Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Akıllı Kent Projeleri hazırlıyor!
Tepebaşı Belediyesi Remourban Projeleri kapsamında Akıllı Kent Projeleri hazırlıyor. Tepebaşı, Türkiye'de ilk kez gerçekleşen uluslararası teknik toplantıya ev sahipliği yaptı.

Tepebaşı Belediyesi Remourban Projesi ile birlikte bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji ve de "ulaşım sektörlerini entegre eden yenilikçi çözümler ve tasarımlar belirmeyi hedefliyor. Projeyle birlikte kentsel dönüşüm modelinin yaygınlaştırılması, kent halkının yaşam kalitesinin artırılması, sosyal kabul ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve kentsel yenileme için yenilikçi iş modellerinin benimsenmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda kentsel dönüşüm ve yenileme stratejilerinin odağında kentlerin mihenk taşları olan vatandaşlar bulunuyor. Her vatandaş kentsel dönüşüm zincirinin birer halkası olarak aynı zamanda bu dönüşümden faydalanıyor.

TÜRKİYE'DE İLK
Avrupa Birliği Ufuk 2020 programı kapsamında Avrupa ve Türkiye'de "yol gösterici" kent seçilen Tepebaşı, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen uluslararası teknik toplantıya ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz günlerde Tepebaşı Belediyesi meclis salonunda gerçekleşen toplantılara proje partnerlerinin katılımı ve ilgisi oldukça yoğundu. Toplantılarda İngiltere, İspanya, Belçika, Macaristan, Almanya ve İtalya'dan katılımcılar yer alırken 8 sunum, 6 çalıştay ve uygulamaları yerinde görmek için saha ziyareti gerçekleştirildi.

DETAYLI ÇALIŞMA
Toplantının açılış oturumunda konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Remourban Projesi, Türkiye'ye ve Avrupa'ya iyi bir örnek olmanın yanı sıra değerli işbirlikleri ve yakın iş ortaklıkları kurmanın da fırsatını yarattı" dedi. Buluşma boyunca süren çalıştaylarda, kentsel yenileme modeli, izleyici kentlerde kentsel dönüşüm modelinin tekrarlanabilirliği, uygulanabilir akıllı kent çözümleri, vatandaş odaklı uygulamalar ve stratejiler, REMOURBAN projesi Enerji-Ulaşım-Bilişim uygulamalarının güncel durumu ve izlenebilirliği hakkında detaylı bir çalışma yapıldı. Akıllı kent göstergeleri, yenilikçi iş modelleri ve çevreci kentsel dönüşümün hızlandırılması için entegre planlaması, eylem kümesi ve akıllı kentler bilgi sistemini ön planda tutan çözüm sürücüleri modelleri üzerinde çalışıldı. Veri yönetimi ve kaynak optimizasyonu sağlayan ileri teknolojiler tartışıldı. Kentleri ekonomik ve ekolojik olarak daha sürdürülebilir, kentliler için daha yaşanabilir ve verimli hale getirmek için akıllı çözümler arandı.

YAŞAM KÖYÜ'NDE İNCELEME
Toplantıda ayrıca heyete proje kapsamında Eskişehir halkının şehir içi servis hizmetlerinde kullanılan elektrikli otobüsler ile belediye hizmetlerinde kullanılan hibrit araçların tanıtımı yapıldı. Heyet, daha sonra elektrikli otobüsler ile Tepebaşı Belediyesi'nin Aşağısöğütönü Mahallesinde bulunan projenin uygulama alanı olan Yaşam Köyü'ne geçti. Heyet, Yaşam Köyü'nde de projenin enerji verimliliği çerçevesinde binalarda yapılan iyileştirme uygulamalarını yerinde inceleme fırsatı buldu. 30 dönüm alanı kapsayan toplam 10 bin 570 metrekare yerleşim alanına sahip Yaşam Köyü, 17 binadan oluşuyor. Çalışmalar kapsamında 10 binada, bina kabuğunda ve doğrama sistemlerinde iyileştirmeler yapıldı. Dış cephelerinde 15 santimetre taş yünü kullanılarak ısı yalıtımı sağlandı. Doğrama sistemleri argon gazıyla güçlendirilmiş üçlü cam sistemi ile yenilendi. İklimlendirme sistemlerinde inovatif ve konvansiyonel çözümler bir araya getirilerek hibrit sistemler geliştirildi. 7 binanın Fan coil üniteleri takıldı. 4 binanın havalandırma kanalı, sistemi klima ünitesi ve fan coil ünite arasına yerleştirildi. 1 binanın aydınlatması LED armatürler ile değiştirildi. Bu yapılan imalatlar ve detay uygulamaları katılımcılara yerinde aktarıldı.

YAŞAM ODAKLI YEREL YÖNETİM
Paydaşlar, toplantının kapanış oturumunda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile bir araya geldi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Tepebaşı Belediyesi yetkilileri, bilgi satın alan değil üreten, kent ihtiyaçlarını analiz eden, hedef kitlesini hareketlendiren, farkındalıkları adresleyen, sonuç ve aksiyona yönelen, eylem planını bölge planıyla öncelikli hale getiren, sadece sosyo-ekonomik değil sosyo-ekolojik yapı da oluşturan, knowhow'larıyla yeni başlangıçlara imza attıran, proje tabanlı staj sağlayan, insan ve yaşam odaklı bir yerel yönetim anlayışına sahip, koşulları ilçe öncülüğünde ama etkisi uluslarası düzeyde nitelikli, model ve marka projesiyle ve atılan başarı adımlarıyla öne çıkmaya devam eden bir belediye olmaya devam edileceğine vurgu yaptı. Akıllı Kent uygulamalarında yol gösterici ve hedef belirleyici rol üstlenen Tepebaşı Belediyesi, dünya kentleri raporları arasında öne çıkmayı başarmış durumda. Araştırma şirketi Frost&Sullivan'ın raporuna göre 2025 yılına gelindiğinde, bölgemizin öngörülen 26 akıllı kent ve 8 sürdürülebilir kent içinde yer alacağı tahmin ediliyor.

Ayşegül Hümmet / Eskişehir'in sesi son haber gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181