Eskişehir Süper Kent'te sona yaklaşıldı!
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, hükümet olarak toplumu ilgilendiren yeni ve özel projelerle ilgili yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Özellikle son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Süper Kent Projesi'nin ilgi gördüğünü dile getiren Günay, "Süper Kent, 'Sürdürülebilir Performanslı Kentleşme'nin kısaltılmışı ve Türkiye genelinde uygulanacak bir proje. Kentsel dönüşüm artık çok farklı bir yapıda. Sosyal, kültürel, çevresel, ekonomik verimliliğe dayanan ve bu bileşenler üzerine oluşturulmuş bir proje. İlk pilot proje de Eskişehir'den başlıyor. Bu da Eskişehirliler için, bizler için büyük bir gurur kaynağı" diye konuştu.

Günay, proje kapsamında ilk "Süper Kent'in Eskişehir'in merkez Odunpazarı ilçesi Kocakır mevkisinde 838 hektar alan üzerine yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Proje aşaması tamamlanan bu 'Süper Kent', 4 etaptan oluşacak ve 75 bin kişilik bir nüfusa sahip olacak. Burada bizim stratejimiz '5+1' diyoruz. Bu projenin oluştuğu bileşenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından '5+1' diye tanımlanmış. Tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir projesidir. Birinci strateji arazi kullanımı ve kentsel tasarım. İkincisi, enerji verimliliği üzerine oluşturulmuş bir proje. Üçüncü stratejimiz su verimliliği, dördüncü strateji ulaşım verimliliği, beşinci strateji malzeme ve kaynak tüketimi. Artı bir dediğimiz altıncı stratejimiz de sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik. Bu, gerçekten Türkiye'de ilk defa oluşan kentsel dönüşümün bu çerçevede tasarlandığı ilk proje. Bu projenin diğer özelliklerine bakacak olursak bir yenilenebilir enerji üretilecek bu proje kapsamında ısıtma sistemi kurulacak, yağmur ve atık suları değerlendirilecek."

ATI ATIK SIFIRLANIP, YAĞMUR SUYU ARITILACAK 

"Süper Kent'te diğer yerleşim alanlarına göre yüzde 9C enerji verimliliği olacağını dile getiren Günay, proje alanında katı atıkların tamamının ayrıştırılacağım söyledi. Katı atığın sıfırlanacağını ve alanda kentsel tarım yapılacağını anlatan Günay, "Hobi bahçeleri diye başlattığımız bazı projelerdeki durum vardı. Burada tamamen tarım üretimi yapılabilecek. Su kaynağı, yağmur suyunun arıtılarak depolanmasıyla elde edilecek ve projelendirilen alanda düşük emisyonlu bir ulaşım ağı olacak" dedi.

Mustafa Beden / Sabah Anadolu Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181