'Akıllı evlerde elektrik faturası ödenmiyor!'
Marmara Belediyeler Birliği'nin(MBB) organize ettiği, Yeni Şafak ve Tv Net markalarıyla Albayrak Medya'nın ana medya sponsorluğunu üstlendiği Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde bugün son gün. Zirvede öne çıkan başlıklardan biri de binaların akıllı dönüşümü.

BELEDİYELER AFET ÖNCESİNE HAZIRLIKLI OLMALI
Akıllı afet yönetimi ve akıllı bina sistemleri ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Yeni Şafak'a konuştu. Belediyelerin afet öncesine hazırlık yapmaları gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, afet riski taşıyan bölgelerin türüne göre ayrıştırılıp çözüm önerileri hazırlanmalıdır dedi.

FATURA ÖDEMEDEN KAZAN 
Kentsel dönüşümün büyük fırsat sunduğuna dikkat çeken Kadıoğlu, "Her bina ortalama yüzde 30 enerji tüketiyor. Bu enerjiden tasarruf edilebilir. Çatılara güneş paneli sistemleri kurularak her bina kendi elektriğini üretebilir. Örneğin Almanya'da güneş panellerinden elektrik enerjisi üretiliyor. Halbuki Türkiye'de güneşlenme oranı Almanya'dan 3 kat fazla. Biz ise güneş enerjisini sadece su ısıtmada kullanıyoruz. Almanya'da her binanın enerji üretim sistemi bir ana şebekeye bağlı. İhtiyaç fazlası elektrik üretilirse, bina sahibine ödeme yapılıyor. Elektrik faturası ödemediğiniz gibi üstüne para kazanıyorsunuz. Ayrıca devlet de enerji ithalatı giderini azaltarak cari açığını düşürür" dedi. 

RÜZGAR SİMULASYONUNA GÖRE İNŞAAT
​Devletin akıllı binalara teşvik vermesi gerektiğini belirten Kadıoğlu. "Her bina yapılmadan önce belediyeden imar izni almak zorundadır. Belediyeler burada bir irade koysa, akıllı bina şartı arasa, devlet de Almanya'daki gibi destek verse hem yeni ve güçlü hem de akıllı binalar inşa edilmiş olur. Türkiye'de de bu sistem yaygınlaşırsa yenilenebilir enerji üretimiyle fosil yakıtların zehirli gaz salınımı da azaltılmış olur. Ayrıca büyük ölçekli kentsel dönüşümlerde binalar inşa edilmeden arazinin rüzgar simülasyonu ölçülmeli. Ona göre yapılar inşa edilmelidir" önerisinde bulundu. 


Fatih Özkanoğlu/Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181