'Asbest'e karşı önlemler alınmalı!'
Evlerin çatılarında ve sıvalarında izolasyon malzemesi olarak kullanılan, sanayide de inşaat ve tersanede karşımıza çıkan asbest ölüm saçıyor. Asbestin insan sağlığına ve çevreye verdiği zarar nedeniyle 2010 yılında kullanımı yasaklanmıştı. Ancak 2010 öncesinde yapılan pekçok yapı, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıyor ve bu yıkım işlerini yapan kişiler ve çevresindekiler yüksek miktarda asbest ile karşılaşıyor.

Kanserojen içeriyor
Konunun önemine dikkat çeken A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Asbest Söküm Uzmanı Kenan Yıldız, "Asbest ısıya, kimyasal reaksiyonlara ve aşmmaya karşı dayanıklı bir madde ve sahip olduğu lifler nedeniyle kanserojen bir mineraldir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde bir çok kalıcı hastalığa neden olabiliyor. Sebep olduğu hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılanı ise asbestozdur" dedi.

'ÖNLEMLER ALINMALI'
Söküm ve yıkım esnasında gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Kenan Yıldız, şunları söyledi: "Yıkıma başlamadan binanın asbest içeriğinin kontrolü, yetkili asbest söküm uzmanı tarafından yapılmalı ve gerekli analizler akredite labarotuvara yaptırılmalı. Kontrollü şekilde yapılan sökümün sonunda çıkan atık da tedbirli şekilde bertaraf edilmeli. Kamu kurumları ve belediyeler bu çalışmalara öncülük etmeli."

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181