3'üncü havalimanına ilk küresel ödül!
İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı, daha kapısını açmadan ilk küresel ödülünü aldı. Yeni havalimanının trafik kontrol kulesi ve teknik binası, dünya çapında 370 projenin yarıştığı Uluslararası Mimarlık Ödülü'nü kazandı. Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ödül töreni öncesinde basınla sohbet toplantısı düzenleyen İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının 2018'de devreye gireceği yeni havalimanını 22 milyar 152 milyon euroyla alan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun oluşturduğu İGA'nm tüm enerjisini bu projeye verdiğini söyledi.

Akçayoğlu, "Gece-gündüz demeden 3 vardiya halinde çalışıyoruz. Bütün enerjimiz buraya. Burası tamamlandığında özellikle yurtdışında yeni havalimanlarına yönelebiliriz" diyerek küresel adımın ilk sinyalini verdi. Yapımı süren terminal binasının 1.3 milyon metrekare olacağını belirten Akçayoğlu, "Ben rahat şekilde 110 milyon yolcu kapasitesini kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü şu anda yıllık 60 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlayan Atatürk Havalimanı terminal binası 350400 bin metrekarelerde" dedi. 3'üncü havalimanının dünyanın farklı noktalarında 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirmeyi hedeflediği kaydeden Akçayoğlu, "Havalimanı işletme yönetimi dünyanın farklı noktalarında görüşmelerini sürdürüyor. Burada 250 havayolu şirketine hizmet vermeyi planlıyoruz" dedi. Akçayoğlu, havalimanının 18 bin araç ile Avrupa'nın en büyük otoparkına sahip olacağının altını çizerek, şu anda 18 bin 500 olan çalışan sayısının gelecek yü bu dönemde 30 bin kişiye ulaşacağını, işletmeye açıldığında 100 bin kişiye yeni direkt iş imkanı sağlayacağını anlattı.

Laleden esinlendi büyük ödülü kaptı
Lale figüründen esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin temelleri de gelecek ay atılacak. Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa merkezi tarafından verilen 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü'nü kazanan kule, Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda İtalyan mimar ve eleştirmenlerin oluşturduğu jüri tarafından layık görülen ödülü 23 Eylül 2016'da Atina'da yapılan törende İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, Pininfarina ve AECOM yöneticileri ile birlikte aldı. Ferrari'nin de tasarımcısı olarak bilinen Pininfarina'nın uzmanlığıyla yakında İstanbul'un simgelerinden biri haline gelecek kule, organizasyonun hazırladığı derginin de kapakfotoğrafı oldu.


Kerim ÜLKER/Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181