mutlu insanların yaşadığı bir rüya mahalle inşa edeceğiz. Çok heyecanlıyım, çünkü Cumhurbaşkanımızın açtığı ufukla, Erzurum'a ufuk açmak, kalıcı muhteşem eser bırakmak özel hissettiriyor" şeklinde konuştu. 
 
Ufki Şehir ve Hacıcuma 
Ufkî Şehir en temelde bir-iki ya da üç katlı bahçeli, müstakil konutlardan oluşan bir şehir kurgusu demektir. 1900-1950 yılları arasında Türkiye şehirlerinin kahir ekseriyeti, giderek yok olan, bahçeli-müstakil evlerden oluşmaktaydı. ABD ve Avrupa'da da bahçeli evler oldukça yaygın bulunuyor.

Yakutiye Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181