AVM Ciro Endeksi yüzde 8,2 oranında artış gösterdi!

AVM Endeksi verileri üçüncü çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 13,9 oranında artış gösterdi. Endeks üçüncü çeyrekte 188 puana ulaştı.

Eylül 2015’te AVM Ciro Endeksi yüzde 8,2 arttı…

Üçüncü çeyrek artışı ise yüzde 13,9…

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Eylül ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Eylül 2015 döneminde 2014 Eylül ayına göre yüzde 8,2’lik bir artışla 185 puana ulaştı. AVM Endeksi verileri üçüncü çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 13,9 oranında artış gösterdi. Endeks üçüncü çeyrekte 188 puana ulaştı.

AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Eylül 2015’te bir önceki yılın aynı ayına göre 14 puan arttı ve verimlilik m2 başına 760 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 826 TL, Anadolu’da ise 716 TL olarak gerçekleşti. Çeyrek bazında da m2 başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2015 yılının üçüncü çeyreğinde 2014 yılı üçüncü çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 20,7 artarak 759 puana ulaştı.

Eylül ayında en büyük ciro artışı teknoloji kategorisinde gerçekleşti…

Geçtiğimiz yılın Eylül ayı ile karşılaştırıldığında 2015 Eylül döneminde kategoriler bazında ciro endeksi yüzde 14’lük bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı teknoloji kategorisinde yüzde 27’lik artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Eylül ayı ile karşılaştırıldığında endeks ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 25, yiyecek kategorisinde yüzde 19, hipermarket kategorisinde yüzde 11 ve giyim kategorisinde yüzde 8’lil artış gösterirken AVM’lerdeki diğer* alan cirolarında değişim yaşanmadı.

Ziyaret Sayısı Endeksi

Eylül 2015 verilerini bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda ziyaret sayısı endeksinde bu dönemde yüzde 8,1’lik bir artış olduğunu görüyoruz. Ziyaret sayısı endeksi üçüncü çeyrek bazında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 7,1’lik bir artışla 106 puana ulaştı. AVM Endeksi Eylül 2015 ve üçüncü çeyrek sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Eylül 2015 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 8,2 oranında arttı. Üçüncü çeyrek verilerine baktığımızda da ciro artışının yüzde 13,9’a ulaştığını görüyoruz. Eylül ayı AVM ve perakende sektörü için yaz tatili sonrası yeni sezonun başladığı; okula dönüşle birlikte gerek ciro gerekse ziyaretçi sayısında önemli artışların yaşandığı bir ay. Bu yıl tüm bu etkenlerin yanı sıra 9 günlük uzun Kurban Bayramı tatili de sektörü olumlu etkilemiş ve cirolarda yüksek artışa ulaşılmıştır. AVM sektörünün Eylül ayıyla birlikte ilk 2 çeyrekte olduğu gibi 3. Çeyreği de artışla tamamlaması 2015 yılını tahminlerimizin biraz daha üzerinde bir cirosal büyümeyle kapatacağı yönündeki olumlu sinyaller daha da artmıştır” dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Hakkında

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 65‘indan fazlasını temsil etmektedir.

AYD Türkiye’de takriben 50 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.

AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181